Türkiye Varlık Fonu’ndan İstanbul Finans Merkezi'ne stratejik yatırım

TVF Genel Müdürü Sönmez, "Türkiye için stratejik önemi olan İstanbul Finans Merkezi projesine, sadece emlak tarafında değil, mevzuat ve regülasyonların oluşturulması ve ekosistemin kurulması anlamında da hareket kazandırmak istiyoruz." dedi.

Haberler 28.08.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Varlk Fonu (TVF) Müdürü Zafer Sönmez, yapt deerlendirmede yaklak bir yl önce TVFnin yeni yönetiminin görevi devraldn anmsatarak, bu süreçte temel iki önemli i yaptklarn belirtti.

lk olarak Türkiye Varlk Fonunun ne olup olmadn belirlemelerinin ardndan TVFnin yetki belgesi ve strateji dokümann hazrladklarn anlatan Sönmez, esasnda bunun 5 kat yukarda ve 3 kat aada olacak ekilde 8 katl bir bina gibi düünülebileceini söyledi.

Sönmez, bu binay öyle tanmlad:

En tepeden aaya doru gidildiinde birinci srada TVFye devredilen portföy irketlerinin deerini artrmak, ikinci srada Türkiyenin stratejik ve vizyoner projelerine deer katmak ve gerekirse yatrmc olmak bulunuyor. Burada stanbul Finans Merkezi (FM) projesinin önemi var. Üçüncüsü Türkiyenin rekabetçi ve bölgesel/küresel güç olma yolundaki irketlerini desteklemek. Dördüncüsü piyasa yapcl ve piyasann derinlemesine yönelik faaliyette bulunmak. Bunlar yapabilmek için bir finansman bacana ihtiyaç var. Hem borç hem de sermaye tarafnda finansmana ihtiyaç var. Bu dönemde bir finansman kullandk. Ayrca çeitli portföy irketlerinden de fonun içerisine ilave sermaye katks gelecek yaplar düzenledik.

Binann alt ksmnda da kurumsal yönetiim dediimiz ilkeleri düzenledik. effaflk ve hesap verilebilirlik üzerine çalyoruz. Fonun denetimi ve reytingi üzerine u anda çalmalar sürüyor. En sonda insan kaynana ve insan kalitesine yatrm yapyoruz. u anda büyük bir ekibimiz var. Türkiyenin gücüne ulama çabamz devam ediyor.

Stratejik projelerde dünya örnekleri

Zafer Sönmez, stanbul Finans Merkezinin stratejilerinin ikinci basamanda olan Türkiyenin stratejik ve vizyoner projelerine katkda bulunma amacyla hareket ettikleri bir proje olduunu söyledi.

Sayn Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak ile çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurumun liderliinde belirli vizyonun ortaya konduuna dikkati çeken Sönmez, Bu vizyon FMnin önemini anlatan, Türkiye ve stanbulun bölgede bir finansal lider olabilme aamasna gelmesi konusundaki çabalarmz destekleyen bir proje. Bizim buradaki katkmz hem bu projeye yatrmc olmamz hem de ivme kazandrmamz. Burada hedefimiz; projeyi 2021 ylnn sonlar ya da 2022 ylnn balarnda bitirebilmek ve projeye ilerlik kazandrabilmek. Bu anlamda, hem ilgili bakanlklarmz hem ilgili kurumlarmz olan TOK, Emlak GYO, Cumhurbakanl Finans Ofisi ve TVFnin de içine olduu bir yapda projenin yürütülmesi konusunda destekçi rolümüz var. diye konutu.

Sönmez, TVFnin dier kurumlardan ayr özelliinin ise bu projede yatrmc olarak yer almas olduunun altn çizdi.

Dünyadaki örneklerine bakldnda benzer varlk fonlarnn stratejik gayrimenkul projelerine yatrm yaptn vurgulayan Sönmez, Malezyann varlk fonu Khazanahn ülkenin güneyindeki 30 milyar dolarlk skender Malezya projesine yatrm yaptn anlatt.

Dubaide ICDnin Burj Khalifa, Dubai Mall ve Dubai World Trade Centre projelerine yatrm yaptn belirten Sönmez, Suudi Arabistann varlk fonu PIFin NEOM eklinde bir oluuma destek olduunu ifade etti.

