Terörle mücadele düzenlemesi TBMM Genel Kurulunda

Teklifin 13 maddesinin yer aldığı birinci bölümü kabul edildi

Haberler 25.07.2018 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Valiler, kamu düzeni veya güvenliinin olaan hayat durduracak veya kesintiye uratacak ekilde bozulduu ya da bozulacana ilikin ciddi belirtilerin bulunduu hallerde, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girii ve çk kamu düzeni ya da kamu güvenliini bozabilecei üphesi bulunan kiiler için snrlayabilecek

Valiler, belli yerlerde veya saatlerde kiilerin dolamalarn, toplanmalarn, araçlarn seyirlerini düzenleyebilecek veya kstlayabilecek, ruhsatl da olsa her çeit silah ve merminin tanmas ve naklini yasaklayabilecek

Devletin güvenliine, anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine, milli savunmaya kar suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlar bakmndan gözalt süresi, 3 yl boyunca yakalama anndan itibaren 48 saati, toplu olarak ilenen suçlarda ise 4 günü geçemeyecek. Delillerin toplanmasndaki güçlük veya dosyann kapsaml olmas nedeniyle gözalt süresi en fazla 2 defa uzatlabilecek

Valiler, kamu düzeni veya güvenliinin olaan hayat durduracak veya kesintiye uratacak ekilde bozulduu ya da bozulacana ilikin ciddi belirtilerin bulunduu hallerde, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girii ve çk kamu düzeni ya da kamu güvenliini bozabilecei üphesi bulunan kiiler için snrlayabilecek.

TBMM Genel Kurulunda, terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren, Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifinin 13 maddesinin yer ald birinci bölümünün görümeleri tamamland.

Kabul edilen maddelere göre, valiler, kamu düzeni veya güvenliinin olaan hayat durduracak veya kesintiye uratacak ekilde bozulduu ya da bozulacana ilikin ciddi belirtilerin bulunduu hallerde, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girii ve çk kamu düzeni ya da kamu güvenliini bozabilecei üphesi bulunan kiiler için snrlayabilecek.

Valiler, belli yerlerde veya saatlerde kiilerin dolamalarn, toplanmalarn, araçlarn seyirlerini düzenleyebilecek veya kstlayabilecek, ruhsatl da olsa her çeit silah ve merminin tanmas ve naklini yasaklayabilecek.

Türk Silahl Kuvvetleri ç Hizmet Kanununa önleme aramas balyla eklenen maddeye göre, tehlikenin ve suç ilenmesinin önlenmesi amacyla usulüne göre verilmi sulh ceza hakimi karar veya bu sebeplere bal olarak gecikmesinde saknca bulunan hallerde askeri birlik komutannn ya da askeri kurum amiri, hukuk hizmetleri bakan ve birim amirinin yazl emri üzerine, askeri mahallerde kiilerin üstü, araçlar, özel katlar ve eyas aranabilecek, gerekli tedbirler alnacak, suç delilleri koruma altna alnacak.

Arama talep yazsnda, arama için makul sebeplerin olutuunun gerekçeleriyle birlikte gösterilmesi gerekecek. Arama kararnda veya emrinde aramann sebebi, konusu ve kapsamyla yaplaca yer, zaman ve geçerli olaca süre belirtilecek. Aramann sonucu, arama karar veya emri veren merci ya da makama bir tutanakla bildirilecek. Konutta ve yerleim yerinde ve eklentilerinde önleme aramas yaplamayacak.

Asker kiiler dahil askeri mahallere girmek veya çkmak isteyenler, duyarl kapdan geçmek zorunda olacak. Bu kiilerin üstleri duyarl kapnn ikaz vermesi halinde metal dedektörle kontrol edilecek, eyalar teknik cihazlardan ve güvenlik sistemlerinden geçirilecek, arac teknik cihazlarla gerektiinde elle kontrol edilebilecek.

üphe halinde veya bu cihazlarn bulunmad yerlerde, herhangi bir emir veya karar olmasna baklmakszn kontrol elle yaplabilecek. Teknik cihazlarn ikaznn sürmesi halinde, bu kiiler ancak elle kontrolü kabul ettikleri takdirde askeri mahallere girebilecek.

Teklifle 2017 ylnda yaplan deiiklikle skyönetim rejimi Anayasadan çkarldndan, bu düzenlemeye uyum için Skyönetim Kanunu yürürlükten kaldrlyor.

