Türkiye’nin dışlandığı F-35 projesi çökmeye mahkumdur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen IDEF’19 14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda konuştu. Erdoğan konuşmasında, "Türkiye'nin dışlandığı bir F-35 projesi tamamen çökmeye mahkumdur" dedi.

Haberler 01.05.2019 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, stanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen IDEF19 14. Uluslararas Savunma Sanayi Fuarndaki konumasnda, Cumhurbakanl himayesinde yaplan organizasyonun gerçekletirilmesinde emei ve katks olanlar tebrik etti.

1993ten beri düzenlenen IDEFin 190 firmadan bin 100e yakn firmaya ulaarak kendini dünya çapnda kantlam bir ihtisas fuar haline geldiini dile getiren Erdoan, fuar vesilesiyle dünyann 70 ülkesinden stanbulda bulunan misafirlere ho geldiklerini söyledi.

Erdoan, bakanlara, bakan yardmclarna, müstearlara, Genelkurmay Bakanlarna, kuvvet komutanlarna, heyet üyelerine teekkür ederek, kara, deniz, havaclk ve uzay lojistik destek, güvenlik alanlarnda gelitirdikleri son ürünleri sergileyecek firmalara baarlar diledi.

Türkiyenin son 17 ylda savunma sanayisinde elde ettii kazanmlarn en iyi görülecei zeminin bu fuar olduunu vurgulayan Erdoan, ülkede üretilen savunma sanayi ve güvenlik ürünlerinin dünya çapnda giderek daha çok kabul görmesinin atlan admlarn doruluuna iaret ettiini kaydetti.

Erdoan, savunma sanayisinde tasarmdan üretime, tüm aamalarda söz sahibi olma hedefine adm adm yaklaldn anlatarak, kendi giriimcilerimizin yan sra uluslararas yatrmclarn da giderek savunma sanayisine daha çok ilgi duymasnn, potansiyelin büyüklüünü gösterdiini dile getirdi.

Türkiyenin bir yandan savunma sanayisinde dünyada ilk 100e giren firma saysn 4e çkartrken dier yandan da asl büyük gücü olan KOBleri desteklemeyi temel politikas olarak sürdürdüünü belirten Erdoan, fuar vesilesiyle gerçekletirilecek temaslar ve görümelerle varlacak anlamalarn ülkenin savunma sanayisindeki hedeflerine biraz daha yaklamasn salayacan vurgulad.

SON DÖNEMDEK YATIRIMLAR TARH SÜREKLLK çNDE OKUNMALI

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, önümüzdeki yllarda bu fuar her bakmdan çok daha ileriye tayacak admlarn da hep birlikte atlaca temennisinde bulundu.

Devlet geleneinin geçmii 2 bin 200 yl aan bir ülke olarak savunma sanayisine önem verilmesi kadar tabii bir durum olamayacan ifade eden Erdoan, bu corafyada son bin yldr Selçuklu, Osmanl ve Türkiye Cumhuriyeti olarak varln güçlü bir ekilde sürdürülmesinin, dier vasflarn yan sra etkili bir savunma alt yapsna sahip olunmasna borçlu olunduunu kaydetti.

Erdoan, bazlarnn Türkiyenin geçmiini bir asrdan ibaret sandn, cesametini bununla snrl gördüünü ve tüm okumalarn da buna göre yaptn belirterek, öyle devam etti:

Halbuki biz dünyann en güçlü kara ve deniz ordular kurmu sadece Osmanl ile 24 milyon kilometrekareye ulaan hakimiyet alanlar tesis etmi bir ülkeyiz. Dünya harp tarihine baktnzda hem eitim ve taktik hem de araç, gereç bakmndan en önemli yeri ecdadmzdan aldn görürsünüz. Son dönemde yaptmz atlmlar ite bu tarihi süreklilik içinde okunmaldr, ele alnmaldr. Bu vesileyle Kutül Amare Zaferimizin 103. yl dönümünü kutluyor, tüm ehitlerimizi, gazilerimizi, kahraman askerlerimizi bir kez daha hayrla yad ediyorum.

SYAS KRZLERN VE çATIMALARIN YOUN YAANDII BÖLGE

Cumhurbakan Erdoan, çan güvenlik paradigmasnn siyasi, sosyal, ekonomik, askeri, teknolojik ve çevre faktörlerini içerecek ekilde genilediini belirterek, Türkiyenin içinde bulunduu bölgenin dünyadaki siyasi krizlerin ve çatmalarn en youn yaand yer olduunu söyledi.

