Tercihler planlı mı?

31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne katılan HDP adayları arasında, "terör" suçlamasıyla haklarında soruşturma yürütülen, dava açılan veya fezleke hazırlanan 24 isim yer alıyor.

Haberler 23.02.2019 - 12:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Türkiyenin gündemindeki 31 Martta yaplacak Mahalli dareler Genel Seçimlerine katlacak HDPli belediye bakan adaylar arasnda, terör suçlamas kapsamnda haklarnda soruturma yürütülen, dava açlan veya fezleke hazrlanan 25 isim yer alyor.

HDP, 31 Mart 2019 Pazar günü yaplacak Mahalli dareler Genel Seçimleri için birçok il ve ilçede terör suçlarndan mahkemelik isimleri aday gösterdi.

Haklarnda yürütülen terör soruturmalar kapsamnda görevden alnan Mardin Büyükehir Belediye Bakan Ahmet Türk, Batman Belediye Bakan Sabri Özdemir, Siirtin Gökçeba Belde Belediye Bakan Serhat çiçek, yeniden aday gösterildi.

- stanbul

Baclar Belediye Bakan aday ve HDP stanbul Milletvekili Hüda Kaya hakknda, terör örgütü propagandas yapmak suçundan stanbul Cumhuriyet Basavclnca soruturma balatlarak, hazrlanan fezleke TBMMye gönderildi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca da Kaya hakknda hazrlanan 68 sayfalk iddianame, Diyarbakr 4. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, Kaya hakknda, silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak ve 6-8 Ekim 2014teki olaylarda suç ilemeye tahrik suçundan 11,5 yldan 25 yla kadar hapis ve mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarna hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Terör soruturmas kapsamnda 28 Ocak 2017de Afyonkarahisarda gözaltna alnan HDP stanbul Milletvekili Hüda Kaya, adli kontrol hükümlerince serbest braklmt.

Diyarbakr 4. Ar Ceza Mahkemesinde açlan dava kapsamnda tutuksuz yarglanan Sultanbeyli Belediye Bakan aday ve eski HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoan hakknda, hazrlanan iddianamede, silahl terör örgütüne üye olmak, 14 kez terör örgütü propagandas yapmak, suçu ve suçluyu övmek, kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüleri düzenleme, yönetme, bunlarn hareketlerine katlma suçlarndan 23 yldan 85 yla kadar hapsi isteniyor.

Gaziosmanpaa Belediye Bakan aday Sinan Zincir hakknda stanbul Cumhuriyet Basavclnca terör örgütü üyesi olmak suçundan balatlan soruturma sürüyor.

Zincirin ayrca stanbul 36. Ar Ceza Mahkemesinde terör örgütü propagandas yapmak suçundan yarglanmasna devam ediliyor.

- Ankara

çankaya Belediye Bakan aday, HDP Ankara Milletvekili Filiz Keresteciolu hakknda Ankara Cumhuriyet Basavclnca Adalet Bakanlna gönderilen iki fezleke var.

Keresteciolu hakknda ayrca sosyal medyadan yapt paylam ve baz programlarda yapt konumalar nedeniyle hakknda yürütülen iki ayr soruturma bulunuyor.

- Diyarbakr

HDPnin Diyarbakr Büyükehir Bakan aday Adnan Selçuk Mzrakl, silahl terör örgütü kurma veya yönetme suçundan 15 yldan, 22,5 yla kadar hapis cezas istemiyle 9. Ar Ceza Mahkemesinde yarglanyor.

Ayn zamanda HDP Diyarbakr Milletvekili olan Mzraklnn yargland davann iddianamesinde, terör örgütü PKKnn sözde yasama organ konumunda olan Demokratik Toplum Kongresinde (DTK) daimi meclis üyesi ve salk komisyonu üyesi olarak faaliyet yürüttüü belirtilmiti.

ddianamede, Mzraklnn merkez Sur ve Balar ilçesinde geçen yl terör saldrlarnn yaand dönemde güvenlik güçleriyle girdikleri çatmada yaralanan terörist A.Dyi evinde tedavi ettiine dair iddialarn bulunduu, hakkndaki bir ihbarda yer almt.

