Kılıçdaroğlu: Türkiye, açlık sorunu ile yakın bir zamanda karşı karşıya gelebilir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye bir açlık sorunu ile yakın bir zamanda karşı karşıya gelebilir. Bu fiyatları hangi çiftçi ödeyecek? Sanayiciyi ekonomik kriz etkiliyor mu, etkilemiyor mu? Enerji fiyatları, doğalgaz fiyatları sürekli artıyor, önünü göremiyor. Herkes peşin mal satmaya başladı. Böyle bir ortamda tek yapacağı şey ya konkordato ilan edecek ya da işçi çıkaracak" dedi.

Haberler 29.09.2018 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP TBMM Grubu 27nci Dönem 1inci çalma ve Deerlendirme toplants Bolu Abant Tabiat Parknda bulunan bir otelde düzenlendi. Yerel seçim stratejilerinin de konuulaca toplant öncesi CHP Lideri Kemal Klçdarolu, yapt konumaya bir süre önce cezaevinden çkan Enis Berberolunu selamlayarak balad. Salonda bulunan partililer de Klçdarolunun selamlamas sonras Berberolunu alklad. Enis Berberolu da oturduu yerden ayaa kalkarak teekkür etti. Klçdarolu Enis Berberolu ile ilgili öyle dedi:

Elbette ki sorunu çok olan bir ülkede yayoruz. Bu kadar youn sorunun yaand bir ülkede hepinize çok önem verdik. Bu toplantmzn bir özellii daha var. Uzun süredir aramzda olmayan Enis Berberolu aramzda. Basna kapal bölümde kendisi duygularn, düüncelerini anlatacak. Gördüü aksaklklar belki anlatacak. Sonuç olarak Enis Beyin aramzda olmas hepimiz için güzel bir olay. Daha önce gazeteciler, milletvekilleri, yazarlar hapse girip çktklarnda onlara, Kapal cezaevinden açk cezaevine geldiniz dedim. Türkiyeyi bir anlamda açk cezaevine döndürdüler. Enis Bey tahliye oldu. Ama hala cezaevinde avukatlar var, gazeteciler ve milletvekilleri var. Dolaysyla biz Türkiyede adaletin hakkn ve hukukun olmasn istiyoruz. Hapishanelerin tka basa dolu olduu ülkede kimse demokrasiden kadn erkek eitliinden söz edemez. Dolaysyla adalet arayan, hak hukuk arayan bütün yurttalarmza selamlarmz gönderiyoruz dedi.

81 MLYONUN SORUNU; EKONOMK KRZ

Ekonomik ilgili de konuan CHP Lideri Klçdarolu, Özellikle yaadmz ve 81 milyonun insann yaad temel bir soruna ayrntlar ile girmeye çalacam. Yani ekonomik krize. Elbette Türkiyenin çok sorunu var. Eitimden tutun, tarma, d politikaya kadar pek çok alanda sorun yayoruz. Ama bütün bu sorunlar amak mümkün. öyle bir hükümet düünün; 2001 krizi yaanan bir ülkede krizi amak için dönemin hükümeti ar bedeller ödedi. Sonra baka hükümet geldi. 16 yl tek bana ülkeyi yönetti. Trajikomik olan ne? Olay 16 yldr Türkiyeyi tek banza yöneteceksiniz ve 16 yln sonunda Türkiyeyi yeniden bir ekonomik krizin kucana düüreceksiniz. Tarihten ders alnmad dense tarih uzun bir dönemi gerektirir. Yahu 16 yl önce Türkiye büyük bir kriz yaad. Hiç mi ders almadnz. Üstelik 2001e göre daha ar bir krizle kar karyayz. Bunu amak için ülkesini seven, insann seven bir siyasal partinin genel bakan olarak büyük bir sorumluluk içinde stanbula giderek toplant yaptk. Bu sorun alabilir, dedik. Gelin 13 maddelik uygulamay balatn, dedik. Göreceksiniz ki ülke bu maddeler uygulanrsa krizden çklabilir. Biz sanki maddeyi önermemiiz gibi bize eletiriler geldi. Dolar baronlarnn adam dendi. Emin olun anlayamyorum. yi niyetlerle çözüm öneriyoruz. Ellerinin tersi ile itiyorlar. Siz önerin, siz yapn. Türkiyenin ekonomik kriz içinde olmasn biz istemeyiz. Halkn ar bedeller ödemesini istemeyiz. Bir sürü ey yaptlar. Olmad tutmad. Yeni ekonomi plan açkladlar. Bu program geçmite yaptklarnn itiraflar ile dolu. 4üncü sayfasnda diyor ki; Ekonomide yapsal dönüümü gerçekletireceiz. Kayt d ekonomi ile mücadele edeceiz diyorlar. Demek ki yapamamlar. 16 yldr bunlar yapamadnz. Tam tersini yapt. Bütün dünyadaki kayt d kazanlm paralar Türkiyeye çekmek için yasa çkard. Organ ticareti, uyuturucu, fuhu paralarn Türkiyeye getirin dediler. Adnz bile sormayacaz dediler. Bu program ile Türkiye düzelmez diye konutu.

