"Türkiye'de darbeler geleneksel hale gelmiş"

Tarihçi ve akademisyenler, Türkiye'deki darbe geleneğinin Osmanlı'dan bu yana sürdüğüne dikkat çekerek darbelerin tamamının dış kaynaklı olduğunu ifade etti.

Haberler 16.09.2019 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihçi Mehmet Nuri çelik ve Akademisyen Davut Okçu, Türkiyedeki darbeler geleneinin önüne geçilmesi gerektiini belirttiler.

12 Eylülün Türkiyede bir dönüm noktas olduunun altn çizen Tarihçi Mehmet Nuri çelik, o dönem çkarlan anayasann halen yürürlükte olduunu hatrlatt.

çelik, Türkiyede darbeler neredeyse geleneksel hale gelmi. Osmanldan devam eden darbe gelenei en önemli dönüm noktas 1908de ttihat Terakki Partisinin Sultan Abdülhamidi tahttan indirildii darbedir. Siyonistler Filistinde Filistin topran ele geçiremeyince engel olarak gördükleri Abdülhamid Han çerideki ibirlikçileri olan ttihat Terakki Partisi yöneticileri vastasyla Abdülhamidi tahttan indirerek amaçlarna ulatlar. dedi.

Abdülhamide yaplan darbe Ortadou, Müslümanlar ve Anadolunun sahipsiz brakmtr

1908 ylnda Abdülhamide yaplan darbenin Osmanlnn dalmasna neden olduunu belirten çelik, Osmanly, Birinci Dünya Savana sokup Osmanlnn tamamen ortadan kalkmasna sebep olarak Ortadou, Müslümanlar ve Anadolunun sahipsiz kalmasna vesile oldular. Daha sonra Adnan Menderesin devrilmesine sebep olan 1960 darbesi ve çkarlan kanunlar 12 Mart muhtras ve en önemlisi 12 Eylül 1980 darbesi ile Türkiyede yaanan süreç o gün yaayan insanlarn havzasnda çok ar izler brakmtr. Etkileri hl günümüzde devam etmektedir. ifadelerini kulland.

28 ubat darbesinin maduru olan Yusufiler cezaevinde yatmaktadrlar

28 ubat darbesinin mütedeyyin ve muhafazakr kesimlere yaplan bir darbe olduunu ve izlerinin halen sürdüünü söyleyen çelik, Bu darbe gelenei 90l yllarda kendisini birebir göstermediyse de 1997 28 ubat darbesi özellikle mütedeyyin muhafazakr camialar üzerinde çok ar izler brakmtr. Etkileri maduriyetleri hl devam etmektedir. Bu darbenin maduru olan Yusufiler cezaevinde yatmaktadrlar. Ondan sonra yaanan 27 Nisan e-muhtras ile zamann hükümetini dizayn etmeye çalan askeri anlay Son olarak hepimizin canl canl izledii ve darbe tarihinde örnei çok bulunmayan 15 Temmuz darbe giriimini yaadk. FETÖnün elinde bulunan silahlar vatandalara dorultarak çok zor bir gece geçirdik. Bunlarn tekrarlanmamas devam etmemesi için anayasann deimesi, kanunlarn deimesi ve kesinlikle Türkiyedeki yönetim anlayn darbelere hiçbir zaman izin vermeyecek ekilde dizayn edilmesi gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduundan beri birçok defa darbelerle muhatap oldu

Bir 12 Eylül darbesinin yldönümünü daha geride brakldn belirten Akademisyen Davut Okçu, Türkiye Cumhuriyeti kurulduundan beri birçok defa darbelerle muhatap oldu. 4 tane büyük darbe yaadk, irili ufakl baka darbeler de oldu. 23 Nisan1920de Cumhuriyet kurulduunda Büyük Millet Meclisi açlmt. Devletin bir parolas vard: Milli egemenlik. Hatta milli egemenlik bir bayram haline getirilmiti ve çocuklara armaan edilmiti. Yani yaklak 100 yldr biz milli egemenlik bayramn kutluyoruz ama buna ramen milli egemenlie defalarca tecavüz ediliyor, defalarca darbelerle milli egemenlik alt üst ediliyor. dedi.

15 Temmuza kadar bütün darbeler Türkiyede asker tarafndan gerçekletirildi

Okçu, Tabii ki bunun pek çok sebebi var. Belki devletin kuruluunda Cumhurbakanlarnn asker olmas ondan sonrakilerin de asker olmas ve Celal Bayarn, Cemal Gürselin, Cevdet Sunayn ve Fahri Korutürkün tümünün asker olmas askerlerin gözünü yönetime dikmesine yol açm olabilir. çünkü bütün darbeler Türkiyede asker tarafndan gerçekletirildi. lk defa 15 Temmuz darbe giriiminin arkasnda bir sivil örgüt söz konusu olmutur. Bu darbelerin pek çounun olmasnn sebebi de udur; her cumhurbakanl seçiminde askerler kendilerinden birinin Cumhurbakan koltuuna oturmak için Meclise bask yapmlardr. Meclis direndii zaman siyasileri görevden uzaklatrma yolu tercih etmitir. Milletvekillerini ve partileri tehdit etmilerdir. ifadelerini kulland.

Cumhurbakan hükümet sistemi darbeleri önlemek açsndan önemli bir görevi ifa etti

15 Temmuz darbe giriiminin de eski darbeler gibi düünüldüünü söyleyen Okçu, Nitekim 15 Temmuz eski darbeler gibi düünüldü. Tekrar yönetime müdahale edildi. Fakat Türkiyede durum biraz deimiti. Belki bunu hesap edemediler çünkü biz dier bütün cumhurbakanlarmz Türkiye Büyük Millet Meclisi marifeti ile seçmitik ama son cumhurbakan halkoyuyla seçilmiti. Darbe karsnda millet seçtii cumhurbakanna sahip çknca darbeciler amaçlarna ulaamad. Bir bakma Cumhurbakan hükümet sistemi darbeleri önlemek açsndan önemli bir görevi ifa etmi oldu. diye konutu.

FETÖnün dini duygular istismar ettiini belirten Okçu, 15 Temmuzda da görüldüü gibi bunlarn devletin içine szarak aslnda ABD, siyonist rejim ve benzeri emperyalist güçlerin emellerine alet olmay hedeflediklerini anlatt.

Okçu, Nitekim bu kadar yl aradan geçmesine ramen Türkiyenin darbe teebbüsünde bulunan 252 insan ehid eden binlerce insan yaralayan bu tekilatn eleban suçlu olduu açkça ortada olmasna ramen ABD uluslararas hukuka aykr olarak bu suç makinesini kendi ülkesine korumakta ve Türkiyeye iade etmemektedir. Bu da bize gösteriyor ki bütün bu darbeler 15 Temmuz Darbesi ve önceki bütün darbelerin kökü dardadr. Darbeler emperyalist devletlerinin hem Türkiyenin hem de slam leminin sömürgeletirmek isteyenlerin marifetidir. ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git