Bu durumun Türkiyeyi her alanda sürekli teyakkuz halinde tutmay, gücü artracak yöntemler gelitirmeyi zorunlu hale getirdiini ifade eden Erdoan, dünyann bugün tüm insanln ortak ihtiyac olan istikrar ve güven iklimini tehdit eden gelimeler sebebiyle adeta diken üzerinde olduunu kaydetti.

Erdoan, kurallara dayal uluslararas düzenin her gün biraz daha erozyona uratldn belirterek, öyle konutu:

Tek tarafl güç kullanma ve yaptrm tehditleri giderek daha sk bavurulan bir yol haline geldi. Yine ve çok daha tehlikeli bir silahlanma yarna yol açacak güç rekabetinin hortlama ihtimali giderek artyor. htilaflarn çözümü konusunda askeri seçenekler giderek daha çok konuulmaya ve devreye alnmaya balad. Bölgesel krizler süratle küresel boyut kazanrken terör örgütleri de bu tehlikeli gidiin en önemli ve tehlikeli araçlar haline getirilmitir. letiim imkanlarn ve teknolojiyi giderek daha etkin kullanan terör örgütlerinin yol açt güvenlik sorunlar sürekli büyüyor. Üstelik Türkiye gibi neredeyse kesintisiz bir ekilde terörle mücadele eden ülkelere savunma sanayi alannda gizli veya açk ambargolar uygulanyor. Mesela, Suriyede snrlarmzn dibinde yuvalanan bir terör örgütüne bize parayla verilmeyen silahlarn bilabedel yldn üzüntüyle takip ediyoruz. Ayn ekilde dünyann dier pek çok yerindeki terör örgütlerinin sahip olduu silahlarn izleri de hep belirli yerlere çkyor. Örnein Libyadaki gelimeler de bunu çok açk ve net olarak ortaya koyuyor. Kendileri binlerce kilometre öteden tehdit alglar üretip orantsz bir güçle üzerine gidenler, bizim meru hassasiyetlerimizi srarla görmezden gelmeye çalyor. Türkiye, siyasi, diplomatik ve ekonomik alanda olduu gibi savunma alannda da hiçbir dayatmay kabul etmemitir, etmeyecektir.

Erdoan, hükümete ilk geldiklerinde Madem bizim ihtiyaçlarmz karlanmyor, öyleyse kendi göbeimizi kendimiz keseriz diyerek savunma sanayi alannda tarihi bir reform balattklarn kaydetti.

Göreve baladklarnda ülkenin savunma sanayisinde da bamllk orannn yüzde 80 düzeyinde olduunu dile getiren Erdoan, bugün bu orann yüzde 30lar seviyesine kadar indirildiini anlatt.

Ülkenin kendi ihtiyaçlarn karlamann ötesinde her yl artan bir rakamla savunma sanayi ürünü ihracatnn da gerçekletirildiini belirten Erdoan, tarih boyunca içinde yer ald tüm ittifaklarn hukukuna sadk kaldklarn, üzerlerine düenleri yapan bir ülke olunduunu vurgulad.

TACZLER SEBEBYLE HAVA SAVUNMA SSTEMLERNE HTYAç DUYULUYOR

Erdoan, snrlarda yaanlan tacizler sebebiyle hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyulduunda ilk bavurulan yerin müttefikler olduunu dile getirerek, unlar kaydetti:

Ama maalesef bu yöndeki taleplerimiz ya tümden cevapsz kalm ya da ii yokua sürme anlamna gelen artlar önümüze konmutur. Savunma hakkmzn hiçe saylmas, hatta bizi dorudan canevimizden vurmaya yönelik admlara destek verilmesi karsnda herhalde sessiz kalmayacaktk. Nitekim öyle de yaptk. Rusya ile vardmz S-400 anlamasnn gerisinde ite böyle bir süreç vardr. Daha da önemlisi kendi hava savunma sistemlerimizi üretme konusunda çok hzl bir ekilde yol alyoruz. Bugünlerde F-35ler konusunda da benzer bir hakszla, daha dorusu dayatmaya maruz kalyoruz. Proje ve üretim orta olduumuz bir konuda bizi dlamaya çalanlarn hala bu iin sonunun nereye varacan göremediklerini düünüyoruz. Açk konuuyorum, Türkiyenin dland bir F-35 projesi tamamen çökmeye mahkumdur.

