Temelli: Adalet devletlerarası pazarlığa dönüştü

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli 'Yerel seçim çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor' dedi.

Haberler 30.09.2018 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Sezai Temelli, partisinin meclis toplantsnda ekonomik kriz, dlib sorunu, Erdoann Almanya ziyareti ve yerel seçimleri deerlendiren bir konuma yapt. Mart 2019da yaplmas planlanan yerel seçimlere partisinin yaklamnn ne olacan söyleyen Temelli, Yerel demokrasi anlaymzn toplumsallamas büyük önem tayor. ttifaklar Ankarann kulislerinde deil mahallede, sokakta arand zaman gerçek anlamna kavuacaktr dedi.

HDP Parti Meclisi, genel merkez binasnda topland. ki gün sürecek olan toplantda güncel gelimelerin yan sra seçimlere dair hazrlklar ele alnacak. Toplant, E Genel Bakan Sezai Temellinin açl konumas ile balad.

Temelli, konumasna Sözlerime sevgili brahim Ayhan anarak balamak istiyorum. Onun mücadelesi yol gösterici olacaktr. Adaletsizliin bedelini hayatyla ödedi. Sevgili Leyla Güvene sevgilerimi göndererek balamak istiyorum. Sevgili Leyla Güven, adaletsizlii özgürlüünden yoksun kalarak ödüyor diyerek balad.

Temelli, u ifadeleri kulland:

NTELKL SUçLARA AF GETRYORLAR çOK NTELKL BR AF TEKLF

Ne manidardr ki bu koullarda af teklifi geliyor. Leyla Güvenin olmad oturumda af gündeme gelecek. Akl tutulmasn geçtik artk bir vicdan tutulmas ile kar karyayz. Geçen dönem milletvekilli arkadalarmzn vekillikleri düürüldü ve tutuklandlar. Bu af teklifi kapsamnda nitelikli suçlara af getiriliyor. Nitelikli hrszla, suç örgütlerine af geliyor. çok nitelikli bir af teklifi hazrlanm.

Buna klf hazrlarken cezaevinin doluluunu ve oradaki koullarn salkl olmamasn gerekçe gösteriyorlar. Evet oradaki koullar salkl deil. çünkü cezaevlerinde ikence ve kötü muamele var ve bunu yapan bu iktidar. Bu ikenceleri yaayanlar bu nitelikli af teklifinin içinde yer almyorlar. Bugün cezaevlerinde 67 bin tutuklu kalyor ve mahkeme süreçleri zamana yaylarak pein hükümlü bir cezalandrma yaplyor. Cezaevlerinde çocuklar var, 680 bebek var. Arin bebek cezaevinde hastaland. Binden fazla hasta tutsak var. Tpk Koçer Özdalda olduu gibi 400den fazla ar hasta tutsak var.

BU KTDAR EN BÜYÜK YATIRIMI CEZAEVLER KONUSUNDA YAPIYOR

Cezaevlerinin sorunlarn çözmek mümkün ama bu anlayla mümkün deil. AKP her gün 50 cezaevi yapma hedefini önüne koymu. Türkiyeyi açk cezaevi haline getiren bu iktidar en büyük yatrm cezaevleri konusunda yapyor. Adaletsizlik derinleiyor.

GELN AF YERNE TOPLUMSAL BARII SALAYACAK BR ADIM ATALIM

Bizim teklifimiz nettir. Bu ülkede adalet istiyoruz. Bunun yolu da yargya adalet gelmesinden geçiyor. Yarg siyasallamtr. E genel bakanlarmzn, belediye bakanlarmzn cezaevinde olmas, binlerce arkadamzn alkonulmas bu adaletsizliin sonucudur. Meclise çarmzdr. Madem bir af anlay hakim; gelin af yerine toplumsal bar, toplumsal mutabakat salayacak bir adm adm atalm. Meclisi Betepenin vesayetinden kurtaracak bir çalma yapalm. Evrensel hukuk normlarnda, insan haklar referansl bir düzenleme yapalm. Bütün vatandalar teröristletiren TMKy deitirelim. O zaman aff konumaya gerek kalmaz. Bunlar yapamazsnz, yapmayacanz biliyoruz. Ama bunun mücadelesini sürdürmeye devam edeceiz. Bizim mücadelemiz sürecek.

ADALET DEVLETLERARASI PAZARLIA DÖNÜTÜ

Adaletten yargdan bahsetmiken tecrite deinmemiz lazm. mralda sayn Öcalana uygulanan tecrit bu adaletsizliin çok önemli bir göstergesi. AHM, kötü muamele yoktur diye bir karar verdi. Tecrit zaten kötü muameledir. Bu karar, adaletin devletler aras bir pazarla dönütüünü bize gösteriyor.

KARARLARI YAZMI OLABLRLER

Cumhurbakan Almanyada bu adaletsizlie girdi, yarg bamszdr, biz karmayz dedi. Bunlar söylediklerini hemen yalanlyorlar ve hemen öyle oldu. Cumhurbakan, bu yarglamalar yl sonuna kadar tamamlanacak dedi. Belki kararlar yazm olabilirler.

KRZ McKINSEYE HALE EDLD

Bu iktisadi krizin, 16 yllk yanl ekonomik programn bedelini halklara ödetme peindeler. Bunu da bu sistem, bu rejim denetimden azade yapmay amaçlyorlar. Ama bir denetim yolunu bulmular. Kendilerini denetleyecek ve bu denetim raporlarna bal olarak da ülkeyi pazarlayacak bir denetim yolu bulmular; McKinsey firmas bir danmanlk firmas. En önemli özellii de ülkede özelletirilecek alanlar bulmas. Önümüzdeki dönemde bankalar özelletirmenin önünü açmlar.

TTFAKLAR KULSLERDE DEL MAHALLEDE

Yerel seçim çalmalarmz youn ekilde sürüyor. u iki soruyu önümüze koymalyz: Nasl bir kent ve yönetim istiyoruz. Emekçilerin, gençlerin, kadnlarn yönettii kentler istiyoruz. Eitlikçi kamusal alan var edeceimiz bir kent yaratmak istiyoruz. Emekçiler, kadnlar ve toplumun tüm kesimleri ile ittifak gerçek anlamna kavuturarak çalmalarmz younlatracaz. Burada yerel demokrasi anlaymzn toplumsallamas büyük önem tayor. ttifaklar Ankarann kulislerinde deil mahallede, sokakta arand zaman gerçek anlamna kavuacaktr.

Ana Sayfaya Git