Tek eksen Türkiye’dir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi

Haberler 22.08.2020 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Beiktata bulunan Dolmabahçe çalma Ofisinde açklama yapt. Toplantya TBMM Bakan Mustafa entop, Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Fahrettin Altun, Gençlik ve Spor Bakan Muharrem Kasapolu da katld.

Cumhurbakan Erdoan, Ülkelerin ortaya koyduklar vizyonlarn hayata geçebilmesi, enerji sektöründeki istikrarla orantldr. Dünyada son bir asrdr yaanan hiç bir karmaa, sava, kaos, çatma, çekime yoktur ki gerisinde öyle veya böyle enerji hesab yatmasn. Petrol ve doal gaz sahalarnn kontrolü ve güvenlii için yeri geldiinde milyonlarca insann cannn hiçe sayld vahi bir düzen kurulmutur. Bir damla petrolü, oluk oluk akan insan kanndan daha deerli gören bu gayri insani düzen hala hükümranln sürdürmektedir. Biz, mazlumlarn ve madurlarn bulunduklar yerlere giderken birileri her eyi bir kenara brakp, dorudan petrol üretim tesislerine yönelmitir. Ayn durumla Libyada da karlatk. Biz, Libyal kardelerimizin çarsyla onlar darbecilerden kurtarmann mücadelesini verirken, birileri yine petrol sahalarnn dibinde bitivermitir dedi.

DOU AKDENZ

Cumhurbakan Erdoan, Dou Akdenizde oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarnn paylam kavgas var. Hamdolsun biz önceliimizi asla deitirmedik, hep önce insan dedik. Hep önce insan, dostluk kardelik dedik. Hep önce mazlumlar ve madurlar dedik. Hep önce hak, hukuk, adalet dedik. nsanlk bizde, petrol onlarda kalm olabilir. te Rabbim bize bambaka bir yerde hem de görülmedik zenginlikte bir kap açt. Yarn benzer kaplar baka yerlerde de önümüze açlacaktr. çünkü artk bu alanda en üst lige çkm bir Türkiye var. Bugünlere elbette kolay gelmedik. Ülkemizde çok uzun yllar boyunca petrol ve doal gaz arama çalmalar genellikle kiralama usulü ile yapld. Hele derin deniz sondajlarnda tamamen da bamlydk. Yüzlerce milyon dolarlk arama faaliyetleri sonunda elimize 3-5 sayfalk rapor dnda hiç bir ey geçmedi. Kimsenin günahn almyoruz, belki de gerçekten aradlar. Ama bulamadlar. Ama sonuçta biz, artk bu ekilde yürüyemeyeceimizi gördük eklinde konutu.

SONDAJLARIN BRM MALYET DE OLDUKçA DÜÜKTÜR

Erdoan, Ülkemizin milli enerji ve maden politikasn 2017 senesinde yeni batan belirledik. O dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanmz olan Berat Albayrak ile ardndan gelen Fatih Dönmez kardeimiz ekipleriyle birlikte bu politikay titizlikle ve kararllkla uyguladlar. Bu çerçevede derin deniz sondajlarn bizzat yapmann araylarna girdik. Ard ardna 3 sondaj gemisini, ülkemiz derin deniz arama filosuna kattk. Bugünkü sevinci bize yaatan Fatihin yannda, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimizle bu alanda dünyann en önde gelen ülkeleri arasna dahil olduk. Ayrca Barbaros Hayrettin Paa ve Oruç Reis sismik aratrma gemilerimizle bu filoyu güçlendirdik. Mülkiyetleri ülkemize ait olan 3 sondaj ve 2 sismik aratrma gemimiz tamamen kendi ekipmanlarmz ve kendi personelimiz ile çalmalarn yürütüyor. Dünya fiyatlarnn hayli altnda maliyetle ülkemize kazandrdmz gemilerimizle yaptmz sondajlarn birim maliyeti de oldukça düüktür. Sondaj ve sismik aratrma çalmalarmzda en küçük bir da bamllmz söz konusu deildir. Zaten öyle bir durum olsa bize nefes bile aldrmayacaklar ortadadr. Yerli ve milli imkanlarla hareket ettiimiz için bu baarya ulatk eklinde konutu.

