TBMM'de bu hafta anayasa değişikliği teklifi olacak

AK Parti'li 316 milletvekilinin imzasıyla verilen, AK Parti ile MHP'nin üzerinde uzlaştığı anayasa değişikliği teklifi 20 Aralık Salı gününden itibaren TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülmeye başlanacak.Komisyon, salı gününden itibaren aralıksız çalışarak teklifin görüşmelerini tamamlayacak.

Haberler 19.12.2016 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TARH BR DÖNEM

21 maddelik teklif, önemli deiiklikler içeriyor. Milletvekili says 550den 600e çkarlyor. Milletvekili seçilebilme ya 25ten 18e indiriliyor. Seçimler 4 ylda deil 5 ylda bir yaplacak. Cumhurbakanl seçimleri de ayn gün olacak. Milletvekilliinin dümesi, düürülmesi, ölüm ile dier boalma hallerinde boalan üyelikler, ayn partinin yedek milletvekilleriyle doldurulacak.

Teklifle, Cumhurbakan seçilen kiinin partisiyle iliiinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldrlyor. Cumhurbakannn görev süresi be yl olacak. Bir kii en fazla iki defa Cumhurbakan seçilebilecek. Cumhurbakan devletin ba olacak ve yürütme yetkisi cumhurbakanna ait olacak. Cumhurbakan, cumhurbakan yardmclar ile bakanlar ve üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek. Cumhurbakan, yürütme yetkisine ilikin konularda Cumhurbakanl kararnamesi çkarabilecek. Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacn karlamas salanacak; temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler düzenleme alan dnda braklacak.

CUMHURBAKANI YETKS

Cumhurbakan hakknda, bir suç iledii iddiasyla TBMM üye tamsaysnn salt çounluunun verecei önergeyle soruturma açlmas istenebilecek

TBMM, üye tam saysnn üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk karar alabilecek. Cumhurbakan, seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbakan yardmcs atayabilecek. TBMM üyeleri, Cumhurbakan yardmcs ve bakan olarak atanrlarsa üyelikleri sona erecek.

Cumhurbakan yardmclar ve bakanlar, göreviyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlna ilikin hükümlerden yararlanacak. Cumhurbakan, gerekli hallerde süresi alt ay geçmemek üzere olaanüstü hal ilan edebilecek. Olaanüstü hallerde Cumhurbakan, olaanüstü halin gerekli kld konularda Cumhurbakanl kararnamesi çkarabilecek. Bakanlklarn kurulmas, kaldrlmas, görevleri ve yetkileri ile tekilat yaps Cumhurbakanl kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tamsaysnn bete üç çounluu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu halde TBMM genel seçimi ile Cumhurbakanl seçimi birlikte yaplacak. Cumhurbakannn seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile Cumhurbakanl seçimi birlikte yaplacak.

HSYKNIN YAPISINDA DEKLK

Teklifle, HSYKnn yapsnda deiiklik yaplyor; Hakimler ve Savclar Kurulu 12 üyeden oluacak ve iki daire halinde çalacak. Kurulun üyelerinin yarsn Cumhurbakan, yarsn ise Meclis seçecek.

TBMM Genel Kurulunun gündeminde ise teknik bir düzenleme olan Snai Mülkiyet Kanunu Tasars olacak. 204 maddelik teklif, temel kanun olarak 7 bölüm halinde görüülecek.

Ekonomi alannda düzenlemeler içeren Torba Kanun Tasars da 20 Aralk Sal günü Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alnacak.

Süresi 3 Ocakta dolacak olan FETÖ Darbesini Aratrma Komisyonu, Marmariste incelemelerde bulunacak.

Ana Sayfaya Git