TBMM'de bu hafta

Meclis, 26. Dönem. 3. Yasama yılının ilk haftasına yoğun bir gündemle başlayacak.

Haberler 02.10.2017 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Genel Kurulu, yeni yasama ylnda, 3 Ekim Sal gününden itibaren yeni çtüzük hükümlerine göre çalacak.

Yeni içtüzüe göre, Danma Kurulu önerileri üzerinde konuulmayacak. Milletvekilleri, sadece görümeye tabi tezkerelerin oylanmas ile kanunlarn maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasnda yoklama isteyebilecek.

Milletvekilleri Genel Kurula pankart, döviz getiremeyecek. Knama ve Meclisten geçici çkarma cezasna çarptrlan milletvekillerine, ödenek ve yolluk kesintisi uygulanacak.

- lk düzenleme, arabuluculuk

Yeni yasama döneminde Genel Kurulda ele alnacak ilk düzenleme, kamuoyunda arabuluculuk yasas olarak bilinen Mahkemeleri Kanunu Tasars olacak.

mahkemelerinin kurulu, görev, yetki ve yarglama usulünü yeniden düzenleyen Mahkemeleri Kanunu Tasarsna göre, içinin tazminat ve ücret, iverenin de alacak ve tazminat davalar açmadan önce arabulucuya bavurmas gerekecek.

çi veya iverenin i ilikisi kapsamnda birbirlerine hakaret etmekten, içinin i yerindeki mal ve malzemelere zararndan doan tazminat talepleri de dava açlmadan önce arabulucuya götürülecek. Arabulucuya bavurulmadan dava açld anlalrsa dava reddedilecek.

mahkemeleri, HSKnn olumlu görüü alnarak, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlnca gerekli görülen yerlerde kurulacak.

sözlemesi feshedilen içi, sebep gösterilmedii veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmad iddiasyla, bir ay içinde ie iade talebiyle arabulucuya bavuracak. Bavurudan sonuç alnamamas halinde iki hafta içinde i mahkemesinde dava açlabilecek. Taraflar anlarsa uyumazlk i mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilecek.

- Tazminat için zamanam süresi 5 yl olacak

Yllk izin ücreti, kdem tazminat, ihbar tazminat, kötü niyet tazminat ve i sözlemesinin eit davranma ilkesine uyulmakszn feshinden kaynaklanan tazminat için zamanam süresi 5 yl olacak.

Arabuluculuk müzakerelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatlar araclyla katlabilecek, uyumazln çözümüne katk salayabilecek uzman kiiler de müzakerelerde hazr bulundurulabilecek.

Taraflarn çözüm üretemediklerinin ortaya çkmas halinde arabulucu bir çözüm önerisinde bulunabilecek.

Arabuluculuk müzakerelerinde idareyi, üst yönetici tarafndan belirlenen iki üye ile hukuk birimi amiri veya onun belirleyecei bir avukat ya da hukuk müavirinden oluan komisyon temsil edecek.

3 Ekim Sal günü AK Parti, CHP ve MHPnin Grup toplantlar yaplacak.

AK Parti Grubunda, milletvekillerine AK Parti Genel Bakan ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan hitap edecek.

Ana Sayfaya Git