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakn açklad ekonomik plan eletiren Klçdarolu sözlerine öyle devam etti:

Programda, liyakat ve performans odakl insan kayna yönetimi ile kurumlara güven artrlacak, diyor. Allah akna buna inanan var m? Sanki aban Diliyi bunlar deil de CHP büyükelçi yapt. Ad bu kadar lekelenmi biri nasl olur da Türkiyeyi temsil etmek üzere büyükelçi tayin edilir? Hangi yetenei, hangi bilgisi var? Üniversitelere bakyoruz. Rektörün bacana, damad, kars, amcasnn olu, days üniversitelerde görev yapacakm. Baka adam m bulamadnz ? Müzik öretmeni Salk Bakanlna yönetici oluyor. Müzik öretmenine saygmz, sanata saygmz var ama onun görevi salk bakanlnda yöneticilik yapamaz. LiyakatIn olmad devlette çürüme olur. Büyükelçi olmak bilgi deneyim ister. Dünyay iyi bilmeyi ister imdi ne kadar AKPde koltuk kaybeden milletvekili varsa büyükelçi oldu. Daha baka bir ey rektör olmak için eskiden 3 yl profesör olmak gerekiyordu. 10 Temmuzda bu art kaldrdlar.

YÜKSEK ENFLASYONU YAAYACAIZ. SZLK ARTACAK

Ekonomik krizin daha kötüye gideceini söyleyen Klçdarolu, Yüksek enflasyonu yaayacaz. sizlik artacak. Vergiler artacak. Özelletirmeler artacak. Devlet daha fazla faiz ödeyecek. O zaman bu programn amac ne? Vergiler enflasyon isizlik artyor. Topluma hangi huzuru güveni verecek bu program. Bütün bunlar ortada iken bir tek adam gerçei yayoruz. Bu program ondan izin alnarak yaynlanan bir program. Türkiye u anda bir haneden tarafndan yönetiliyor. Yaadmz krizin bir ekonomik kriz olarak çou kii düünüyor. Yaanan kriz aslnda bir siyasal krizdir. Bu siyasal krizin ekonomiye yansmasdr. Eitime yansmasdr. D politikaya yansmasdr. Asl olan budur. Tek adam rejiminin olduu ülkelerde bunlar olur. Bütün sorumluluk ona aittir. Hanedanlkla yönetilen ülkelerde bu tür sorunlar kaçnlmazdr. Bu kiilerin temel özelliklerinden birisi de herkes tarafndan kandrlmalardr. O da imdi vatanda kandryor. Ekonomik kriz yok, diyor. Daha önce krizi d güçlere balamt. Kendisi Amerika ziyaretinden sonra Papaz bu krizin sebebi deildir. Oysa havuz medyas günlerce bunu yazyordu. Havuz medyas imdi ne yazacak?

