Türkiye'nin otomobili tanıtıldı, Cumhurbaşkanı ilk siparişi verdi

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) yerli elektrikli otomobili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle tanıtıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobilden ilk ön siparişi verdi, üretimin ise Bursa Gemlik'teki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arazisinde yapılacağını açıkladı.

Haberler 28.12.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kocaelinin Gebze ilçesindeki Biliim Vadisinde gerçekletirilen Yenilie Yolculuk Bulumasna Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, TBMM Bakan Mustafa entop, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, TOBB Bakan Rifat Hisarcklolu, TOGG CEOsu Gürcan Karaka, yerli otomobil için bir araya gelen Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ile TOBBun yöneticileri ve i insanlar katld.

Cumhurbakan Erdoan, tören alanna geldiinde fuaye alannda sergilenen, 1961 ylnda üretilen Devrim otomobilinin direksiyonunun bana geçti. Erdoan, daha sonra törende yapt konumada, tarihi bir gün olduunu belirterek, unlar söyledi:

Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiyenin 60 yllk rüyasnn gerçee dönümesine hep birlikte ahitlik ediyoruz. Türkiyenin kendi otomobilini üretmesi gerektiini, bizim montajclktan çok daha iyisine layk olduumuzu hep dile getiririz. 1,5 milyon otomotiv üretim serisine ülkemizi çkartt ama maalesef kendi otomobilimizi üretme çabasnda bir sonuca varamadk. Bizim hayalimiz tüm haklar ülkemize ait olan, milli teknolojilerle üretilen dünyaya admz duyuracak bir otomobile sahip olmakt. Bunun için de bir babayiit aryorduk. Milletimizin bu hayaline gönül veren, elini tan altna koyan babayiitler çkt. Sadece iine odaklanm profesyonel bir ekip kurup, çalmalarn bugünlere getirdiler. 100ün üzerinde Türk mühendis evinden çocuundan ayr kalma pahasna çalt. Yurt dndaki prestijli ilerini brakp büyük bir heyecanla vatanlarna dönen arkadalarmzdan oluuyor. CEOmuz öyle bir arkadamz. Bu süreçte sessiz ama derinden gidildi. Bugün ön gösterim araçlarn ilk kez sizlerle paylayoruz. çinde bulunduumuz bu mekan da özellikle seçtik. Buras Türkiyenin yarnlarn ekillendirecek üssü. Bu tarihi günde hem Biliim Vadimizin resmi açl hem de otomobilimizin ön gösterim araçlarn sizlerle paylayoruz. Projede emei geçen herkese ükranlarm sunuyorum.

60 YILDIR BU HAYALN PENDE KOTUK

Türkiyenin yerli ve milli otomobil araynn yeni olmadn belirten Erdoan, öyle konutu:

Yaklak 60 yldr bu hayalin peinde kotuk. Devrimin hikayesi ayn zamanda bize hayallerimizin kabusa dönütürüldüünün hikayesidir. Daha önce uçak, motor gelitirenlerin bana ne gelmise Devrim otomobilinin de bana ayns gelmitir. Birileri çkp dier projeler gibi sabote edildiini görüyoruz. Zor artlarda silah fabrikasnda üretim yapanlarn fabrikayla birlikte havaya uçuranlarnn zihniyetini gördük. Ayn kafayla bugün de bizim karmza dikiliyorlar. Devrim hayata geçirildiinde Türkler otomobil üretemez, diye kampanya balatlyor. Yerli otomobilin yeteri pazar olmadn söyleyenler birkaç yl sonra yabanclarn kurduu fabrikalar alklamlardr. Nerelerden geçmiiz. Daha önceki uçak, silah ve motor projeleri ile bugün bambaka bir yerde olacaktk. Ülkemizin ilk motor fabrikas teebbüsünü balatan Necmettin Erbakan hocamz da rahmetle yad ediyorum. nallah projelerimiz sonuçlandnda birkaç yl içinde motor meselesini de kökten çözmü olacaz. Kaybettiimiz 65 yln hesabn da sormaya milletimize brakyoruz. Bu millet yapar, hele hele inandk m çok farkl yapar. Devrimin benzini olmad için yolda kalmasn, Türkiyenin otomobili için de aynsn yapmaya çalacaklardr. Devrimin önünü kesmeyi baardlar ama imdi yaptmz Devrim otomobilinin önünü kesmeyi baaramayacaklar.

