Tuğluk'a 10 yıl ceza

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Diyarbakır'da açılan ve yetkisizlik kararı verilerek Ankara'ya gönderilen, 'terör örgütü yöneticisi olmak' suçlamasıyla yargılandığı davada, 'terör örgütü üyesi olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 17.03.2018 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 17nci Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya, tutuklu sank Aysel Tuluk, avukatlar ve HDPli baz milletvekilleri ile partililer katld. Durumada esas hakkndaki savunmasn yapan Tuluk, tutuklanmasna ve davaya konu olan demokratik özerklik modelinin sadece Kürt halk için deil tüm halklarn demokrasi ve özgürlük içinde yaamasn amaçlayan bir proje olduunu ileri sürerek, Bu projenin dava konusu olmas aslnda Türkiyenin demokratik durumunu sorgulamaktr. Bu, iddia edildii gibi Türkiyeyi bölme projesi deil birlikte yaama projesiydi. çoulculuu savunmakt. Bu projeyle ilgili toplantlar, toplumun her kesiminden kiinin katld, kamuoyuna açk ekilde yaplmtr dedi.

ÜLKEY BÖLME PROJES DDASI GERçE YANSITMAMAKTADIR

Söz konusu modelin ülkeyi bölme projesi olduunun iddia edilmesinin gerçei yanstmadn öne süren Tuluk, Tam tersi, ylladr yaanan sorunlar çözme projesiydi. Demokratik toplum olmann en önemli kriterlerden biri, sivil toplumun kendini özgürce ifade etmesidir. iddet yerine demokratik yollarla sorunlar çözmek için oluturulan demokratik özerlik yönetimi, dünyann birçok ülkesinde uygulanan ve tartlan bir projedir. ABde yerel demokrasinin gelimesi için yerel özerklikleri tevik etmektedir diye konutu.

O DÖNEM DTK, DEVLET TARAFINDAN KABUL GÖREN KURUMDU

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) E Bakan olmas nedeniyle iddia makam tarafndan örgüt kurup yönetmekle suçlandn söyleyen Tuluk, Yürüttüümüz faaliyetler hiçbir ekilde iddet içermemektedir. Faaliyetlerin temel amac sorunlar demokratik yollarla çözmektir. Yasal bir platformdur. Bunu yasa d gösterip kriminalize etmek toplumsal bara darbedir. O dönemde devlet ve hükümet yetkilileri Ne söylerseniz söyleyin ne konuursanz konuun, fikirlerinizi özgürce ifade edebilirsiniz. Yeter ki silah ve iddet olmasn demilerdir. DTKnn çalmalarnn kendileri açsndan da önemli olduunu söylemilerdir. O dönemde DTK devlet ve hükümet tarafndan kabul gören bir kurumdur ifadelerini kulland.

HAKKIMDAK DAVAYI DÜÜRMENZ GEREKR

ddia makamnn kendisini suçlamak için yasa d deliller topladn, delil toplamakta zorlandn ileri süren Tuluk, DTK terör örgütü ya da uzants olmamtr, aksine sorunlarn çözümü için kurulmu bir siyasi platformdu. Nasl oldu da o gün devlet tarafndan desteklenen bir platform bugün terör örgütü sayld. Madem bu suçsa, ben yarglanyorsam, o dönemde buna destek olan dier kiiler, devlet ve hükümet yetkilileri neden yarglanmyor. Eer bu iddialara itibar ediyorsanz, o zaman, o dönemin hükümet yetkililerinden tutun, istihbarat yetkililerine kadar gitmeniz gerekiyor. Eer gitmeyecekseniz benim hakkmdaki davay düürmeniz gerekir diyerek savunmasn tamamlad.

SON SÖZÜ TÜRK VE KÜRT HALKINDAN ÖZÜR DLYORUM OLDU

Avukatlarnn savunmasnn ardndan son sözü sorulan Tuluk, hiçbir örgütün üyesi olmadn, siyasetçi ve sadece HDP üyesi olduunu söyleyerek, Bu süreçte hiçbir örgüt yöneticisine öz eletiri vermedim. Sadece halka öz eletiri verdim. Türk ve Kürt halkndan özür diliyorum. Onlara bar getiremedik. Ancak bar ve demokrasi için mücadeleye devam edeceim dedi.

Son sözün ardndan kararn açklayan mahkeme heyeti, Tuluka, örgüt üyesi olmak ve örgüt propagandas yapmak suçlarndan 10 yl hapis cezas verdi.

Ana Sayfaya Git