AHMin ihlal karar dnda dostane çözüm ve tek tarafl deklarasyon gibi usullerle sonuçlandrlan bavurular da yarglamann yenilenmesi sebepleri arasna alnyor. Böylece, dostane çözüm veya tek tarafl deklarasyonla sonuçlandrlan bavurularda, ihlal karar verilen bavurularda olduu gibi yeniden yarglama yoluna bavurulabilmesi mümkün hale getiriliyor, AHM önündeki bavurularda ihlal karar verilmesinin önüne geçilmesi amaçlanyor.

Erba ve erlerin üst ve eya aramalar

Sahil Güvenlik Komutanl Kanununa erba ve erlerin üst ve eya aramalar balyla eklenen maddeye göre, tehlikenin veya suç ilenmesinin önlenmesi amacyla usulüne göre verilen sulh ceza hakimi karar veya bu sebeplere bal olarak gecikmesinde saknca bulunan hallerde birlik komutan ile kurum amirinin yazl emri üzerine, sahil güvenlik hizmet binalar ve eklentileriyle yüzer unsurlarnda, askerlik yükümlülüünü yerine getiren erba ve erlerin üstü, özel katlar ve eyas aranabilecek, gerekli tedbirler alnacak, suç delilleri koruma altna alnacak.

Arama talep yazsnda, arama için makul sebeplerin olutuunun gerekçeleriyle gösterilmesi gerekecek. Arama kararnda veya emrinde aramann sebebi, konusu ve kapsamyla yaplaca yer, zaman ve geçerli olaca süre belirtilecek.

Aramann sonucu, arama karar veya emri veren merci veya makama bir tutanakla bildirilecek.

Konutta ve yerleim yerinde ve eklentilerinde önleme aramas yaplamayacak.

Jandarma erba ile erlerin üst ve eya aramalar

Jandarma erba ve erlerin üst ve eya aramalar da ayn esaslara balanyor.

Jandarma Tekilat, Görev ve Yetkileri Kanununda yaplan deiiklie göre, vardiya yatakhaneleri, gazinolar, sosyal tesisler, özel, yerel ve k eitim merkezlerinin sermayeleri, bu tesislerin gelirleriyle üye aidatlarna ilave olarak Jandarma Genel Komutanl bütçesine konulacak ödenekten oluacak. Vardiya yatakhaneleri, gazinolar, sosyal tesisler, özel, yerel ve k eitim merkezlerinin merkezi yönetim bütçe kanunu ile belirlenen giderleri genel bütçeden karlanabilecek.

Toplant ve gösteri yürüyülerine düzenleme

Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununda, Anayasa Mahkemesinin kararlar dorultusunda deiiklik yaplyor. Buna göre, toplant ile gösteri yürüyüünün yer ve güzergah, vatandalarn günlük yaamn ar ve katlanlamaz derecede zorlatrmayacak.

Açk yerlerdeki toplantlar ile yürüyüler gece vaktinin balamasyla dalacak ekilde, kapal yerlerdeki toplantlar ise saat 24.00e kadar yaplabilecek. Toplant ve gösteri yürüyüünün gece vaktinin balamasndan sonra devam edecei konusunda geçerli neden bildirilmise açk yerlerde yaplan toplant ve gösteri yürüyülerinin dalma saati mahallin en büyük mülki amirinin kararyla en geç saat 24.00e kadar uzatlabilecek.

Teklif ile Devlet stihbarat Hizmetleri ve Milli stihbarat Tekilat Kanununun 30uncu maddesine yeni fkralar ekleniyor.

Milli stihbarat Tekilat (MT) personelinin kimliinin gizli tutulmasnn zorunluluu dikkate alnarak, MTin taraf olduu özel hukuk uyumazlklarnda dava art olarak öngörülen arabuluculuk dahil olmak üzere, arabuluculuk usulünün uygulanmamas amaçlanyor. Böylece, MTin taraf olduu özel hukuk uyumazlklarnda, arabuluculuun dava art olarak öngörüldüü Mahkemeleri Kanunu dahil, mevzuatta yer alan arabuluculua ilikin tüm hükümler uygulanmayacak.

MT, Bilgi Edinme Hakk Kanunu kapsam dna çkarlacak.

Teklifle, Seferberlik ve Sava Hali Kanununun 17nci maddesinde atfta bulunulan Skyönetim Kanununun yürürlükten kaldrlmas nedeniyle söz konusu madde yeni hükümlere göre düzenleniyor.

