Terörle mücadelede yeni düzenleme komisyonda

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: "OHAL'i bitirmek demek, adını değiştirmek değildir. Önümüzdeki kanun teklifi, OHAL'in ismini kaldırır cismini bırakır" AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: "Milletimizin önüne çıkıp anlattığımız her şeyde samimiyiz. Bugüne kadar kapının önünde farklı arkasında farklı konuşmadık" MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk: "Türk coğrafyası öteden beri terör coğrafyası haline getirilmeye çalışıldı ama biz buna izin vermedik ve vermeyeceğiz" İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı: "Türkiye, darbelerle imtihan olmuş bir ülkedir. 15 Temmuz'a karşı halkın ve siyasetin aldığı tavır da artık Türkiye'de hiçbir suretle darbe yapılamayacağının en önemli delilidir"

Haberler 20.07.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Grup Bakanvekili Özgür Özel, OHALi bitirmek demek, adn deitirmek deildir. Önümüzdeki kanun teklifi, OHALin ismini kaldrr cismini brakr. dedi.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakk Köylü bakanlnda toplanan TBMM Adalet Komisyonunda, AK Parti Grup Bakanvekillerinin imzasn tayan Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifinin görümeleri devam ediyor.

Teklifin tümü üzerinde söz alan CHP Grup Bakanvekili Özgür Özel, Cumhurbakanl Hükümet Sistemini anmsatarak, Adalet Bakan Abdulhamit Gülün komisyon toplantsna katlmasnn nedeninin izah edilmesi gerektiini söyledi. Özel, Sayn Bakan, herhangi bir yasama görevi yaparken, kaliteli yasama yapmak için bir akademisyen, sivil toplum örgütü veya kaliteli yasamaya katk yapacak birikimde birisi nasl çarlyorsa, buraya kaliteli yasamaya katk sfatyla davet edilerek mi geldi? sorusunu yöneltti.

Özel, kendilerinin parlamenter sistemde bakanlarn Meclisten çkmas ve Meclise kar sorumlu olmasn arzu ettiklerini bildirdi.

AK Parti Grup Bakanvekili Bülent Turann bedelli askerlikle ilgili yapt açklamalar anmsatan Özel, Turann, Aslnda 1 Ekime brakabilirdik ancak Salk Bakanlmz ve Gençlik Spor Bakanlmz kendileriyle ilgili önemli çalmalar bir torba haline getirdik, bu torbann içine bedelli askerlik düzenlemesini de koymak suretiyle sevk ediyoruz. dediini hatrlatt.

Özel, öyle devam etti:

Burada hepimiz, birbirimizin gözünün içine baka baka, birbirimize, Meclise, milli iradeye hile yaptmz, muvazaal ilikiler içinde olduumuzu ve kampanya boyunca milleti kandrdmz söyleyeceksek, bu gerçeklik üzerinden yol alalm. Ama Sayn Bülent Turan, partinizin genel bakan, grup bakan adna konuur, imza atar, söz söyler ve ciddiye alnr. Bir cümlede iki itiraf var. Bakanlklarda hazrlanan eyi torba yaptk, içine bedelliyi attk diyor. imdi kuvvetler ayrl, anayasa sadakat diyoruz. Anayasaya sadakat üzerine yemin ediyoruz. Yeminin içeriini hatrlatmaktan sknt duyarm.

OHAL ile ilgili bir düzenleme yapldn ve OHALin dün akam itibariyle kalktn aktaran Özel, piyasalarn ve yabanc sermayenin OHALin isminden deil cisminden rahatszlk duyduunu savundu. Özel, OHALi bitirmek demek, adn deitirmek deildir. Önümüzdeki kanun teklifi, OHALin ismini kaldrr cismini brakr. ifadesini kulland.

Komisyon Bakan Köylü, Adalet Bakan Abdulhamit Gülü kendilerinin davet ettiini ve tüzükte bakanlarn toplantlara katlamayacana dair bir hükmün olmadn, anayasa deiiklii teklifinde bakanlar, Meclis toplantlarna katlamaz eklinde bir eyin olduunu ama sonradan çkarldn hatrlatt.

Özelin Sayn Bakan, Ankara Barosuna görü sorar gibi, bir sivil toplum örgütünü çarr gibi mi çardnz? sorusu üzerine Köylü, Elbette öyle oldu. Bundan sonra da çarrz. yantn verdi.

