TBMM'de bu hafta

Genel Kurul, tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmesinin engellenmesi, makaron, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi ve alkol üretimi ile satışının Tarım ve Orman Bakanlığının denetimine alınmasını da içeren kanun teklifi üzerinde mesai yapacak

Haberler 12.10.2020 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meclis, tarm arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmesinin engellenmesini, makaron, yaprak sigara kad, sigara filtresi ve alkol üretimi ile satnn Tarm ve Orman Bakanlnn denetimine alnmasn da içeren kanun teklifi üzerinde mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulu, bu hafta Gda, Tarm ve Orman Alannda Baz Düzenlemeler Yaplmas Hakknda Kanun Teklifinin müzakeresini sürdürecek. Geneli üzerindeki görümeleri tamamlanan teklifin maddelerinin görüülmesine geçilecek.

Teklif ile Tarm ve Orman Bakanlna, eker piyasasndaki mal veya hizmet üreten, pazarlayan, satan gerçek ve tüzel kiilere yönelik inceleme ve aratrma yetkisi veriliyor.

Makaron, yaprak sigara kad, sigara filtresi ile alkol üretim ve sat Bakanln denetiminde gerçekletirilecek.

Alkollü içkileri, 18 yan doldurmam kiilere satanlar ve saat 22.00 ile 06.00 arasnda perakende satn yapanlarn içki sat belgeleri 5 yl içinde üçüncü kez yasa ihlal etmeleri halinde iptal edilecek, bu kiilere 2 yl süreyle sat belgesi verilemeyecek.

Özel ormanlardaki aaçlar izinsiz kesilemeyecek, izinsiz kesilen aaçlar için idari para cezas uygulanacak.

Tütün mamulü üreticilerinin bir takvim yl içinde yurt içi piyasaya arz amacyla ürettikleri ve ithal ettikleri sigara, nargilelik tütün mamulü, sarmalk kylm tütün mamulü ve pipoluk tütün mamulü kategorilerinde kullandklar toplam tütünün, kategori baznda en az yüzde 30unun Türkiyede üretilen tütün olmas zorunlu olacak.

Merkez Av Komisyonunun üye says, çevre ve doa gönüllüsü kurululardan üç temsilci, fen edebiyat fakültelerinin biyoloji bölümlerinden bir öretim görevlisi olmak üzere dört üyenin daha dahil edilmesiyle 25e çkarlacak.

Bilimsel yönden tabiata ve türlerine zararl olan hayvanlarn avlanmasnda, avlanma izin ve avlanma ücreti alnmayacak.

Tarmsal amaçl arazi kullanmlarnda, tarmsal amaçl arazi kullanm plan ve projelerine uyulmas zorunlu olacak.

Bu plan veya projelere aykr hareket edilmesi halinde valilikçe resen tespit yaptrlarak sorumlulara, 1000 liradan az olmamak kaydyla bozulan arazinin her metrekaresi için 10 lira idari para cezas uygulanacak, projeye uygunluk salanmas için azami 2 ay süre verilecek.

zinsiz bütün yaplar, masraflar Tarm ve Orman Bakanlnca karlanmak kaydyla bir ay içinde belediyeler veya il özel idarelerince yklacak ve tanmazlar tarmsal üretime uygun hale getirilecek.

Gda güvenlii ve güvenilirliinde yanltc yayn yapan kiilere 20 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezas verilecek.

KOMSYONLAR

Elektrik Piyasas Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi, 13 Ekim Sal günü toplanacak Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Alt Komisyonunda ele alnacak.

Teklifle, maden arama ve iletme ruhsatlarnn verilmesi, birletirilmesi, sürelerinin uzatlmas, devir ve intikalleri ile çevreyle uyum bedeli iadelerine ilikin müracaatlar dnda, vadesi geçmi borç durumunu gösterir belge aranlmas zorunluluu kaldrlacak.

BOTA tarafndan yaplacak her türlü doal gaz alm, Kamu hale Kanununun dnda tutulacak.

TEA, balant ve sistem kullanm anlamalarnda düzenlenen sistem kullanm ihlallerinin takibini yapacak, ihlal durumu tespit edilen tüzel kiilere cezai art ve dier yaptrmlar uygulayacak.

MTA tarafndan ihale edilen alanlarn satlarna ilikin ihale bedelleri taksitlendirilerek ödenebilecek

Genel aydnlatma giderlerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnn bütçesine konan ödenekten karlanmasna ilikin uygulama 31 Aralk 2025 tarihine kadar uzatlacak.

Dilekçe Komisyonu bünyesindeki Ön Ödemeli Gayrimenkul Satlarnda Yaanan Sorunlarn Aratrlmas ve Alnabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu 14 Ekim çaramba günü toplanacak. Toplantda, çevre ehircilik Bakanl, Hazine ve Maliye Bakanl, Toplu Konut daresi Bakanl ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatrm Ortakl Anin sunumlar yer alacak.

Ana Sayfaya Git