Rusyann varlk fonu olan RDIFin ve Kazakistann Samruk-Kazyna fonunun ülkelerindeki stratejik ve vizyoner projelerine yatrm yaptna iaret eden Sönmez, stanbul Finans Merkezi büyük heyecan duyduumuz, ana stratejimiz olan deer yaratma üzerine bir vizyon koyan bir proje olduu için, devletimizin vizyonuna deer katan ve projeyi hzlandran bir çaba içerisindeyiz. Öncelikle bizim yatrmc olacamz bir yap olacak. Nakdi bir katkmz olacak ve sermayedar olacaz. Kendi likiditemiz var. Sonrasnda buradaki deeri artrnca yurt dndan ya da bakaca yatrmclar da burada görebiliriz. deerlendirmesinde bulundu.

Projeyi nihayetlendirme ve büyütme stratejisi içerisindeyiz

Sönmez, Bununla ilgili herhangi bir irket mi kurulacak? sorusu üzerine Türkiye Varlk Fonu altnda bir oluum olacak. yantn verdi.

Fonun ana amacnn, Türkiyenin zaman içerisinde biriktii deerlerle ve yeni projelerle de deer oluumu yaratmak olduunu belirten Sönmez, bunun da stratejik bak açsyla kazanldna iaret etti.

Sönmez, dünyada stanbuldan iki saat uçu mesafesinde önemli bir finansal merkez olmadna dikkati çekerek, öyle devam etti:

En yaknda Dubaide ve Londrada var. Bizim kültürümüz ve geçmiimize de baktmzda 16. yüzylda bankaclk sektörü Osmanlda varm. Bunun üzerine geçmiimizden de gelen oluumu gelecee aktaracak bir ekilde burada bir cazibe merkezi yaratlmas üzerine bir proje bu. Devletin çok önemli stratejik bir projesi. Türkiye Varlk Fonu da dier kurumlarmzla birlikte bir ekip olarak bu projeyi nihayetlendirme ve büyütme stratejisi içerisinde. Bizim dier kurumlardan farkl olarak buradaki rolümüz, yatrmc olarak yer almak ve burada bir deer oluumu yaratmak. Asl amaç bu. Bizim için çok çok önemli bir proje. Buna dier varlk fonlarnn yapt ekilde deer yaratarak, Türkiye için bir vizyon oluturarak katkda bulunmak istiyoruz.

Projenin sadece emlak deil, mevzuat ve ekosistem boyutu da hareketlenecek

TVF Genel Müdürü Sönmez, Türkiyede finans sektöründe bankalarn çok dominant bir yaps olduuna dikkati çekti.

Bunu bankalar için bir eletiri olarak söylemediini ama bankaclk d finansal kurumlarn küçüklüünü gösteren bir yap olmas nedeniyle söylediini ifade eden Sönmez, FM, esasnda bu anlamda bu oluuma müthi bir katkda bulunacak. Sadece finans irketleri deil, tamamen yurt dna dönük i yapan irketlerimizin de burada yer almasn istiyoruz. dedi.

Sönmez, bugün Türkiyede slami finansmann arlnn yüzde 5ler seviyesinde olduunu aktararak, bu orann yüzde 20-25ler seviyesine gelebileceini, benzer bir baar örneinin Malezyada bulunduunu söyledi.

Teknoloji yatrmlar, start-up ve finteklerin iin dier boyutu olduunu, bu alanlarda hzl ilerleme kaydedilebileceini anlatan Sönmez, unlar kaydetti:

stanbul Finans Merkezinde hzl kurulup, hzl ilerlenebildii ve bir ekilde büyütülebildii bir ekosistem yaratlmas gerek. Burada üç boyut var. Birincisi inaat. Biz bu ii emlak projesi olarak görmüyoruz. Türkiye için stratejik bir proje. Emlak yan var ama asl olan bir finansal ekosistemin nasl kurulabilecei. Bunun için projenin birinci katman inaat, ikinci katman mevzuat ve regülasyon, üçüncü katman da ekosistemin yaratlmas. Bu ekosistemin yaratlmas esasnda devlet akl ile oluuyor. Onun için iin içinde sadece biz yokuz. Daha önce de bahsettiim dier kurumlarn bir arada hareket ettii ve nihayetlendirmek üzere yola çkt bir proje. Biz bu iten çok keyif alyoruz ve heyecanlyz. Bunun için de kollar svam bulunuyoruz. Hzl bir ekilde bu projede hareket ve bereketi göreceimize inanyorum.

Sönmez, FM projesini nihayetlendirmek üzere devletin dier kurumlaryla beraber el ele ilerlediklerini ifade etti.

Türkiye için önemli olan bu projeye, sadece emlak tarafnda deil, mevzuat ve regülasyonlarn oluturulmas ve ekosistemin kurulmas anlamnda da hareket kazandrmak istediklerini vurgulayan Sönmez, stanbulun jeopolitik ve finansal önemini tekrardan global arenada göstermemiz gerek. diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git