Kapnn önünde farkl arkasnda farkl konumadk

Söz alan AK Parti Grup Bakanvekili Özlem Zengin, Özelin kanun teklifi verme yöntemine ilikin sözlerine tepki gösterdi. Zengin, Gündelik hayatta hile, muvazaa kelimeleri belki rahat kullanlabilir ama bunlarn hukuki birer karl var. O yüzden ahsen çok ar buluyorum. Bizler, bu kanun teklifini verirken milletvekilleri olarak özgür irademizle buradayz. Zanlar üzerinden ar ithamlarla karlamay çok yakksz buluyorum. dedi.

Bütün milletvekillerinin kanun teklifi verebileceini anmsatan Zengin, Milletimizin önüne çkp anlattmz her eyde samimiyiz. Bugüne kadar kapnn önünde farkl arkasnda farkl konumadk. ifadesini kulland.

Zengin, Adalet Bakan Gülün komisyon toplantsna katlmasyla ilgili olarak ise ellerinde bir TBMM çtüzüünün bulunduunu ve yeni çtüzük konusunda da destek beklediklerini bildirdi.

Yeniden söz alan Özel, Bülent Turan, (Salk Bakanl ile Spor Bakanl iki ayr kanun hazrlyordu onlar bir torba yaptk içine de bedelli yaptk.) diyor. Oysa siz bakanlklarn kanun hazrlamayacan söylüyordunuz. Zaten bu sistemde mümkün deil. Altna da bakalarna imza attrmlar. Benim söylediim muvazaa budur. ifadesini kulland.

AK Parti Grup Bakanvekili Zengin, Burada arkadalarmzn izah etmek istedikleri ey; bedelli askerlikle alakal uzun zamandr bir ey var. Türkiye kamuoyunda beklenti, hazrlklar var. Bu manada bir bilgi paylamndan bahsediliyor. Yoksa kanun teklifinin hazrland yer elbette ki Meclis çats altndadr. dedi.

Türkiye, darbelerle imtihan olmu bir ülkedir

Y Parti Antalya Milletvekili Hasan Suba, terörle mücadeleye sayg duyduklarn ve 15 Temmuz darbe giriiminin siyasi birliktelik ve halkn büyük özverisiyle bertaraf edildiini anmsatt.

Suba, unlar kaydetti:

Bugün de böyle bir örgütün darbe yapma, tehdit ve tehlikesinin hiç kalmadn hepimiz de bilmekteyiz. Türkiye, darbelerle imtihan olmu bir ülkedir. 15 Temmuza kar halkn ve siyasetin ald tavr da artk Türkiyede hiçbir suretle darbe yaplamayacann en önemli delilidir. Hal böyleyken tehdit uyarlaryla istenilen bir sisteme doru gidildii tehlikesini yayoruz. Bu nedir? Güçlerin birleerek, hürriyetlerin kslarak, otorite arttrlarak tek yönetim anlayna doru bir gidi için bahane edilmemelidir. En büyük kaygmz ve endiemiz odur.

CHP stanbul Milletvekili Zeynel Emre, teklifin bu haliyle geçmesinin Türkiyenin hukuk güvenliine zarar vereceini düündüklerini belirterek, Zor bir corafyadayz ama Türkiyede kuvvetler ayrlnn olmas, özgürlük ortamnn artmasyla kalc hale gelebilir. diye konutu.

Emre, bu kadar önemli bir konunun komisyonda hzlca görüülmesini istemediklerini, alt komisyona gönderilip orada etraflca deerlendirilmesini istedi.

HDP Batman Milletvekili Aye Acar Baaran, görsel basnn komisyon görümelerini sonuna kadar izlemesi gerektiini vurgulayarak, Burada OHALi konuurken, OHAL koullarnda konumayalm, görsel basnn, danmanlarn içeride olmad, kaplarn kapatld bir ortamda konumayalm. ifadesini kulland.

Teklifle valilere çok geni yetkiler tanndn iddia eden Baaran, Halkn seçtii milletvekilinin ehrine alnmamas ve özgürlüklerin yok edilmesi gibi alglanrsa yanl olur. Böyle olursa ben milletvekili olarak çalmalarm yürüttüüm ehrime giremeyeceim. Hatta geçmite bakan bile sokaa çkma yasa var diye ehre alnmad. dedi.

MHP Krkkale Milletvekili Halil Öztürk, iki yl süren OHAL uygulamasnn dün sona erdiini anmsatt.

Türkiyenin hem FETÖ hem de PKK terör örgütüyle mücadele ettiini belirten Öztürk, Türk corafyas öteden beri terör corafyas haline getirilmeye çalld ama biz buna izin vermedik ve vermeyeceiz. görüüne yer verdi.

Öztürk, terörün kökünün kaznacan vurgulayarak, terör örgütleri ile mücadelesinde Hükümete hep destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git