TBMM, yeni bağımlılık türlerini araştıracak

Uyuşturucu madde bağımlılığı ve yeni bağımlılık türlerinin araştırılarak bağımlılığın nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, alkol, sigara, esrar, eroin ve diğer uyuşturucu türevlerinin yanı sıra internet bağımlılığına da mercek tutacak

Haberler 14.01.2018 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM uyuturucu madde bamll ve yeni bamllk türlerinin aratrlarak bamlln nedenlerinin ve alnacak tedbirlerin tespit edilmesi amacyla kurulan Meclis Aratrma Komisyonu, alkol, sigara, esrar, eroin ve dier uyuturucu türlerinin dnda internet bamll alanlarnda da aratrma yapacak.

Komisyon Bakan Ylmaz Tezcan, komisyonun, Türkiyede bamllk yapan uyuturucu tarzndaki yeni çkm maddelerin aratrlmas, alnmas gereken tedbirler konularnda çalma yapacan söyledi.

TBMM tarafndan 2008 ylnda sigara, alkol ve uyuturucu madde bamll konusunda çalma yapldn anmsatan Tezcan, her geçen gün yeni sentetik uyuturucu türlerinin çktn belirtti. nsanlarn uyuturucu maddeye ulamlarnn da kolaylatna dikkati çeken Tezcan, Uyuturucu madde bamll günümüzde hzla artarak toplumu inanlmaz derecede hastalkl hale getiriyor. Bu durumdan sadece birey etkilenmiyor, ailesi ve toplum bir takm problemlerle kar karya kalyor. diye konutu.

Tezcan, azdan, damar yoluyla ya da enjekte ederek ve cilde yaptrmak suretiyle çeitli uyuturucu maddelerinin olduuna vurgulad.

Uyuturucu noktasnda Türkiyenin riskli bir bölgede yer aldna iaret eden Tezcan, Afganistan, ran, Dou Asya, Ortadou olmak üzere geçi noktasnda yer aldn ve uyuturucu trafiinin youn olabileceini dile getirdi. Ancak Türkiyede baarl operasyonlarla önemli mücadelelere imza atldnn altn çizen Tezcan, Uyuturucu kullanmnda Fransa yüzde 41 oranla ilk srada. Danimarka ikinci, Birleik Krallk üçüncü srada. Türkiye ise yüzde 2,7lik oranla çok düük seviyede. Bu rakamn düük olmas bizi rahatlatmasn. deerlendirmesinde bulundu.

2002-2016 yllarnda 2 bin 148 vatandan uyuturucu nedeniyle hayatn kaybettiini aktaran Tezcan, bunun da ciddi bir oran olduunu söyledi.

TEHLKEL BAIMLILIKLARDAN BR DE NTERNET

nternetin de insann ruhunu uyuturarak bamllk oluturduunu belirten Tezcan, Günümüzde gençleri, çocuklar çok ilgilendiren internet bamll var. çok masum gibi gözüküyor fakat gençlerimiz, çocuklarmz bu bamllk nedeniyle çok ciddi psikolojik sorunlar yayor. Ayrca uyuturucuya internet araclyla daha kolay ulam salanyor. dedi.

Komisyon çalmalar kapsamnda ilgili kurum ve kurululardan, gerekli uzmanlarda, uyuturucu kullananlar ve ailelerini dinleyeceklerini aktaran Ylmaz Tezcan, Piyasaya yeni kurulan uyuturucu maddeler ve internet noktasnda çalmalar yapacaz. Yasa yapclar olarak yeni çkm bata uyuturucu maddeler olmak üzere insanlarn ruhunu, bedenini, saln hasta eden etkenleri ortadan kaldrlmas, alnacak önlemler konusunda aratrmalar yapp, TBMM Bakanlna ve ilgili bakanlklara önerilerde bulunacaz. ifadelerini kulland.

DRAMATK OLAYLARLA KARILAIYORUZ

AK Parti hükümetlerince uyuturucu madde bamll ile hem etkin mücadele hem de tedavi, rehabilite ve topluma kazandrlmalar konularnda önemli admlar atldn ancak daha fazla çalmalar yaplmas gerektiini ifade eden Tezcan, özellikle madde bamllndan tedavi edilen insanlarn i bulma noktasnda ciddi sorunlar yaadn bildirdi.

Milletvekili seçilmedii dönemde de bu alanda çeitli ikayetlerle karlatn anlatan Tezcan, unlar kaydetti:

Anne ya da baba uyuturucu kullanyor ve bir noktada aile dalyor, çocuklar ortada kalyor ve onlar da kötü alkanlklara sürükleniyor. Ya da çocuk uyuturucu madde kullanyor, kazanc olmad için ailesinden sürekli para istiyor, ailenin birikimini tüketiyor, para alamadnda da iddete bavuruyor. Buna benzer çok sayda dramatik olaylarla karlayoruz. Ülkemizin ve toplumun gelecei açsndan büyük bir sorun, bu sorunla topyekün mücadele etmeliyiz.

Ana Sayfaya Git