Türkiye ile Rusya arasında 10 maddelik Suriye mutabakatı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından, tarihi bir mutabakata imza attıklarını belirttiler. Toplantının ardından 'Türkiye-Rusya Federasyonu Arasında 10 maddelik Mutabakat Muhtırası' yayınlandı.

Haberler 23.10.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, günübirlik çalma ziyareti için gittii Rusyann Soçi kentinde, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile görütü. Toplantnna ardndan Bakan Erdoan ve Putin, Suriye ilgili alnan tarihi kararlar açklad. Toplantnn ardndan, Türkiye-Rusya Federasyonu Arasnda Mutabakat Muhtras yaynland.

te Türkiye ile Rusya arasnda varlan 10 maddelik Suriye mutabakat:

1. Her iki taraf Suriyenin siyasi birlii ve toprak bütünlüünün muhafazasna ve Türkiyenin milli güvenliinin korunmasna olan ballklarn teyit ederler.

2. Terörizmin tüm ekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarndaki ayrlkç gündemleri boa çkarma yönündeki kararllklarn vurgularlar.

3. Bu çerçevede,Tel Abyad ve Ras Al Ayn içine alan 32 km derinliindeki mevcut Bar Pnar Harekat alanndaki yerleik statüko muhafaza edilecektir.

4. Her iki taraf Adana Anlamasnn önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koullarda Adana Anlamasnn uygulanmasn kolaylatracaktr.

5. 23 Ekim 2019, ölen saat 12.00den itibaren,Rus askeri polisi ve Suriye snr muhafzlar,Bar Pnar Harekat alannn dnda kalan Türkiye-Suriye snrnn Suriye tarafna,YPG unsurlar ve silahlarnnTürkiye-Suriye snrndan itibaren 30 kmnin dna çkarlmasn temin etmek üzere girecektir. Bu ilem 150 saat içinde tamamlanacaktr. Ayn saat itibaryla, mevcut Bar Pnar Harekat alan snrlarnn bats ve dousunda 10 km derinlikte Kaml ehri hariç Türk-Rusortak devriyeleri balayacaktr.

6. Münbiç ve Tel Rfattanbütün YPG unsurlar silahlaryla birlikte çkarlacaktr.

7. Her iki taraf terörist unsurlarn szmalarnn önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktr.8.Mültecilerin güvenli ve gönüllü ekilde geri dönülerini kolaylatrmak maksadyla ortak çalma yaplacaktr.

9. Bu muhtrann uygulanmasn gözetmek ve koordine etmek amacyla müterek bir denetimve dorulama mekanizmas ihdas edilecektir.

10. Taraflar Astana Mekanizmas çerçevesinde Suriye ihtilafna kalc bir siyasi çözüm bulunmas amacyla çalmalarn sürdürecek ve Anayasa Komitesinin faaliyetlerini destekleyecektir

Ana Sayfaya Git