Cumhurbakan Erdoan, güçlü ve rakipsiz küresel oyuncu olma yönünde ilerlendiini belirterek, Milli SHA, HA, helikopter, eitim uça, Türk mühendisliinin geldii seviyeyi göstermekte son derece önemlidir. Türkiye artk yeni teknolojilerin pazar deil. Bunlar gelitiren tüm dünyaya ihraç eden ülke haline gelecektir. Yeter ki kendimize güvenelim. Yeter ki kendimize inanalm. Biliim Vadimiz kabiliyetlerimizi bir araya getirip attmz admlardan biridir. Marmaraya Biliim Vadisi ve TÜBTAK Marmara balants kuruyoruz. Bu ulam hattna Mega Teknoloji Hatt da diyebiliriz. Osmangazi Köprüsü burada. Bu teknoloji üssü ile kritik teknolojilerin gelitirmesinde ülkemize ça atlatacaz. Yazlmda bir sçramay burada yaayacaz. 170 bini aan yazlmcmz 500 binin üzerine çkaracaz. çocuklarmza yazlm gelitirme yetkinlii kazandrmak için eitim öretim faaliyetlerini arttracaz. Biliim Vadisi açk kaynak platformunun merkezi olacak dedi.

FABRKA, GEMLKTE KURULACAK

Yerli otomobilin üretiminin Bursa Gemlikte yaplacan açklayan Erdoan, unlar söyledi:

Üretilecek merkez, Bursa olacak. Bursada Gemlikte Silahl Kuvvetlerimize ait olan büyükçe bir yerimiz var. 4 milyon metrekarelik bu alann 1 milyon metrekaresini buraya tahsis edeceiz ve fabrikamzn orada yapmna balayacaz. Bizim fikirlerimiz mühendislerimiz tarafndan hayata geçiriliyor. Kimseden icazet almyor, her türlü teknik özellii kendimiz belirliyoruz. Oyunun kurallarn artk biz koyuyoruz. Suriyede biz koyuyoruz, Libyada biz koyuyoruz, savunma sanayinde biz koyuyoruz ve burada da biz koyuyoruz. Dünya otomotiv sanayi yeni bir yol ayrmndadr. Elektrikli otonom ve a balantl yeni modeller ortaya çkyor. Bu yarta herkes eit artlarda. Ardan alamayz, hzla bunu yakalayacaz. Yapay zeka otomobillerde de öne çkyor. Türkiyenin otomobili projesindeki dier pek çok sektörün de önünü açacak ve ateleyicisi olacak. Kurallar ilk koyan biz olduktan sonra kimlerden destek aldmzn kimleri çaltrdmzn önemi kalmyor. Türkiyenin en güzide kurumlarndan yetimi mühendisler u an dayankllk üzerinde çalyor. En uygun maliyetli aracn inallah üreteceiz. Seri üretime geçtiimizde Avrupann ilk ve tek SUV modelinin sahibi olacaz. stanbulda oförler Odas açklama yapyor, üretim yapldndan itibaren kendi yerli otomobilimizi alacaklarn söylüyor. 2022 ylnda Türkiyede arj altyapmzda hazr olacak. Bu otomobil yerli ve millidir; ama anlamayanlar var. Onlar bizi hiç ilgilendirmez. Türkiye en bandan elektrikli otomobil alanna girerek herkesten birkaç adm öne geçiyor. Bu otomobili kendi ihtiyaçlarmz için üretmiyoruz. Küresel bir marka için urayoruz. Avrupadan balayarak tüm dünyada yollarda gördüümüzde hedefimize ulam olacaz.

ÖN SPAR VERD

Cumhurbakan Erdoan, yerli otomobille ilgili ilk ön siparii kendisi için vererek, Üretim ve ihracatmz buna göre belirliyoruz. Bu otomobil ile 2022 ylnda ön sat süreci balatlabilir. Dünyada benzer projeler kullanlan yöntemi ülkemizde de uygulamaya geçebiliriz. Recep Tayip Erdoan olarak ilk ön siparii de buradan veriyorum. Adnz tarihe geçecek. Att admlar merakla beklenen ülke olacaz. Projede görev alan ekibi bir kez daha tebrik ediyorum dedi.

BAKAN VARANK: TÜRKYENN GURURU

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank ise konumasnda unlar söyledi:

2002 ylnda 36 milyar dolarlk ihracat yapabilen sanayi altyapsna sahiptik. Bugün 170 milyar dolara ulaan ihracat hacmine sahibiz. Türkiyenin dört bir yannda 1500ün üzerinde Ar-Ge merkezine ev sahiplii yapyoruz. Savunma sanayinde yeni baar hikayesi yazdk. Yüzde 20 olan yerlilik orann yüzde 70e çkarttk. Türkiyenin yazlmc ve mühendislerin istenilince neler yapabileceklerini yaadk. Ülkemizi her alanda ileri teknoloji üreten ülkelerden biri haline getirmek istiyoruz. Bugün de ekonomik ve teknolojik bamszlmz güçlendirmek için Biliim Vadisini resmen açyoruz. Devrim otomobili gibi yürekli admlar atld. Bu ileri yüreklendirecek siyasi irade olmad için yarm kald. Yerli özgün atlmlar bozmak isteyenler yüzünden birçok frsatlar kaçrdk. Yllarca yapamazsnz, baaramazsnza inat en iyisini biz yapar duruma geldik. Sayn Cumhurbakanm, siz yllarca milletimizin de talebi olan bu hayalin peinden gittiniz. dünyamzda sizin bu çarnza cevap verdi. Her biri birbirinden tecrübeli bu otomobili gelitiriyorlar. Tüm fikri ve sanayi hakkyla Türkiyenin otomobilidir. Bu gurur 82 milyon vatandamzn Türkiyenin gururudur. Otomotiv sektörü köklü dönüümden geçiyor. Bugün elektrikli ve balantl araçlar yüzde 1ine sahipken 15 yl sonra yüzde 40a çkacak. Otomotiv sektöründeki 32 milyar dolarlk ihracat kapasitemizi daha da yukar çekeceiz. arj altyapsn kurmak ve hukuki düzenlemeleri yapmak için imdiden çalmalara baladk. Araçlar basn ile paylatk ve benim önünde bulunduum bir fotoraf paylatm. Arabalar m büyük yoksa bakann boyumu ksa diye youn tartmalar oldu. Siz arabalarn yannda durunca araçlarn boyutlar hakknda soru iaretleri de tamamen ortadan kalm olacak.

HSARCIKLIOLU: BU SEFER BAARACAIZ

TOBB Bakan ve TOGG Yönetim Kurulu Bakan Rifat Hisarcklolu da Türkiyenin yarm asrlk hayaline bir adm daha yaklatklarn belirterek, öyle konutu:

2017de TOBB Genel Kurulunda Sayn Cumhurbakanmz bize bir çar yapm ve bu ii bizim üstlenmemizi istemiti. Biz de yola çktk ve babayiitlerimizi bir araya getirdik. Rabbimize ükürler olsun, verdiimiz sözün arkasndayz. Otomotiv sektörü kabuk deitiriyor ve bizim için yeni bir frsat penceresi açlyor. 1960larda bu frsat kaçrmtk. Devrim arabasna sahip çkamam ve Türkiyenin otomobili yapamamtk. Bugüne kadar çok denedik, çok konutuk ama baaramadk. Ama bu sefer Allahn izniyle baaracaz. Niye Türkiyenin otomobili diyoruz biliyor musunuz? çünkü sadece üretilmeyecek, markas da bizim olacak, patenti de bizim olacak, tasarm da bizim olacak. Lisans almayacaz, lisans satacaz. Montaj yapmayacaz, montaj yaptracaz. Bakasnn patenti için çalmayacaz, kendi patentlerimiz için yabanc mühendisleri çaltracaz. Allahn izni, milletimizin inanc sonra Cumhurbakanmzn destekleriyle bu ii baaracaz. 2022de de inallah ilk aracmz hep birlikte banttan indireceiz. te bu yüzden Türkiyenin otomobili, sadece yerli marka araba yapmak deildir. Türkiyenin otomobili bir otomobilden daha fazlasdr. Türkiyenin otomobili meydan okumadr. Türkiyenin otomobili teknolojik dönüümdür, küresel markadr, 20 bin ilave istihdamdr, 7,5 milyar dolar daha az cari açktr.

KARAKA: ELEKTRKL OTOMOBL YARIINDA HERKES YOLUN BAINDA

Otomotivin mobilite ekosistemine dönüümünü anlatan TOGG CEOsu Gürcan Karaka ise Dünyada elektrikli ve balantl otomobil yarnda herkes yolun banda. Bu yarta çevik, yaratc, i birliine açk ve kullanc odakl organizasyonlar baarl olacak. Biz de doru zamanda doru yerdeyiz. Dünyada ve Türkiyede son 5 ylda en hzl büyüyen ve gelecek 5 ylda en hzl büyüyecek segment SUV. Bunun yannda Türk tüketicilerinin sahip olmay en fazla istedii ancak yerli alternatifin yok denecek kadar az olduu bu segmentin beenilen bir marka oluturmak için en uygun balangç olduunu biliyoruz diye konutu.

