TBMM'de bu hafta

TBMM Genel Kurulu, elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren kanun teklifini yasalaştırmak için mesai yapacak.

Haberler 20.12.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meclis, bu hafta elektrik enerjisi sat üzerinden alnan TRT paynn kaldrlmasna ilikin düzenlemeyi de içeren kanun teklifini yasalatrmak için mesai yapacak. Daha sonra stokçulua kar caydrcln artrlmasn da içeren kanun teklifinin görümelerine balanacak.

TBMM Genel Kurulunda, sal günü Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifinin görümelerine devam edilecek.

Düzenlemeye göre, elektriin tasarruflu kullanlmasnn tevik edilmesi amacyla normal tüketim miktarna uygun bir kademe belirlenecek ve oluan tüketim artndan kaynaklanan ilave maliyetler bu kademe üstünde tüketim yapan abonelere yanstlacak.

Elektrik enerjisi sat üzerinden alnan TRT pay kaldrlacak.

Mesleklerinde en az 10 yl usta olarak çalanlar, i pedagojisi kursu snavna dorudan katlabilecek.

Teknolojik önlemleri etkisiz klmaya yönelik ürün ve araçlarn ticaretini veya tantmn yapanlar, 6 aydan 2 yla kadar hapis cezasyla cezalandrlacak.

Kanun teklifi ile tarm ve hizmet sektörleri de enerji verimlilii uygulama proje desteklerinden yararlanabilecek.

TFF Bakan, futbol müsabakalarna ilikin yaynlarn internet ortamnda hukuka aykr olarak kullanma sunulduunun tespiti halinde, söz konusu sitenin internet trafii bant geniliinin yüzde 90a kadar daraltlmasna veya yaynla ilgili eriimin engellenmesine karar verecek.

Elektrikli araç arj hizmetinin salanmasnda asli sorumluluk, arj a iletmeci lisans sahibinin olacak.

- Stokçulua kar caydrcln artrlmasn da içeren kanun teklifi

Genel Kurulda daha sonra stokçulua kar caydrcln artrlmasn da içeren Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifinin görümelerine balanacak.

Düzenlemeyle üretici, tedarikçi ve perakende iletmeler tarafndan piyasada darlk yaratc, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulamasn engelleyici faaliyetlerde bulunanlara, 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezas verilecek.

Oda ve borsa alacaklarnda icra takip ilemleri 2023 sonuna kadar durdurulacak.

Kaçakçlkla Mücadele Kanununa aykr fiillerden dolay haklarnda kesinlemi mahkumiyet karar bulunanlara, Svlatrlm Petrol Gazlar Piyasas Kanunu ve Elektrik Piyasas Kanununda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun kapsamnda lisans verilmeyecek.

Svlatrlm Petrol Gazlar (LPG) Piyasas Kanunu ve Elektrik Piyasas Kanununda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunda yer alan depolama tanmnn kapsam geniletilecek. Tanmdaki LPG datclar ibaresi; piyasa faaliyetinde bulunanlar eklinde deitirilecek. Böylece dier lisans sahipleri de kapsama dahil edilecek. Rafinerilerin, rafineri sahas dnda LPG depolama ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla depolama tanmna rafinericiler de eklenecek.

Türkiye Denizcilik letmeleri Anonim irketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollar letmesi Genel Müdürlüüne ait baz limanlarn iletme hakk verilmesi/devri yöntemiyle özelletirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yldan az süreli sözleme süreleri; bavuru gerçekletirilmesi ve sözlemeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yla kadar uzatlacak.

- Komisyonlarn gündemi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, pazartesi günü toplanacak. Komisyonda AK Parti milletvekillerinin imzasn tayan ve asgari ücretten gelir ve damga vergisi alnmamasn da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi görüülecek.

Teklife göre, asgari ücretle çalan hizmet erbabndan gelir ve damga vergisi alnmayacak.

Savunma Sanayii Bakanlnca yürütülen savunma sanayisi projelerine ilikin yaplan teslim ve hizmetler, katma deer vergisi istisnas kapsamna alnacak.

Genel bütçe kapsamndaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye Cumhurbakan yetkili olacak.

Kadn Erkek Frsat Eitlii Komisyonu bünyesinde kurulan Kadnlarn ve Aile Yaamlarnn Uyumlatrlmasnda Karlalan Sorunlarn Tespiti ve çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Alt Komisyonu, sal günü AK Parti Balkesir Milletvekili Belgin Uygur bakanlnda toplanacak. Uluslararas çalma Örgütü (ILO) ile Birlemi Milletler Kalknma Program (UNDP) temsilcileri komisyona bilgi verecek.

Bu arada TBMMde siyasi partilerin haftalk düzenledikleri grup toplantlar da gerçekletirilecek.

Ana Sayfaya Git