Mzrakl hakknda Yasama Dokunulmazlnn Kaldrlmas talebiyle hazrlanan Cumhurbakanl Tezkeresi, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna sevk edilmiti.

- Batman

HDPnin Batman Belediye Bakan aday Sabri Özdemirin de aralarnda bulunduu 54 sank sözde öz yönetim ilan ettikleri gerekçesiyle devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas istemiyle açlan davada yarglanyor.

15 Austos 2015te Balar Mahallesi 5 Nolu Salk Oca önünde sözde öz yönetim ilanna ilikin basn açklamasna katlan Özdemir ve 53 sann Batman 2. Ar Ceza Mahkemesinde yarglanmalar sürüyor.

Sabri Özdemir, hakknda yürütülen terör soruturmalar kapsamnda defalarca gözaltna alnp, tutuklanm daha sonra tahliye edilmiti.

HDPnin Gercü Belediye Bakan aday Zeynep Oduncu da hakknda yürütülen terör soruturmas kapsamnda gözaltna alnm, ilemlerinin ardndan çkarld mahkeme tarafndan adli kontrol artyla serbest braklmt. Oduncu hakknda soruturma devam ediyor.

- Mardin

Hakknda yürütülen terör soruturmas kapsamnda tutuklanan, salk sorunlar nedeniyle yurt d yasa ve adli kontrol kararyla serbest braklan eski Mardin Büyükehir Belediye Bakan Ahmet Türk, Mardinden tekrar aday gösterildi.

Mardinin Artuklu ilçesinden aday gösterilen Prof. Dr. Nurettin Turgay, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca balatlan soruturma kapsamnda 9 Ekim 2018de Diyarbakr merkezli 9 ilde gerçekletirilen terör operasyonunda gözaltna alnd, ilemlerinin ardndan adli kontrol artyla serbest brakld. Turgay hakkndaki soruturma devam ediyor.

- Bingöl

Bingöl Belediye Bakan aday olarak gösterilen HDP Diyarbakr Milletvekili Hiyar Özsoy hakknda, Bingöl Cumhuriyet Basavclnca daha önce dokunulmazlnn kaldrlmas talebiyle silahl terör örgütü üyesi olmak, terör örgütü propagandas yapmak ve suç ilemeye tahrik etmek suçlarndan fezleke hazrlanmt.

- rnak

HDPnin rnakn ilçelerinde gösterdii birçok aday da terör örgütü propagandas yapmakla suçlanyor.

Silopi Belediye Bakan aday Süleyman avluk, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 4 yl ceza alm ve cezaevinde bir süre kalmt. avluk hakknda, ayrca silahl terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan balatlan baka bir soruturma da sürüyor.

Cizre Belediye Bakan aday Mehmet Ziri, Uludere Belediye Bakan aday Selahattin Ürün, dil Belediye Bakan aday Niyazi çevrim hakknda silahl terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan balatlan soruturmalar devam ediyor.

Fndk Beldesi Belediye Bakan aday Ahmet mre hakknda, rnak Cumhuriyet Basavclnca yürütülen, silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas, resmi evrakta sahtecilik ve kaçakçlk soruturmalar bulunuyor.

- Siirt

Hakknda yürütülen terör soruturmas kapsamnda KHK gerei görevden alnan Siirtin Gökçeba Belde Belediye Bakan Serhat çiçek, yeniden aday gösterildi. çiçek hakknda soruturma sürüyor.

- Kars

Kars Belediye Bakan aday Ayhan Bilgen, 6-8 Ekim 2014te Aynularab (Kobani) bahanesiyle PKK/PYD yandalarnn gerçekletirdii olaylara ilikin yürütülen soruturma kapsamnda, 31 Ocak 2017de tutuklanmt.

Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesinde yarglamas tutuksuz devam eden HDP Kars Milletvekili Bilgen hakknda, silahl terör örgütüne üye olmak, 2911 sayl yasaya muhalefet ve 6-8 Ekim olaylarna ilikin suç ilemeye tahrik suçlarndan 8,5 yldan 23 yla kadar hapis cezas, mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarna hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Bilgen, avukatlarnn itiraz üzerine Silivri Cezaevinden 8 Eylül 2017de tahliye edildi, yarglamas sürüyor.