320 MLYAR METREKÜP DOALGAZ REZERV

Cumhurbakan Erdoan, Türkiye, tarihinin en büyük doalgaz kefini Karadenizde gerçekletirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde balad Tuna-1 kuyusundaki sondajnda 320 milyar metreküp doalgaz rezervi kefetmi durumda. Fatih sondaj gemisini Boazdan uurladm günü hatrlyorum. O uurlaymzla birlikte hamd olsun neticeye de kefe de ulam. stanbulun fethinin yl dönümünde Karadenize uurladmz Fatih sondaj gemimiz ismine layk bir baaryla hepimizi gururlandrd. Allaha hamd olsun. Daha önce Tuna-1 diye adlandrlan bu alan Sakarya Gaz Sahas olarak isimlendirdiimiz bu alanda, gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalmalar tamamland. Kuyudan elde edilen veriler ayn bölgede yeni doal gaz keiflerinin kuvvetle muhtemel olduuna iaret ediyor. Yani bu ilk kuyuda bulunan rezerv, çok daha zengin bir kaynan sadece bir parçasdr. nallah devam da en ksa sürede gelecek. Rabbimize, bize ve milletimize bugünleri gösterdii için hamd ediyoruz dedi.

HEDEFMZ, 2023 YILINDA KARADENZ GAZINI MLLETMZN KULLANIMINA SUNMAKTIR

Erdoan, Yllarca enerjide da bamlln maddi ve manevi skntlarn çekmi bir ülke olarak artk gelecee daha güvenle bakacaz. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekletirdik. imdi hemen tespit kuyular açmaya balayacak, ardndan üretim konseptini belirleyip inaat ve yapm ilerine geçeceiz. Doal gazn yüzeye çkartlmas ve sisteme aktarlmas ilemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye balayacaz. imdi hedefi veriyorum. Hedefimiz, 2023 ylnda Karadeniz gazn milletimizin kullanmna sunmaktr. Böylece bunca yl sabrla adeta ilmik ilmik dokuyarak yürüttüümüz çalmalarn ilk ve en büyük meyvesini alm oluyoruz. Fatih ve Yavuz gemileri vastasyla Akdeniz ve Karadenizde bugüne kadar 9 derin deniz sondaj gerçekletirdik. Nihayet, son sondajda milletimize bekledii müjdeyi verme erefine nail olduk. nallah benzer bir müjdeli haberi Akdenizden de bekliyoruz. u anda bakmda olan Kanuninin de yl sonunda devreye girmesiyle Akdenizdeki faaliyetlerimize hz vereceiz. Keifler için söylenen o güzel sözü sondaj faaliyetlerimize uyarlayarak tekrarlamak istiyorum, Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardr. Evet, biz de arayacaz ve inallah bulacaz. Sakarya Gaz Sahasyla Bismillah. dedik. Allahn izniyle devam da gelecek. çünkü, Sakarya, saf çocuu masum Anadolunun. Divanesi ikimiz kaldk Allah yolunun. Biz bu yolun divanesiyiz. nallah burada da neticeye ulaacaz diye konutu.

KMSENN HAKKINA GÖZÜMÜZÜ DKMEDEN AMA KMSEYE DE HAKKIMIZI YEDRMEDEN...

Cumhurbakan Erdoan, Ülkenin enerji meselesini kökten çözmekte kararlyz diyerek sözlerini öyle sürdürdü: Türkiyenin yllarca bunun sancsn skntsn çeken, bedelini ödeyen bir ülke oldu. Cari açn en büyük sebebi hep enerji oldu. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara verdiimiz önem sayesinde bu konuda nispi bir denge salansa da hala enerjide ciddi bir ithalatç durumundayz. Cari açmzn ana sebebi bu deil mi, bu. Denizlerde ve karada daha çok arama yapp neticeye ulaarak, enerjide net ihracatç konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok. Bir yandan konvansiyonel enerji kaynaklarna younlarken, dier yandan elektrikli motor bata olmak üzere gelecein teknolojilerine de yatrmlar sürdüreceiz. Her kaynan dierinin tamamlaycs olduunu unutmadan, tüm alanlarda en güçlü ekilde varlmz göstermekte kararlyz. Türkiye artk hiçbir alanda birilerinin gölgesine snma ihtiyac duymadan kendi ayaklar üzerinde durabilecek güce, iradeye ve kaynaa sahiptir. Kimsenin hakkna gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkmz yedirmeden hedeflerimize doru yürümeyi sürdüreceiz.

