TBMM'de bütçe görüşmesinde 'İstanbul Sözleşmesi' gerginliği

TBMM'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bütçe görüşmesinde, Türkiye'nin çekildiği 'İstanbul Sözleşmesi'nin gerginliği yaşandı. HDP'li milletvekilleri 'İstanbul Sözleşmesi'ni geri getireceğiz ve uygulatacağız' yazılı pankartlar açarken, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, "Önce siz kendi içinizdeki tecavüzcüden kurtulun" diye seslendi.

Haberler 11.11.2021 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Ylmaz bakanlnda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn 2022 Yl Bütçesini görümek üzere topland. Bakan Yank, yapt sunumda, sosyal hizmetler balamnda kurumsal hizmetlerinin odak kuruluunun, Sosyal Hizmet Merkezleri olduunu belirtti. Yank, Aile, çocuk, genç, kadn, engelli ve yal tüm vatandalarmza, ihtiyaç duyduklar konularda sosyal hizmet modellerine eriebilmeleri için Sosyal Hizmet Merkezlerimiz eliyle tek noktadan ve birebir destek salanmaktadr dedi. 2013 ylndan bu yana Türkiye genelinde 374 Sosyal Hizmet Merkezini hizmete açtklarn belirten Bakan Yank, bu yln sonuna kadar da 6 adet daha Sosyal Hizmet Merkezi açacaklarn söyledi.

BZZAT YERNDE TESPT ETTK

Bakan Yank, Türkiye genelinde 400 sosyal hizmet merkezine ulaarak vatandalarn hizmetlere eriimini daha da kolaylatracaklarn belirterek, Aile ve toplum yapmzn güçlendirilmesi adna hayata geçirdiimiz ve sosyal hizmet merkezleri araclyla yürüttüümüz Aile Sosyal Destek Programmz (ASDEP) ile arz odakl bir hizmet anlayn yürütmekteyiz. Sahadaki 3 bin 542 ASDEP görevlimizle bugüne kadar 3 milyon 468 bin 827 haneye ulatk. Bu hane ziyaretlerinde vatandalarmzn sosyal yardm ve sosyal hizmet ihtiyaçlarn bizzat yerinde tespit ettik. Personelimiz, vatandalarmza yararlanabilecekleri kamu hizmetleri hakknda bilgi vermekte ve gerekli rehberlii salamaktadr. Bakanlk olarak, Eitim ailede balar ilkesinden hareketle vatandalara farkl projelerle ulatk. Aile fertlerine yönelik Aile Eitim Programlarn ülke genelinde yaygnlaarak devam ettirdik. Evlilik Öncesi Eitim Program ile bugüne kadar toplam 1 milyon 216 bin 971 gencimize ve çiftimize Evlilikte letiim ve Yaam Becerileri, Aile Hukuku, Evlilik ve Salk alanlarnda eitimler verdik. Ülke genelinde sosyal hizmet merkezlerimizde ve il müdürlüklerimizde ücretsiz olarak sunduumuz aile danmanl hizmetimizle, aile içi iletiim becerilerinin kazanlmas ve çatmalarn yapc bir ekilde çözülmesi sürecine destek olmaktayz. Vatandalarmz aile danmanl hizmetinden faydalanabilmek için e-Devlet üzerinden de bavuru yapabilirler diye konutu.

çOCUKLARIMIZI DJTAL RSKLERDEN KORUYORUZ

Bakan Yank, çocuklarn dijital risklerden korunmasna ilikin çalmalar younlatrdklarn, Bakanln bünyesindeki oluturulan Sosyal Medya çalma Grubunun, çocuklarn dijital ortamlarda karlaabilecekleri riskleri tespit ettiini ve önleyici çalmalar yaptklarn kaydetti. Yank, bakanlnn dier çalmalar ve projeleri hakknda da u bilgileri verdi:

Oluturulacak Gündüzlü çocuk Hizmet Merkezlerinde 7-15 ya grubunda yer alan dezavantajl çocuklarn her türlü riskten korunmas, psiko-sosyal geliimlerinin desteklenmesi, ailelere rehberlik edilmesi ve mobil ekip çalmalarnn koordine edilmesi amaçlanmaktadr. Türkiyede çocuk Haklarnn Desteklenmesi Projesi ile sokakta çaltrlan çocuklarn tespiti ve sosyal hizmetlerden faydalandrlmas, erken yata ve zorla evliliklerin önlenmesine yönelik toplumsal farkndaln artrlmas gibi faaliyetler yürüteceiz. Engelsiz Vizyon Belgesinin hayata geçirilmesini salayacak ilk 3 yllk Engelli Haklar Ulusal Eylem Plan çalmalarmz devam etmektedir. 2022-2025 dönemini kapsayacak Otizm Eylem Plannn ikincisini hazrlanmaktadr. Önümüzdeki üç yl boyunca merkezi ve yerel düzeydeki hizmet sunumunda iyileme salayarak ve yeni hizmet modellerini ortaya koyarak, otizmli bireyler ve aileleri desteklenmeye devam edilecektir.

KADINA YÖNELK DDETLE MÜCADELE

Bakan Yank, kadna yönelik iddetle mücadele kapsamnda çalmalar sfr tolerans ilkesi ile yürüttüklerini söyleyerek, iddet Önleme ve zleme Merkezlerimiz kadna yönelik iddetin önlenmesi, madurlar ve beraberindeki çocuklara verilecek destek hizmetlerinin tek kap prensibiyle yürütülmesi amacyla 81 ilimizde faaliyet göstermektedir ifadesini kulland. Bakan Yank, ehit yaknlar, gazi ve gazi yaknlarna ücretsiz eitim saladklarna dikkat çekerek, Bu yl içerisinde tevdi ettiimiz 8 bin 389 ücretsiz seyahat kart ile birlikte toplam 199 bin 709 ücretsiz seyahat kart sahiplerine ulatrlmtr dedi. Bakan Yank ayrca, bakanln 2022 bütçe teklifinin 66 milyar 131 milyon 543 bin TL olduu bilgisini paylat.

STANBUL SÖZLEMES TARTIMASI

Bakan Yankn sunumunun ardndan HDPli kadn milletvekilleri, Türkiyenin stanbul Sözlemesinden çekilmesine tepki göstererek stanbul Sözlemesini geri getireceiz ve uygulatacaz yazl pankartlar açt. Bunun üzerine AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, HDPlilere Önce siz kendi içinizdeki tecavüzcüden kurtulun diye seslendi. HDPli milletvekilleri, Corann bu sözlerine tepki gösterdi. CHP adna söz alan Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise, sosyal yardmlarn hak sahiplerine ulamad iddiasnda bulundu. AK Partili milletvekilleri bu iddiaya tepki gösterdi. Yaanan ksa süreli gerginlik üzerine oturuma ara verildi. Arann ardndan görümelere yeniden geçildi.

Ana Sayfaya Git