Toprak ameliyatına sıcak bakmıyoruz!

Ankara'da üçlü zirvede bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Kasım ayında olduğu gibi yine Suriye'nin "toprak bütünlüğüne" vurgu yaptı. Erdoğan, "Toprak ameliyatlarına sıcak bakmıyoruz" dedi.

Haberler 05.04.2018 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk olarak 22 Kasmda Rusyann Soçi kasabasnda bir araya gelen üç liderin, üçüncü kez rann bakenti Tahranda görüecekleri açkland. Ankaradaki zirve sonras düzenlenen basn toplantsnda ilk sözü Cumhurbakan Erdoan ald. Erdoan, Suriye konusunda u hususun tüm dünya tarafndan dikkate alnmasn bekliyoruz: Suriyenin toprak bütünlüü tüm terör örgütlerine ayn mesafede olunmasna baldr dedi. Erdoan, DEA ile PYD/YPGnin ayn amaca hizmet ettiini kabul etmeyen hiçbir anlayn Suriyede kalc bara hizmet etmesi mümkün deildir diye konutu.

Ruhani: Büyük komplo bozuldu

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani ise Baz büyük dünya güçleri ve bata Amerika istiyorlard ki, DEA gibi terör örgütleri bizim bölgemizde uzun yllar olarak, onlarn arac olarak kalsn ve onlar bundan deerlendirsin. Ama Suriye ve Irak gibi büyük halklar, dost ülkeler ve milletlerin yardmyla bu büyük komployu bozdu. dedi. Hasan Ruhani, Hiçbir ülke Suriyenin gelecei için karar verme yetkisine sahip deildir. Burada sadece Suriye halk seçime katlarak, anayasa reformunu isteyerek ve özgür bir seçime katlarak kendi geleceklerine karar verebilirler ifadelerini kulland.

Putin: Suriyenin bamszl

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin de Bizim kesin kararllmz u dorultudadr. Suriyenin toprak bütünlüü ve bamszln salamaktan yanadr diye konutu. Bazlar mezhepsel çatmalar destekliyor. Suriyeyi parçalamaya çalanlar var. Biz üçlü ibirliimizi tüm yönleriyle artrmaya karar verdik diyen Putin, sözlerini öyle sürdürdü:

Bizim hedefimiz teröristleri tamamen ortadan kaldrmaktr. Bar çabalarmz engellemeye çalyorlar. Militanlar zehirleyici maddelerin kullanld baz provokasyonlara bavuruyorlar. Bununla ilgili çok net kantlarmz var.

HABER MERKEZ

CUMHURBAKANI Recep Tayyip Erdoan, ran Cumhurbakan Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile gerçekletirdii ortak basn toplantsnda, Suriye huzur bulmadan Türkiye huzur bulamaz dedi.

Suriye konulu üçlü zirve sonras, Cumhurbakanl Külliyesinde ortak basn toplants düzenlendi. Toplanty Türkiye, ran ve Rusyadan 143 basn mensubu takip etti. Toplantda ilk olarak Cumhurbakan Erdoan konutu. Geçen yl Kasm aynda Soçide gerçekleen ilk zirveden bu yana Suriyede önemli gelimelerin yaandn söyleyen Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Bugün önümüzdeki döneme k tutacana inandmz istiareler gerçekletirdik ve atlacak admlarn belirledik. Gerginlii azaltma bölgelerinin konusunda Türkiye olarak sorumluluklarmzn gereini hassasiyetle yerine getiriyoruz. dlibde ksa süre bir süre önce tesis ettiimiz sekizinci gözlem noktamzda bu konudaki kararllmz gösterdiimize dönük. Suriye konusunda u hususun tüm dünya tarafndan dikkate alnmasn bekliyoruz. Suriyenin toprak bütünlüünün salanabilmesi tüm terör örgütlerine ayn mesafede olmasna baldr. Sadece Suriye ile kalmayp Türkiye bata olmak üzere çevre ülkeler, hatta tüm bölgeye yönelik tehdit oluturan terör örgütlerini ayrm yaplmakszn dlanmas çok ama çok önemlidir. Türkiye Frat Kalkan harekat ile yaklak 3 bin teröristini imha ettii DEAa kar en etkili mücadeleyi veren ülkedir. Ayn ekilde DEA saldrlarnda en büyük bedelleri ödemi ülkelerden biri de biziz. Zeytin Dal Harekat ile ayn mücadeleyi, Suriyenin bütünlüünü ve geleceini tehdit eden bir baka terör örgütü olan PYD/YPGye kar veriyoruz. Her iki harekatta u ana kadar 4 bin kilometrekarelik bir alan teröristlerden temizleyerek güvenli hala getirdik. Biz bu bölgelerde sadece güvenlii salamakla kalmyoruz, kontrol altna aldmz yerleri alt ve üst yapsyla bölgenin asil sahipleri olan Suriyeli kardelerimiz için yaanabilir hale getiriyoruz.

