TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Haberler 24.11.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Kurulda siyasi parti gruplarnn önerileri ayr ayr ele alnd.

Partisinin Döviz kurunda meydana gelen ani artn ekonomi üzerine etkileri hakknda verdii öneri üzerine konuan Y Parti Grup Bakanvekili Erhan Usta, Cumhurbakannn, Merkez Bankasna açkça talimat verdiini, bugün itibaryla Merkez Bankasnn bamszlndan söz edilemeyecei gibi itibarndan da söz edilemeyeceini öne sürdü.

Pusulasn kaybetmi bir ekonomi yönetimi var. diyen Usta, ekonominin temelleri hazrlanmadan faizin düürülmesi için atlacak admlarn, yüksek faiz olarak geri döneceini söyledi.

Usta, Türkiye bir yönetim bunalm yayor. Bundan sonra Türkiyede enflasyon hzlanacak. çok yaknda yüzde 30 enflasyonlar göreceiz. Büyüme düecek, finansal sistem ciddi risk altndadr. Türkiye ekonomisi cinnet getirmektedir. Olup bitenlere de sadece Türkiye dümanlar sevinir. ifadelerini kulland.

Usta, d borcun ylbandan bu yana 2,7 trilyon lira arttn da belirterek, Esas mandac kim? sorusunu yöneltti.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Keresteciolu, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ekonomik kurtulu sava ifadesini kullandn hatrlatarak, Kurtulutan kastedilen iktidar ve yandalarnn kurtuluu. görüünü ileri sürdü.

Cumhurbakan Erdoann halk umursamadn iddia eden Keresteciolu, Halk sadece yoksullua sürüklüyor. Sussun Erdoan. dedi.

CHP Antalya Milletvekili Aydn Özer, kürsüden bir dolar göstererek, Türk liras karlnn 13 liraya ulatn söyledi. çiftçinin üretim girdilerinin hepsinin dolara bal olduuna iaret eden Özer, Sayn Cumhurbakan ve onun gibi düünenlere soruyorum: Döviz kuru neden artyor? Dolarla maa m alyorsunuz? Yok, öyle deilse döviz kurundaki bu arta neden seyirci kalyorsunuz? sorularn yöneltti.

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Kovid-19 salgnnn ei benzeri görülmemi iddet ve büyüklükte bir krize yol açtn, Türkiyenin de küresel ekonomik gidiattan etkilendiini anlatt.

Türkiye ihracatnn, Ekim ay itibaryla 215 milyar dolar atna dikkati çeken Ök, kurdaki hareketliliin herkesin farknda olduunu söyledi. Ök, unlar kaydetti:

Geçmite uzun bir süre denenmi ama bir türlü sonuç alnamam, yüksek faiz-düük kur ksr döngüsü, düük kurla bol bol ithalat yapalm, üretmeyelim cari açmz artsn. yerine yatrm, üretim, istihdam, ihracat, büyüme odakl ekonomi politikamzla ülkemiz ve milletimiz için doru olan yapmakta kararlyz. Kura müdahale etmiyoruz, dalgal kuru tercih ediyoruz. Ama unu da unutmayalm ki, bir ekonomik saldr ve alg operasyonuyla, gece yars atlan tweetlerle, Millete aman dolar aln, dolar 15 lira olacak. alg operasyonuyla buraya gelmitir. Bugün piyasaya baktmzda bankalardaki döviz oranlar en yüksek seviyede.

Bu durumla mücadele edeceklerini vurgulayan Ök, yatrm, üretimi, ihracat tevik edeceklerini, istihdam artracaklarn belirtti. Vatandalarn müsterih olmasn da isteyen Ök, Türkiyenin üreteceini ve kendi kendine yeten bir ülke olacan söyledi.

Nilgün Ök, Merkez Bankasna yönelik eletirilere ilikin Türkiye tarihinde hiçbir zaman Merkez Bankasnn kasasnda 128 milyar dolar olmam, 122 milyar dolar olmu. u anda zaten Merkez Bankas kasasnda 122 milyar dolar geçmi bir büyüklük vardr. deerlendirmesinde bulundu.

Görümelerin ardndan yaplan oylamada Y Partinin önerisi kabul edilmedi.

HDPnin faizin Türkiye ekonomisine etkileri, CHPnin Emniyet Tekilatndaki personellerin yaad sorunlar hakkndaki grup önerileri de kabul edilmedi.

Öte yandan AK Partinin Genel Kurulun çalma gündemine ilikin grup önerisi kabul edildi. Kabul edilen öneri dorultusunda, 5inci Yarg Paketini de içeren cra ve flas Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Teklifinin görümelerine geçildi.

Ana Sayfaya Git