FKR VE SINA MÜLKYET HAKLARI YÜZDE 100 TÜRKYENN

Türkiyenin otomobilinin, fikri ve snai mülkiyet haklarnn yüzde 100 Türkiyeye ait olduunu belirten Karaka, unlar söyledi:

Profesyonel bir bütünlükle Türkiyenin küresel markasn ortaya çkarmak için var gücümüzle ve dünyann en iyileriyle çalyoruz. Daha yola çkarken 15 yllk yol haritamz adm adm planladk. Ortalama i tecrübeleri 10 yln üzerinde iinin ehli, iine adanm, küresel tecrübesi olan, arlkl mühendislerden kurulu bir ekip oluturduk. Her geçen gün büyüyen ekibimiz 114 kiiye ulat. çevik, hzl kararlar alabilen bir organizasyon oluturduk ve kullanc odakl bir yaklam benimseyerek, her faaliyetimizde pazar ve kullanc beklentilerine kulak veriyoruz. Ülkemizin tüm tecrübe ve yetkinliklerini önemsiyoruz. Varsa ülkemizdeki ülkemizde henüz yoksa dünyadaki en iyi i ortaklarn bulup onlarla kendi mühendislerimizin yönetiminde i birlii yaptk, yapmaya devam ediyoruz. En önemlisi, dünyann önemli oyuncularn inceleyerek ve kyaslayarak belirlediimiz olmazsa olmaz baar kriterlerinden taviz vermeden yol alyoruz. Yeni bir otomobil markasn ina ederken ayn zamanda küresel bir marka ortaya çkarp dünya ile rekabete giriyoruz. Geni ürün gamyla tasarmsal cazibesi, teknolojik yetenekleri, endüstriyel gücü ve kültürümüzden ilham alan detaylar ile Türkiyenin otomobiline kavuacaz.

GÖRSEL ÖLENLE TANITILDI

Konumalarn ardndan SUV ve sedan otomobiller, görsel ölenle tantld. TOGG markal otomobiller, platforma asansörle çkarlrken, tören alanndakiler de heyecanla bekledi. Cumhurbakan Erdoan, sahneye gelerek, araçlar inceledi. Erdoan, daha sonra Biliim Vadisinin bulunduu alanda otomobili kulland.

500 KLOMETRE MENZLL

Tören alannda, yerli otomobile ait simülatör ile katlmclara sürü deneyimi yaatlrken, yerli otomobilin asesi de sergilendi. Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii ile Zorlu Grubu ortakl ile yaplacak yerli otomobilin motor gücü 150 kw olarak açklanrken, 2 çeker aracn 200 beygir, 4 çeker aracn ise 400 beygir gücünde olduu, otomobilin 30 dakikann altnda hzl arjla yüzde 80 dolulua ulaaca, li-ion pil hücreleriyle 300 art ve 500 art kilometre menzile sahip olaca belirtildi.

UZAKTAN ARIZALAR GDERLEBLECEK

Yerli otomobil uzaktan 4G/5G balantyla merkeze balanarak güncellemeleri yaplacak. Arza durumunda araç servis ekibi uzaktan müdahale edebilecek. Otonom sürü teknolojisine sahip olacak yerli otomobil trafiin skk olduu zamanlarda kendiliinden dur-kalk yaparak sürücünün direksiyonla kontrol etmesine gerek kalmayacak. Araç 7 standart, 2 opsiyonel hava yast ve aktif güvenlik sistemlerine sahip olacak. Tüm tekerlerden çeki ile 400 beygir güce sahip olacak. 0-100 kilometre hza 4,8 saniyede ulaacak araç, 180 kilometre azami hza sahip olacak.

FABRKA BURSADA KURULACAK

Yerli elektrikli otomobil üretim tesisi Bursada kurulacak. Tesisin öngörülen toplam sabit yatrm tutar 22 milyar lira olacak. Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kii istihdam edilecek. 300ü nitelikli personel olacak. 5 modelde ylda 175 bin adet üretilecek. Türkiyenin Otomobili Giriim Grubunun gerçekletirecei yatrm için 31 Aralk 2035e kadar 30 bin otomobil alm garantisi verildi. Proje bazl devlet destei verilecek yatrm için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnas, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar snr olmakszn 10 yllk sigorta primi iveren hissesi destei, 10 yllk Gelir Vergisi stopaj destei, azami 360 milyon liralk nitelikli personel destei, faiz ve kar pay destei, yatrm yeri tahsisi ve alm garantisi salanacak.

5 MODEL ÜRETLECEK

Resmi kuruluu 28 Haziran 2018de gerçekleen ve kuruluundan 18 ay sonra tasarm ve mühendislik çalmalarnn geldii noktay gösteren ilk ön gösterim aracn ve sedan konseptini gün na çkaran TOGG, fabrikann temelini 2020 ylnda atacak. 2030 ylna kadar ise fikri ve snai mülkiyet haklar tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerinde 5 farkl model üretecek. Projenin hemen banda 2 ayr özgün patenti kayda geçiren TOGG, üretime balayaca 2022 yll itibaryla Avrupann klasik olmayan doutan elektrikli ilk SUV üreticisi olarak endüstride yerini alacak.

Ana Sayfaya Git