Seferberlik ve sava hallerinde, tespit ve ilan edilen bölgeler içinde kiiyi hürriyetinden yoksun klma, haberlemenin engellenmesi, yama, nitelikli yama, genel güvenliin kasten tehlikeye sokulmas, radyasyon yayma, trafik güvenliini tehlikeye sokma, zehirli madde katma, uyuturucu veya uyarc madde imal ve ticareti, uyuturucu veya uyarc madde kullanlmasn kolaylatrma, mühürde sahtecilik, halk arasnda korku ve panik yaratmak amacyla tehdit, kanunlara uymamaya tahrik, suç ilemek amacyla örgüt kurma, ulam araçlarnn kaçrlmas veya alkonulmas, mal veya hizmet satmndan kaçnma, Cumhurbakanna hakaret, devlet güvenlii ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçlarn ileyenler veya bu suçlara itirak edenler, bölgede yetkili klnan komutan tarafndan gerekli görüldüü takdirde askeri mahkemelerde yarglanacak.

Komutann kovuturma yapabilmesi

Seferberlik ve Sava Hali Kanununda belirtilen suçlardan dolay Cumhurbakan yardmclar ve bakanlar hakknda bölgede yetkili klnan komutann kovuturma yapabilmesi Cumhurbakannn, milletvekilleri hakknda TBMMnin, general ve amiraller hakknda Genelkurmay Bakanlnn, bakan yardmclar hakknda ilgili bakanlarn iznine ve yarglama usulüne bal olacak.

Valiler ve kaymakamlar ile Jandarma Genel Komutanl ve Sahil Güvenlik Komutanlnda görevli general ve amiraller hakknda çileri Bakan Anayasa Mahkemesi, Yargtay, Dantay, Hakimler ve Savclar Kurulu, Saytay Bakan ve üyeleri, hakimler ve savclar ve bu snftan saylanlar hakknda ise özel kanunlarna göre yetkili kurul ve makamlar izin verecek.

Bu kiiler hakknda yetkili kurul ve makamlar tarafndan, hakknda bölgede yetkili klnan komutanca kovuturma yaplmasna izin verilmedii durumda, özel kanunlarna göre ilem yaplacak.

Diplomatik dokunulmazlkla ilgili düzenlemeler sakl olacak.

Anayasal düzene kar ilenen suçlar ile terör suçlarndan mahkum olanlar, MGKca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti ve iltisak ya da bunlarla irtibat nedeniyle kamu görevinden çkarlanlarn silah ruhsatlar iptal edilecek ve silahlarn mülkiyeti kamuya geçirilecek.

TMKya geçici madde ekleniyor

Teklifle, Terörle Mücadele Kanununa (TMK) geçici madde ekleniyor.

Ceza Muhakemesi Kanununda yer alan gözalt süreleri, baz suçlarla ilgili olarak yeniden düzenleniyor ve ek gözalt süreleri getiriliyor.

Buna göre, bu düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 3 yl süreyle TCKnn devletin güvenliine kar suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar, milli savunmaya kar suçlar, devlet srlarna kar suçlar ve casusluk suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlar veya örgüt faaliyeti çerçevesinde ilenen suçlar bakmndan; gözalt süresi, yakalama yerine en yakn hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anndan itibaren 48 saati, toplu olarak ilenen suçlarda ise 4 günü geçemeyecek.

Delillerin toplanmasndaki güçlük veya dosyann kapsaml olmas nedeniyle gözalt süresi en fazla 2 defa uzatlabilecek. Gözalt süresinin uzatlmasna ilikin karar, cumhuriyet savcsnn istemi üzerine yakalanan kii dinlenilmek suretiyle hakim tarafndan verilecek.

üphelinin ayn olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alnmas ihtiyac ortaya çktnda bu ilem, cumhuriyet savcs veya cumhuriyet savcsnn yazl emri üzerine kolluk güçleri tarafndan yaplabilecek.

Tutuklulua itiraz ve tahliye talepleri dosya üzerinden karara balanabilecek.

Tahliye talepleri, en geç 30ar günlük sürelerle tutukluluun incelenmesiyle birlikte dosya üzerinden karara balanabilecek.

Tutukluluun incelenmesi en geç 30ar günlük sürelerle dosya üzerinden, 90ar günlük sürelerle kii veya müdafi dinlenilmek suretiyle resen yaplacak.

Ana Sayfaya Git