- Van

Van Büyükehir Belediye Bakan aday Bedia Özgökçe Ertan, ilde 26. ve 27. dönem milletvekili seçildi.

Ertan hakknda 5 Mart 2016da yapt konumada, Terör örgütü PKKnn saldrlarn övdüü ve örgütün propagandasn yapt gerekçesiyle dava açld.

8 Aralk 2016da açlan davada da 5 yla kadar hapisle cezalandrlmas talep edilen Ertann yarglanmas sürüyor.

Ertan hakknda ayrca, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarn aalamak, Cumhurbakanna hakaret, terör örgütünün propagandasn yapmak ve Kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüleri düzenleme, yönetme ve bunlarn hareketlerine katlma gibi suçlardan 10un üzerinde soruturma balatlarak, hazrlanan fezlekeler TBMMye gönderildi.

Vann Saray Belediye Bakan aday Caziye Duman, DBP l Bakanl yapt dönemde Van Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma kapsamnda 21 Mart 2016da tutukland.

Hakknda, Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan Van 4. Ar Ceza Mahkemesinde dava açlan Duman, 7,5 yldan 15 yla kadar hapis cezas istemiyle tutuksuz yarglanyor.

Erci Belediye Bakan aday Yldz çetin, Gürpnar Belediyesinde 2014 yerel seçimlerinde belediye meclis üyesi olarak seçildi.

çetin, Van Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma kapsamnda 3 Mays 2017de tutukland.

Hakknda, Silahl terör örgütüne üye olmak, görevi kötüye kullanmak, terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan 15 yla kadar hapis istemiyle dava açlan çetin, 9 Ekim 2017de tutuksuz yarglanmak üzere serbest brakld.

çetinin meclis üyesi olduu belediyenin, bölgede patlayc yapmnda, çatmalarda ve çeitli nedenlerle yaralanan PKKl teröristleri tedavi ettirmek amacyla 3 salk evi açt bildirildi.

Tuba Belediye Bakan aday Ylmaz Berki, Salk Emekçileri Sendikas (SES) ve nsan Haklar Van ubesinde yöneticilik yapt. Berki, 2014 yerel seçimlerinden sonra Van Büyükehir Belediyesi Salk leri Daire Bakan oldu. Van eski Büyükehir Belediye Bakan Bekir Kaya ile 17 Kasm 2016da gözaltna alnan Berki, 29 Kasm 2016da serbest brakld.

Berkinin, hakknda terör örgütüne üye olmak suçundan Van 4. Ar Ceza Mahkemesinde 15 yla kadar hapis istemiyle açlan davada yarglanmas sürüyor.

Özalp Belediye Bakan aday Yakup Almaç, DBP Özalp lçe Bakanl da yapt.

Almaç, Özalp ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarna yönelik operasyonda canl kalkan olarak güvenlik güçlerini engellemeye çaltklar gerekçesiyle gözaltna alnd ve 4 Ekim 2015te tutukland.

Daha sonra serbest braklan Almaç, hakknda Terör örgütüne üye olmak, örgüt adna suç ilemek, görevli memura mukavemet ve mala zarar verme suçlarndan açlan davalarda 27 yla kadar kadar hapis cezas istemiyle tutuksuz yarglanyor.

- Bitlis

Adilcevaz Belediye Bakan aday Necmettin Arkbal hakknda 2016da silahl terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan balatlan soruturma sürüyor.

- Hakkari

Yüksekova Belediye Bakan aday Remziye Yaar hakknda Hakkari 1. Ar Ceza Mahkemesinde, Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7,5 yldan 15 yla kadar hapis cezas istemiyle tutuksuz yarglanyor.

- Hatay

Hatayn Dörtyol Belediye Bakan aday Mehmet Raif Özmen, 2006 ylnda Adana 7. Ar Ceza Mahkemesinde terör örgütüne yardm etmek suçundan 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrld.

Özmen, 2011 ylnda artl tahliye oldu.

Ana Sayfaya Git