Turist akaçak!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker "Diyarbakır, bir buçuk yıl önceye göre çok daha güvenli bir şehir. Güvenlik kuvvetleri duruma hakim. Büyük bir fedakarlıkla çalışıyorlar, çok etkili mücadele veriyorlar. Bu yaz Diyarbakır daha çok turist çekecek duruma geldi"

Haberler 24.05.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Mehdi Eker, Diyarbakrn bir buçuk yl önceye göre çok daha güvenli bir ehir olduunu belirterek, Güvenlik kuvvetleri duruma hakim. Büyük bir fedakarlkla çalyorlar, çok etkili mücadele veriyorlar. Bu yaz Diyarbakr daha çok turist çekecek duruma geldi. dedi.

Eker, çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki ile Surdaki çalmalara ilikin geçen hafta yaptklar deerlendirme toplants hakknda bilgi verdi.

Toplantya Diyarbakr Milletvekilleri Mehmet Galip Ensariolu, Ebubekir Bal ile Diyarbakrda domu, yaam akademisyenlerin ve sanatçlarn da katldn bildiren Eker, heyette yer alan ses sanatçs Bedri Ayselinin terör örgütünün çukurlar kazd Fatihpaa Mahallesinde evinin olduuna dikkati çekti.

Diyarbakr Sur içinde, tarihi 5 bin yl öncesine giden yaplarn olduunu dile getiren Eker, birçok nitelikli tarihi binann terör eylemleri nedeniyle zarar gördüünü anlatt.

Diyarbakrn tarihi dokusunun, mimari kültür varlklarnn korunmas ve yaatlmas için Diyarbakrllar olarak Surdaki çalmalar yakndan izlediklerini vurgulayan Eker, Surdaki çalmalar yerinde görmek için gerçekletirdikleri ziyaretlerin ardndan çevre ve ehircilik Bakan Özhaseki ile bir araya geldiklerini aktard.

Toplantda Surdaki çalmalar hakknda Bakanlk yetkililerinin kendilerine bilgi verdiini belirten Eker, Biz de kanaatlerimizi, baz noktalarla ilgili düüncelerimizi, tenkit ettiimiz noktalar, eletirilerimizi ifade ettik. Dolaysyla bundan sonraki yol haritasnda bunlarn nda bu çalmalar yaplacak. diye konutu.

Eker, PKKnn zarar verdii ev sahibi esnaf ve vatandalarn seçenekler sunulmak suretiyle haklarnn teslim edilmesi, ehrin mimari dokusunun en uygun ekilde korunmas, ehrin tekrar bir medeniyet merkezi haline gelmesi için çaba sarf edildiini söyledi.

- Zenginlik nimettir, nimet mahremdir

Diyarbakrl olan Eker, çocukluunda, mimari dokunun iklime uygun, corafya tarafndan belirlenmi ancak bir felsefesi, ehir tasavvuru olan, sosyal bar korumaya matuf bir kent dokusunun var olduunu belirterek, öyle devam etti:

Diyarbakr, tarihte ei az görülür bir çoulcu ehir. çünkü tarih içinde binlerce yl farkl dinlerden, etnik yaplardan insanlar bar içerisinde yaad. PKK terör örgütü insanlarn bana musallat oluncaya kadar bu böyle devam etti. Mimari formasyon, buna uygundu. Ama mahremiyet de salanyor. Varlk, Diyarbakr mimarisinde bir tehir unsuru deil. Zenginlik nimettir, nimet mahremdir. Sokaktaki bütün kaplar mütevazi ve hepsi birbirine benziyor. Hangisinin arkasnda bir zengin evi var, hangisinin arkasnda bir fakir evi var veya hangisi müslümana, hangisi gayrimüslime ait bilemezsin. çoulculuu besleyen, destekleyen ve barç ortam salayan bir ehir.

Diyarbakrdaki bu yapnn korunmas gerektiinin altn çizen Eker, Sadece mimari yap deil, sosyal doku da çok önemli. Sosyal dokunun yaatlmas, emsal tekil etmesi... çünkü modern zamanlarda giderek tekçi anlay hakim olmaya balad. nsanlarn davranlar, ilikileri, yedikleri, içtikleri her ey birbirine benzer hale geldi. Bu fakirletiriyor, yoksullatryor, renksizletiriyor. Bir süre sonra da hastalk üretiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Bat tarz hayatta bir ayrmann olduuna dikkati çeken Eker, ayrmann çatmay, çatmann da savalar ve snf çelikilerini ortaya çkardn ifade etti.

- Bizim ehrimizin tek gündemi terör oldu

ehirlerin tantmnn 1970li yllarda televizyonlar üzerinden yapldn hatrlatan Eker, Biz o zamanlardan itibaren terörle boumaya baladk. Bizim ehrimizin tek gündemi terör oldu. Dolaysyla kimse ne Diyarbakrn Muhammedi güllerinden ne mimari zenginliinden ne kültürel çeitliliinden ne tarih içerisinde sosyal bar korumaya dönük projelerinden kimse haberdar olmad. dedi.

Diyarbakr Surlarnn benzerinin hiçbir yerde olmadn vurgulayan Eker, çin Seddi duvardr. Diyarbakr Suru duvar deil yaama alandr. diye konutu.

Terörle mücadele operasyonlar sonrasnda Diyarbakrda geçen seneye kyasla çok ciddi bir hareketlenme olduunu bildiren Eker, seyahat acentalar ve turizmcilerin, turlarn tekrar düzenlenmesiyle ilgili geçen haftalarda ehirde büyük bir toplant gerçekletirdiini söyledi.

Diyarbakrn bir buçuk sene önceye göre çok daha güvenli bir ehir olduunu ifade eden Eker, Güvenlik kuvvetleri duruma hakim. Büyük bir fedakarlkla çalyorlar, çok etkili mücadele veriyorlar. Bu yaz Diyarbakr daha çok turist çekecek duruma geldi. Önümüzdeki aylarda bu daha da artar. yorumunu yapt.

Ana Sayfaya Git