MUTFAKTA YANGIN VAR

Ürünlerdeki zamlara ramen içi, memur ve emeklinin maalarnda art olmadn belirten Klçdarolu, Kriz yok diyorlar. 2 katmanl bir toplum çkt ortaya. Bir saray ve çevresi. ki halk. Saray ve çevresini ayr deerlendirmemiz halk ayr deerlendirmemiz gerekiyor. Biz halkn partisiyiz. Halkn çkarlarn korumak zorundayz. Önce emeklilerden bakalm emeklinin durumunu hepimiz biliyoruz. 1 milyon 600 binden fazla emekli bin 500 lirann altnda maa alyor. 300-500 lira alan var. Hazirandan Austosa un fiyatlar yüzde 36, pirinç yüzde 15, havlu kat yüzde 16, domates salças yüzde 40 artt. Emeklinin ayl artt m? Hayr. Krizi emekli yayor. Sarayn bundan haberi var m? Yok. Saray krizle ilgileniyor mu? Ona göre kriz yok. Ayn tabloyu memur ve çalanlar için düünün. Mutfakta yangn var. Herkes biliyor bunu. Kii ayn tablo ile kar karya m? Evet. çinin memurun ayl artt m? Hayr. Nerede yangn var? Memur ve çalan içinin mutfanda yangn var diye konutu.

TÜRKYE AçLIK SORUNU LE KARI KARIYA GELEBLR

Klçdarolu, Türkiyenin yakn zamanda bir açlk sorunu ile kar karya kalabileceini söyleyerek Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan eletirdi. Klçdarolu öyle dedi:

Türkiye bir açlk sorunu ile yakn bir zamanda kar karya gelebilir. Bu fiyatlar hangi çiftçi ödeyecek? Sanayiciyi ekonomik kriz etkiliyor mu, etkilemiyor mu? Enerji fiyatlar, doalgaz fiyatlar sürekli artyor. Önünü göremiyor. Herkes pein mal satmaya balad. Böyle bir ortamda tek yapaca ey ya konkordato ilan edecek ya da içi çkaracak. Sra geldi saraya. Saraydaki kii ne diyor? Kriz, mriz yok diyor. Bakyorum hakkn yemeyelim. Sarayda kriz yok. Badem sütüyle besleniyor. Bunun için cebinden para ödüyor mu? Hayr. Badem unuyla kek yapyor. Bunun için bir kriz var m? Yok çünkü cebinden para ödemiyor. Ev kiras, uçak paras o da yok. Cebinden bir para ödüyor mu? Ödemiyor. Elektrik, doalgaz, snma paras bunlarn hiçbirisi yok. Bouna demiyor. Doru ona göre kriz yok. Adn sayamadm bir sürü yemekler var afiyetle yiyor. Herhangi bir kriz yok, diyor. Onun açsnda kriz yok. Bu ülkenin fakir fukaras ödüyor. Diyor kriz mriz yok vatanda ile dalga geçiyor, alay ediyor. Sonuna kadar israf var. sraf da itibar diye alglyor. Ne kadar çok israf yaparsam o kadar itibarm artar diyor. sraf itibar deil alay konusudur. O nedenle bütün dünya alay ediyor. Bütün bunlar olurken bu beyefendini yazlk, klk ve uçan saray var. Saraylardan aaya adma atmyor. Havada, yerde, tatilde saray var. 81 milyonun parasyla, isizim diye alayp, isizim diye ikayet edip kendisini yakan kiinin parasyla yapyor. Bu kii hala kriz mriz yok diyor. Onurun erefin haysiyetin varsa o uça iade edersin.

Klçdarolunun konumasnn ardndan toplant basna kapal olarak devam etti. Basna kapal olarak gerçekletirilecek toplantda CHP Grup Bakanvekilleri, yasama faaliyetlerine ilikin bilgi sunacak. Genel Bakan Yardmcs Seyit Torunun uzun süredir üzerinde çalt Yerel Seçim Strateji Belgesi de kamptaki deerlendirmeler arasnda yer alacak. CHPnin yerel seçim ilkelerinin belirlenecei belgeye son ekli verilecek. Belge, kamp sonras kamuoyuyla paylalacak. Ayrca Genel Bakan Yardmcs Ünal çeviköz d politik gelimelere, Faik Öztrak ise ekonomik gelimelere ilikin sunum yapacak. Kampn Cumartesi günü yaplacak oturumunda ise milletvekillerine yönelik etkili iletiim semineri düzenlenecek. Sunum, Prof. Dr. Can Bilgili ve Kamil Sönmez tarafndan gerçekletirilecek. Toplant 30 Eylül Pazar günü basn sunumu ile sona erecek.

Ana Sayfaya Git