Hava Kuvvetlerinin bundan sonraki filolarnda arlk milli muharebe uçaklarndan oluacan dile getiren Erdoan, Bu çerçevede gelecein teknolojisi olarak baklan insansz muharebe uçaklaryla ilgili de çok youn çalmalarmz var. Helikopterler konusunda karlatmz skntlar ATAKlar üreterek zaten geride brakmtk. Uçaklarmzda kullandmz bombalar bize vermemek için krk takla atanlar, imdi ürettiimiz bombalarn gücü ve ekonomiklii karsnda aknlklarn gizleyemiyorlar. diye konutu.

Erdoan, bu konudaki en çarpc örneklerden birinin de silahl ve silahsz insansz hava araçlar olduunu anmsatarak, öyle devam etti:

Terörle mücadelede bu araçlara ihtiyaç duyduumuzda yine ilk i gidip müttefiklerimizden yardm istedik. Onlardan herhangi bir destek alamaynca dolayl bir yola bavurup bölgemizdeki bir ülkeden bu araçlar edindik. Bu ekilde aldmz insanz hava araçlarnn çaltrlmas ve bakm konusunda bize yaatlan skntlarn hiç de iyi niyetli olmadn görünce hemen kollar svadk. Bir yandan özel sektörümüzü dier yandan kamunun kontrolündeki savunma sanayisi kurulularmz bu ite görevlendirdik. Sonuçta bugün Türkiye silahl ve silahsz insansz hava araçlar konusunda dünyada söz sahibi bir konuma gelmitir. Dier alanlarda da ayn hassasiyetle çalyoruz. Özellikle yüksek teknolojiye dayal savunma sanayisi ürünlerinin tasarm ve üretimine çok büyük önem veriyoruz. Zrh, optik, yazlm, motor, simülasyon, patlayc teknolojileri bata olmak üzere ülkemizin önünü kesmek için araç olarak kullanlan her hususta kendimizin ve dostlarmzn ihtiyaçlarn karlayacak altyapy kurmakta kararlyz.

Birkaç yla kadar bu hususlarda bambaka bir yere gelineceine iaret eden Erdoan, bugünkü noktaya da kolay ulalmadn söyledi.

Erdoan, çok çaltklarn ve çok fedakarlk yaptklarn anlatarak, Önümüze çkarlan engeller karsnda asla pes etmedik. Hep yeni ve daha ileri çözüm yollar aradk. Yeri geldi sabotajlara yeri geldi ihanetlere maruz kaldk. Ama asla ylmadk. Hedeflerimize doru yürümekten vazgeçmedik. Bugün dorudan Cumhurbakanlna bal olarak görev yapan Savunma Sanayii Bakanlmzn portföyünde proje bedeli 75 milyar dolar bulan 690dan fazla balkta çalma var. Hisseleri dorudan veya dolayl olarak kamuya ait savunma sanayisi irketlerimizin her biri kendi alanlarnda dünya markas haline geldi. Özel sektör kurulularmz çok snrl imkanlarla çok büyük baarlara imza atyorlar. Savunma sanayisi alannda deneyimli ve uzmanlam insan kaynamz olutu. Artk dardan uzman getirmek yerine biz darya uzman gönderir hale geldik. Dünyann her yerinde teknolojinin lokomotifi savunma sanayisidir. Ülkemizde de bu alanda yaplan çalmalarn ticari alana uyarlanmas konusunda giderek daha baarl örneklerle karlayoruz. deerlendirmelerinde bulundu.

Teknolojinin çok farkl boyutlara sahip olduuna dikkati çeken Erdoan, bu durumun i birlii, ortak çalma ve birlikte i yapma kültürünün gelimesini zorunlu kldn anlatt.

Erdoan, bu tür platformlarn ürünlerin tantmna ve pazarlanmasna katkda bulunduuna iaret ederek, Dier yandan yeni i birlii zeminlerinin olumasna vesile oluyor. Özellikle KOB boyutundaki firmalarmz için buradaki iklim gerçekten çok önemli. imdiden burada yaplacak anlamalarn ve tesis edilecek i birliklerinin hayrl olmasn diliyorum. Fuarn baarl geçmesini temenni ediyor, tüm katlmc ve misafirlere ükranlarm sunuyorum. dedi.

NOTLAR

Konumalarn ardndan Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, çileri Bakan Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler, Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakan smail Demir, kuvvet komutanlar ve konuk ülke bakanlar açl kurdelesini keserek, DEF19un açln gerçekletirdi.

Kurdele kesiminin ardndan aile fotoraf çekildi.

Cumhurbakan Erdoan ve beraberindekiler, açl töreninin ardndan fuar gezdi.

Ana Sayfaya Git