"Terörle mücadele tüm siyasi görüşlerin üzerinde milli bir meseledir"

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, terörle mücadelenin bağımsız ve özgür bir millet olarak var olma mücadelesi olduğunu belirterek, "Terörle mücadele tüm siyasi görüşlerin üzerinde, milli bir meseledir.

Haberler 20.12.2016 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AYM Bakan Zühtü Arslan, özel hukuk hükümlerine tabii özerk bir kurum olarak bir yl önce faaliyete geçen stanbul Tahkim Merkezince Ankarada düzenlenen konferansa katld. Anayasa Mahkemesi Konferans Salonunda gerçekletirilen konferansta hitap eden Arslan, terörle mücadelenin milli bir mesele olduunu vurgulad. AYM Bakan Arslan, Konumakta zorlandmz zor günlerden geçiyoruz. Dünyada terörün bu kadar çok çeidiyle ve bu kadar yüksek bedeller ödeyerek, mücadele etmek zorunda kalan ikinci bir ülke yok. Terörle mücadele bu corafyada bamsz ve özgür bir millet olarak var olma mücadelesidir. Tam da bu nedenle terörle mücadele tüm siyasi görülerin üzerinde, milli bir meseledir diye konutu.

AMAç, MLLETN BRLN BOZARAK, KAOTK DURUM HAZIRLAMAK

Terör olaylarnn topluma ve devlete dönük olmak üzere iki hedefinin olduunu belirten Arslan, Terör saldrlarnn ve onlarn arkasndaki güçlerin biri topluma dieri devlete dönük ve birbiriyle balantl iki hedefinin olduu açktr. Topluma yönelik amaç, milletin birliini ve dirliini bozarak, huzur ortamn zehirleyip, kaotik bir durum hazrlamaktr. Devlete yönelik amaç ise demokratik hukuk devletini ileyemez hale getirmektir. Bu nedenle toplum olarak birliimizi, dirliimizi ve dayanmamz korumaya devam etmek zorundayz. Devlet olarak da demokratik hukuk devletini koruma kararllmz sürdürmek durumundayz dedi.

TERÖRE VERLECEK EN ANLAMLI CEVAP BRLK VE BERABERLK

Teröre kar birlik ve beraberlik vurgusu yapan AYM Bakan Arslan, öyle konutu: Teröre ve terörizme verilecek en anlaml cevap inadna birlik ve beraberlik, inadna hukuk ve demokrasidir. Terör, bata yaama hakk olmak üzere temel hak ve hürriyetleri, toplumsal huzuru ve demokratik hukuk devletini tehdit eden en büyük beladr. Bu nedenle bize düen tam da terörün ykmaya, yok etmeye çalt toplumsal ve siyasal deerleri korumaktr. Bu deerleri korumadaki azim ve kararllk, terörün ve destekçilerinin karabasandr

ADALET TOPLUMUN DA DEVLETN DE TEMELDR

Yargnn varlk nedeninin temel haklar korumak olduunun altn çizen Arslan, Terörün hedef ald hak, hukuk, özgürlük, adalet gibi deerler bizim birilerinden ödünç aldmz kavramlar deildir. Bunlar kendi kadim ve öz deerlerimizdir. nsan ve dolaysyla devleti yaatmann yolu, adaletten geçmektedir. Adalet, toplumun da devletin de temelidir. Yokluunda tüm toplumsal ve siyasal deerlerin deersizletii bir deerdir. Mevlana düüncesinde adalet, her eyi yerli yerine koymaktr. Dolaysyla adalet herkese hak ettiini vermektir. Bir devletin ayakta kalabilmesi ve varln devam ettirebilmesi için gerekli en önemli unsur adalettir. Adalet dairesi; adaletle balar, adaletle tamamlanr. Adalet dairesinin; hukuk, hazine, güvenlik güçleri gibi dier unsurlar ancak adaletle anlam kazanr ve korunabilir diye konutu.

BAVURULARIN 60 BN 15 TEMMUZ SONRASI YAPILDI

Bireysel bavurunun Türkiye açsndan çok önemli bir kazanm olduunu da vurgulayan AYM Bakan Arslan, sözlerini öyle sürdürdü: Elbette bireysel bavuru alan sorunsuz deildir. Bireysel bavurunun geleceini tehdit eden en önemli sorun artan i yüküdür. Bugün itibariyle AYMnin önündeki mevcut bavuru says, 80 bin civarndadr. Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin önündeki 47 ülkeden gelen ve bir yargsal birime sevk edilen bavuru saysnn 75 bin 200 olduu düünüldüünde, nasl bir i yüküyle kar karya kaldmz daha iyi anlalacaktr. AYMdeki bavuru says, AHMin önündeki 47 ülkeden gelen bavuru saysnn üzerindedir. Bavurularn yaklak 60 bini 15 Temmuz sonrasnda yaplmtr. Hedefimiz 2 yl içerisinde gelen bavuruyu karlayacak bir istatistii yakalamakt ancak 15 Temmuz sonras yaplan youn ve kitlesel bavurular bu planlar deitirdi

Ana Sayfaya Git