SURYE HUZUR BULMADAN TÜRKYE HUZUR BULAMAZ

Türkiyenin 3,5 milyon Suriyeliye ev sahiplii yaptn söyleyen Erdoan, öyle devam etti:

Cerablus, El-Bab bölgesine u ana kadar 160 bin Suriyeli kardeimiz geri dönerek vatanlarnda kendilerine yeni bir hayat kurdular. Afrin bölgesindeki patlayc madde taramasn bitirdikten ve alt yapy ayaa kaldrdktan sonra bu bölgeye de yüz binlerce Suriyeli misafirimizin dönmek istediini biliyoruz. Tel Rfat bölgesinin de oraya dönecek Suriyeli kardelerimiz için yaanabilir hale getirmek için Rus ve ranl dostlarmzla birlikte ortak çalma yürütmeye hazrz. Munbiç bata olmak üzere PYD/YPGnin kontrolündeki tüm bölgeleri güvenlii hale getirene kadar durmayacamz bir kez de burada tekrarlamakta fayda görüyorum. PYD/YPG ile mücadelemiz Suriyede DEA ile mücadeleyi engelleyen veya aksatan deil tam tersine tamamlayan bir mahiyete sahiptir. DEA ile PYDnin ayn amaca hizmet etmediini kabul etmeyen hiçbir anlayn Suriyede kalc bara hizmet edebilmesi mümkün deildir. Dikkat edilirse bu iki örgüt sahada birbiriyle çatyor gibi görünen bu iki örgüt, sürekli birbirini destekleyen önünü açan bir anlayla hareket etmektedir. Biz kendi snrlarmz da tüm Suriyeyi de bu cendereden çkartmakta kararlyz. Suriye huzur bulmadan Türkiye huzur bulamaz. 911 kilometre snrmz ve akrabalk balar olan bir yapya sahibiz. Bu bakmdan Suriyede yaananlarn anlam bizim ve önemi için çok ayr bir yere sahiptir. Türkiye olarak yürüttüümüz tüm operasyonlarda gereken her fedakrl yaparak sivil kayplarnn yaanmasnn önüne geçtik. Bizim operasyon yürüttüümüz ehirlerde, benzer müdahalelerle kontrol altna alnan ehirlerin görüntüleri yan yana konduunda ne demek istediimiz daha iyi anlalacaktr. Terör örgütünün etkinlik yürüttüü bölgelerde sürekli bir gerilim, çatma potansiyeli olduu açkça görülebiliyor. Burada bulunan, garantör ülke olarak Suriyenin toprak bütünlüünün temin edilmesi, ülkenin geleceinin yeniden inas konusunda anlay birlii içindeyiz. Yaanan krizin kaybedeni Suriye halkdr. Kazanann kimler olduunu ise hepimiz gayet iyi biliyoruz. Önümüzde zor ama baar kuvvetlenen bir yol var. Buradan bir kez daha uluslararas toplumu, Suriyedeki sorunun adil ve uygulanabilir bir çözüme kavumas gayretine destek olmaya çaryoruz. Yaptmz istiarelerin ve aldmz kararlarn Suriye için, Suriyeli mazlumlar için hayrlara vesile olmasn rabbimden niyaz ediyorum. Kymetli dostum Putine ve aziz kardeim Ruhaniye çok teekkür ediyorum.

RUHAN KONUMASINA TEEKKÜR EDEREK BALADI

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani ise konumasnda ilk olarak Cumhurbakan Erdoan ile Türkiye halkna teekkür etti. Konumasnda, Bizim bölgemiz son senelerde büyük ve çok önemli bir sorunla karlat ve bu sorun da terörizmdi diyen Ruhani, unlar söyledi:

Bu teröristler de baz ülkeler tarafndan eitilmi, bu ülkeler tarafndan para salanm ve modern silahlar onlara temin edilmitir. Bu teröristler Suriye halkna ait olan petrolü satabiliyor ve Suriyeye ait olan deerli müzeleri yok edip, onlarn eyalarn tarihi eserlerini pazarlarda satabilen teröristlerdi. Baz büyük dünya güçleri ve bata Amerika istiyorlard ki, DEA gibi terör örgütleri bizim bölgemizde uzun yllar olarak, onlarn arac olarak kalsn ve onlar bunlar deerlendirsin. Ama Suriye ve Irak gibi büyük halklar, dost ülkeler ve milletlerin yardmyla bu büyük komployu bozdu. Terörizm ile mücadele dorultusunda yaklak 15 ay önce Astanada bir toplant yapld ve bu zirvede de bir süreç ön görüldü. Ve bu süreç de Suriyede ksmi bir atekesin salanmas ve dört bölgede de krizin azalmasna neden oldu. Bu süreçte Rusya, ran ve Türkiye temel rol oynadlar. Ve uzmanlar seviyesinde, bakanlar seviyesinde de çeitli toplantlar gerçekletirildi.

