Tosun'a takdiri indirim!

HDP'li Remziye Tosun'un teröristlerin tedavisine yardım ettiği iddiası gerekçeli kararda

Haberler 07.10.2020 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör soruturmas kapsamnda yargland davada silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 10 yl hapis cezasna çarptrlan HDP Diyarbakr Milletvekili Remziye Tosun hakkndaki gerekçeli kararda, Tosunun Sur ilçesinde 4 yl önce gerçekletirilen operasyonlarda yaralanan PKKl teröristlerin tedavisine yardm ettii iddias tank ifadelerine yansd.

Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesince 10 Eylüldeki karar durumasnda Tosun hakknda verilen 10 yl hapis cezasna ilikin 23 sayfalk gerekçeli karar hazrland. Kararda, terör örgütü PKK/KCK hakknda detayl bilgiye, sank hakkndaki iddialara, tank ifadelerine ve sann savunmasna yer verildi.

Terör örgütü PKK/KCKnn sözde üst düzey yöneticilerinin talimatlar dorultusunda 2015 ylnda merkez Sur ilçesinde basn açklamas yaplmasnn ardndan örgütün da kadrosu ile ehirdeki üyelerinin silahlanarak devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmaya yönelik organize bir ekilde eylemler planladklar ve bu amaca yönelik saldrlar sinsi bir ekilde gerçekletirdikleri kaydedilen kararda, teröristlerin barikat ve çukur kazarak, yollar kapatmak suretiyle sözde özerk bölge ilan ettikleri aktarld.

Kararda u ifadelere yer verildi:

Teröristler bu bölgelerden kolluk kuvvetlerine vahim nitelikteki uzun namlulu silahlarla, roketatarlarla, el bombasyla, molotofkokteyli ve havai fieklerle saldrdlar. PKKl teröristlerin sivil halk canl kalkan yapmak suretiyle görevli kolluk kuvvetlerine saldrmas, örgüt üyelerinin hendek ve barikatlara tuzakladklar patlayc maddeleri infilak ettirmesi nedeniyle 66 güvenlik görevlisinin ehit olduu, 549 güvenlik görevlisinin de yaraland tespit edildi.

Kararda, teröristlerin Sur ilçesini sözde özerk bölge ilan etmesi üzerine sokaa çkma yasa ilan edildii ve Tosunun milletvekili seçilmeden önce 2016 ylnda devletin birliini ve ülke bütünlüün bozmaya yönelik faaliyetlerde bulunan örgüt üyelerine yardm ettii belirtildi.

Kararda ifadesi bulunan tanklardan E.Ö, sann, doktor olarak tehis ettii bir kiiyle, tedavi amaçl kullanlan yerde yaral örgüt mensuplarnn tedavisine yardm ettiini ileri sürdü.

Teröristlerin tedavisinde doktor olarak görev alan tank B.O. ise Tosunun evi ykldktan sonra iki kzn da alarak hastane olarak kullanlan binaya geldiini, salk ilerinden anladn ve örgüt mensuplarnn tedavilerinde yardm edebileceini söylediini iddia etti.

Bunun üzerine yaral örgüt mensuplarn tedavi ederken Tosundan kendisine yardm etmesini istediini aktaran B.O, Bunun karlnda yemek ve barnacak yer ihtiyac karland. Benimle ayn gün güvenlik güçlerine teslim oldu. ifadelerini kulland.

M.ç. de Tosunun terör örgütünün Sur ilçesinde hastane olarak kulland evde yaral örgüt mensuplarnn tedavisini yaptn iddia ederek, Tank at sonras yaralandm. Tedavim bu örgüt mensubu tarafndan yapld. dedi.

M.S.P. ise Tosunun örgüt mensuplarnn tedavi edilmesine yardm etmesinin yan sra örgüt mensuplarna ekmek verdiini, yemek hazrlayarak yardm ettiini gördüünü öne sürdü.

.H.K. da Tosunun kendisini evine götürdüünü, orada bir gece kaldktan sonra ran uyruklu bir kii araclyla örgüte katlmasn saladn iddia etti.

Diyarbakr Polis Kriminal Laboratuvar Müdürlüünün raporuna göre, Tosunun üzerinde bulunan giysilerden alnan svap örneklerinden at artklarnda bulunan antimon elementi, svap örneklerinde ayrca HMX, RDX patlayc madde kalntlarnn tespit edildii belirtilen kararda, bu tespit gözetildiinde Tosunun çatmal ortamda bizzat bulunarak, at art tespitiyle de çatmaya giren yaral örgüt mensuplaryla tedavileri nedeniyle temasta bulunduunun sabit olduu aktarld.

- Tosun örgütsel faaliyetlerde bulunmutur

Gerekçeli kararda, unlar kaydedildi:

Sank, Sur ilçesinde çatmalarn balad, sokaa çkma yasa ilan edilen tarihten teslim olduu tarihe kadar güvenlik güçleriyle silahl çatmaya girerek, yaralanan örgüt mensuplarnn tedavilerini terör örgütünün hastane olarak kulland binada doktor B.O. ile gerçekletirmitir. Teröristlerin yiyecek ihtiyaçlarn karlamak için dier örgüt mensuplarna yardmda bulunduu, ranl örgüt mensubu ve örgütün krsal yaplanmasna katlmak isteyen .H.Kyi evinde saklayarak, onlara yer temin ederek, örgüte eleman kazandrmtr. Tosun, terör örgütü PKK/KCKnn hiyerarik yapsna girerek örgütün gayesi dorultusunda bilerek ve isteyerek çeitlilik, younluk ve süreklilik arz eden örgütsel faaliyetlerde bulunmutur. Surda ölü olarak ele geçirilen 3 teröristin, sana ve onun ailesine sahip çklmas yönünde vasiyette bulunduu, örgütsel dokümanda yer almtr. Örgüt içerisinde sana önem atfedilerek payelendirilmitir.

Kararda, sana, örgüt üyesi sfatyla bu kalkma içerisinde bulunmas ve kastnn younluu gözetilerek silahl terör örgütüne üye olmak suçundan alt snrdan uzaklalmak suretiyle ceza verildii belirtildi.

HDP Diyarbakr Milletvekili Remziye Tosun, yargland davann 10 Eylüldeki karar durumasnda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 10 yl hapis cezasna çarptrlmt.

Ana Sayfaya Git