ÖZELLKLE AVRUPA BRL (AB), YUNANSTANI IMARTIP ÜZERMZE SALARKEN

Erdoan, Yunanistan bata olmak üzere, bu mesele, karmza dikilenlerin hepsi de hakl olduumuzu gayet iyi biliyor. Özellikle Avrupa Birlii (AB), Yunanistan martp üzerimize salarken, sergiledii çifte standart sebebiyle bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiini, birlii ayakta tutan deerleri yprattn görmelidir. Ortada dolaan ve hiçbir geçerlilii olmayan saçma sapan haritalarn yarn öbür gün en büyük zarar ABye verecei unutulmamaldr. Srf Türkiyeye zarar dokunuyor diye kendi müktesebatna aykr ilere alet olmak Yunanistan kurtarmaz. Ama ABnin zaten sorunlu olan itibarn iyice düürür. Türkiyenin bu konudaki kararlln, gerektiinde bedel ödeme ve ödetme azmini görmek istemeyenler sahada da masada da cevaplarn alacaklardr. Sakarya Gaz Sahasndaki keiften sonra artk önümüzde çok daha aydnlk bir yol olduuna inanyoruz. Bugün gelecek nesillere önemli bir miras brakacaz. Milletimizin refah için gece gündüz demeden çalmaya devam edeceiz. Rabbim yar ve yardmcmz olsun. Rabbim yolumuzu, bahtmz açk etsin. Bir kez daha doal gaz rezervi kefimizin ve arkasndan gelecek yeni keiflerin ülkemize, milletimize, bölgemize hayrl olmasn diliyorum. Buradan elde edeceimiz gelirin milletimize, umudunu bize balam tüm dostlarmza ve insanla hayrlar getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum. Ülkemize ve milletimize bu sevinci yaatan kurumlarmzn tüm mensuplarn, sahada çalan personelimizi, süreçte emei ve katks olan herkesi tebrik ediyorum. Özellikle bu sürece öncülük eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarmz Berat Albayrak ve Fatih Dönmeze bir kez daha ekipleriyle beraber teekkürlerimi sunuyorum eklinde konutu.

FATH SONDAJ GEMSNE BALANDI

Erdoan, konumasnn ardndan Fatih Sondaj Gemisine canl olarak balanarak, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmezden aratrmalarla ilgili bilgi ald.

Erdoan daha sonra, Kararllkla bunlar devam edecek. Sayn Bakanmzn da ifade ettii gibi öyle ülkelerle çaltk ki bunlar marka isimlerdi. BPden Shelle kadar. 100-150 arama yapp, netice alamayp, ondan sonra dönüp gittiler. Bunlar bizden bir kuru para almadlar, bütün harcama kendilerinden. Yani bu i öyle çok rahat deil ama bu iin kaderinde bu var. Biz u an kendi gemilerimizle gerek sismik aratrmay gerek sondaj çalmalarn yaptmz için maliyetleri ciddi manada düürmü vaziyetteyiz ve bu ekilde de yolumuza devam ediyoruz. Tabi bütün temennimiz 2023e kadar kararllkla bu çalmay sürdürüp, neticeyi almak. Tüm ekibi dün de Ankarada dinledim, bize verdikleri umutlar 2023 için bizim de geleceimize ciddi anlamda bir perspektif tuttu. Arkadalarmza ahsm ve milletim adna teekkür ediyorum. Kanuni de devreye girdikten sonra Karadenizde sadece Fatih ile deil Kanuni ile de yola devam edilecek. Belki yeri gelecek Dou Akdenizdeki çalmalarmzda farkl admlar atacaz, çalmalar yapacaz. Yani biz petrolde doal gazda varz diyeceiz dedi.

Ana Sayfaya Git