TERÖR ÖRGÜTLERNN KALINTILARI DA SURYEDEN çIKARILMALIDIR

Suriyede çeitli gelimelerin yaandn kaydeden Ruhani, öyle devam etti:

Bunun bazlar ne yazk ki ac ama bazlar da ümit vericiydi. Ama ben bugün Suriye halknn umudunun düne nazaran daha çok olduunu, bara kavuma ümitlerinin olduu görmekten memnunum ve Suriyeli mülteciler de evlerine dönmek için daha çok umutlular. Bugün çok mutluyum ki üç ülke liderleri Ankarada ikinci zirveyi gerçekletirdiler. Benim için bugünkü en mutlu anlar, özellikle üç ülkenin Suriyeli mazlum halka yardm için ve yarallar kurtarmak için mutabk kaldklar an oldu. Her üç ülke de geçmie nazaran yardmlarn daha da gelitirmek istiyorlar. ran slam Cumhuriyetinin bakndan ki biz bunu her zaman vurgulamzdr. Suriye sorunu hiçbir zaman askeri seçenei yoktur ve hep birlikte savan durmas için yardmc olmamz lazm. Barçl çözüm yolu olmas gerekiyor. Bugün Suriyedeki insani durum gerçekten çok kötüdür. Biz Suriyenin toprak bütünlüü, milli egemenliinin ve bamszlnn en önemli amaçlar olarak herkes tarafndan dikkate alnmas gerektiini vurguluyoruz. Terörizm ile mücadele devam etmelidir ve terör örgütlerinin kalntlar da Suriyeden çkarlmaldr. Bizim yapmamz gereken i Suriyenin geleceinin ekillenmesi için yardmc olmaktr. Hiçbir ülke Suriyenin gelecei için karar verme yetkisine sahip deildir. Burada sadece Suriye halk seçime katlarak, anayasa reformunu isteyerek ve özgür bir seçime katlarak kendi geleceklerine karar verebilirler. Bölgemizin en büyük bayram günü kesinlikle Suriyedeki savan son bulduu gün olacaktr. Teröristlerin bu ülkeyi terk ettii gün olacaktr ve Suriye halk da bu ortamda özgür bir seçime katlarak kendi gelecei için karar verecektir.

PUTNN KONUMASI

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ise görümenin son derece yapc bir hava içerisinde gerçekletiini kaydetti. Suriyedeki durumu detayl bir ekilde ele aldklarn belirten Putin, unlar söyledi:

Bu ülkede kalc normallemenin tesisine yönelik admlarla ilgili görü alveriinde bulunduk. Önemli mutabakatlar saladk. mzaladmz ortak bildiride yer ald. Bizim kesin kararllmz u dorultudadr. Suriyenin toprak bütünlüü ve bamszln salamaktan yanadr. Bu ilkesel tutum bugün çok önemli. Bazlar mezhepsel çatmalar destekliyor. Suriyeyi parçalamaya çalanlar var. Biz üçlü ibirliimizi tüm yönleriyle artrmaya karar verdik. Astana format zaten verimli olduunu defalarca kantlamtr. ç ve d mülteciler evlerine dönmeye baladlar. Sosyal ve ekonomik tesislerin yeniden yaplmas söz konusu. Önceliklerimizden bir tanesi udur, Suriye meselesinin siyasi boyutunu güçlendirmeye çalacaz. Suriyeliler arasnda diyaloun ilerletilmesi önceliimizdir. Suriye ulusal diyalog kongresinin sonuçlar da çok önemlidir. Görümemizin önemli konularndan bir tanesi, insani yardm meselesiydi. Bu meselenin siyasallamamas gerekiyor ve ben meslektalarm Rusyann bu dorultuda yapm olduu gayretler konusunda bilgilendirdim. Dou Gutada benzeri olmayan bir operasyon gerçekletirdik. çatma bölgelerine insani yardmlar gönderiliyor. Bizim hedefimiz teröristleri tamamen ortadan kaldrmaktr.

Toplantda daha sonra basn mensuplarnn sorularna geçildi.

Ana Sayfaya Git