Türkiye'nin soluğu dünyanın ensesinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) İstanbul Bölge Başkanlığı Hizmet Binası açılışı yapıldı.

Haberler 27.07.2020 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Törene Cumhurbakan Erdoann yan sra, TBMM Bakan Mustafa entop, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Salk Bakan Fahrettin Koca, Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, brahim Kaln, MT Müstear Hakan Fidan da katld.

TÜRK TOPRAI KMLN SNDRMEKTE ZORLANANLAR BULUNDUUNA BR KEZ DAHA AHTLK ETTK

Cumhurbakan Erdoan törende yapt konumasnda, Türkiye, en önemli milli kurumlarndan olan istihbaratnn ayakta kalmas ve milletin yeri geldiinde can pahasna ortaya koyduu mücadele sayesinde son dönemdeki imtihanlarndan alnnn akyla çkt. Bu süreçte stanbul dier özelliklerinin yan sra istihbarat konusundaki özel konumuyla da öne çkmtr. Hiç üphesiz stanbul sadece Türkiyenin deil, dünyann merkezi konumundadr. Burada attmz her adm yaptmz her faaliyet, dünyann tamamnn ilgisini çekiyor. Tarihin her döneminde küresel bir geçi ve ticaret noktas vasfyla stratejik öneme sahip olan stanbul, bugün de ayn cazibesini sürdürüyor. Her büyük medeniyet ve devlet gibi ecdadmz da stanbula sahip olmann hayalini kurdu ve bu uurda büyük mücadeleler verdi. Ecdadn hayalini gerçekletirmek Fatih Sultan Mehmed Hana nasip olmutur. Fethin üzerinden asrlar geçmesine ramen hala stanbulun Türk milletinin ve Müslümanlarn elinde olmasnn kabullenilemediini görüyoruz. Son olarak Ayasofya-i Kebir Cami-i erifini ibadete açma sürecimizde stanbulun 1453ten beri süren Türk topra kimliini sindirmekte zorlananlar bulunduuna bir kez daha ahitlik ettik ifadelerini kulland.

EN ÖNEML KNC BR MERKEZE SAHP OLDUK

Erdoan, Nüfus bakmndan Avrupann 23 ülkesinden daha büyük olan stanbulumuza özellikle güvenlii salamak elbette öyle kolay bir i deil. Yüz binlerce yabancya ev sahiplii yapan, çok sayda diplomatik temsilcilii barndran, ticari ve turistik younluu giderek artan, transit geçi güzargah özellii gelien bir ehirden söz ediyorum. Böyle bir ehrin istihbarat servislerinin faaliyetleri açsndan cazibe merkezi haline dönümesi kaçnlmazdr. te bundan önceki merkezi düünün. Serencebeyde o, hudayinabit bir yer ve istihbarat stanbulda bölge olarak oradan yönetiliyor, oradan adeta gidiliyordu. Ama imdi bu merkezimizle Ankaradan, karargahtan sonra en önemli ikinci bir merkeze sahip olduk. Tüm teknik donanmlaryla birlikte inallah Ankara ve stanbul artk bu süreçteki yükümüzü büyük oranda alaca gibi, bütün faaliyetleri de çok daha seri bir ekilde takip etmemize inallah frsat verecektir diye konutu.

FETÖCÜ HANLERN STANBULDA GZLENME HAYALLERNN BOA çIKARTILMASINDA DA TEKLATIMIZ ÖNEML BAARILARA MZA ATMITIR

Cumhurbakan Erdoan, Tekilatmz PKK, FETÖ, DEA, DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadele yannda, d güvenlik, d istihbarat ve istihbarata kar koyma faaliyetlerini de baaryla yürütüyor. Bunlarn yannda tekilatmz az önce de ifade edildi, kriptoloji, siber, uydu, sinyal istihbarat alanlarnda da dünya ölçeinde çalmalara imza atyor. stanbul Bölge Bakanlmzn terör örgütlerinin eylem araylar ve yabanc istihbarat kurulularnn casusluk giriimleriyle etkin ekilde mücadele edecek kapasitede olmas büyük önem arz ediyor. Stratejik istihbarat, terörle mücadele ve istihbarata kar koyma gibi konularda da stanbuldaki çalmalar ön plana çkyor. Hamdolsun tekilatmzn dier güvenlik kurumlarmzla yakn ibirlii sayesinde stanbulda terör örgütlerinin eylem yapma kapasiteleri ciddi ekilde snrlanmtr. FETÖcü hainlerin stanbulda gizlenme hayallerinin boa çkartlmasnda da tekilatmz önemli baarlara imza atmtr eklinde konutu.

DÜNYANIN NERESNDE OLURLARSA OLSUNLAR TÜRKYE CUMHURYET DEVLETNN SOLUU ENSELERNDEDR

Erdoan, DEA bata olmak üzere küresel düzeyde faaliyet gösteren terör örgütleriyle geni bir corafyada sürdürdüümüz etkin mücadele birçok devleti bizimle i birlii yapmaya yöneltmitir diyerek sözlerini öyle sürdürdü:

Kaçrlan vatandalarnn kurtarlmas için bizden yardm talebinde bulunan ülke says da giderek artyor. Son olarak bir talyan vatandann Somalideki teröristlerin elinden kurtarlmas devletimizin gücünü bir kez daha göstermi, itibarn da artrmtr. Tekilatn yürüttüü istihbarat diplomasisi ve ortak operasyonlaryla bugüne kadar 100ü akn FETÖcünün ülkeye iadesini de saladk. Ayn ekilde tekilatmz ülkemizdeki FETÖ yaplanmasnn deifre edilmesini salama yannda, örgütün yurt dndaki finans, lojistik, eitim faaliyetlerinin engellenmesinde de ciddi baarlar elde etmitir. Terör örgütü mensuplar artk biliyorlar ki dünyann neresinde olurlarsa olsunlar Türkiye Cumhuriyeti Devletinin soluu enselerindedir. Kendine özgü çalma yöntemleriyle PKKnn tarihinin en büyük darbelerini almasnda da tekilatmzn çok büyük emekleri vardr. Milli stihbarat Tekilatmzn, Türk Silahl Kuvvetlerimiz ve Emniyet Tekilatmz ile yurt içinde ve yurt dnda yürütmü olduu ortak operasyonlar sayesinde PKK lider kadrosu adeta hareket edemez hale getirilmitir. Irakta Pençe Harekatnda, Suriyede Frat Kalkan, Zeytin Dal, Bar Pnar ve Bahar Kalkan harekatlarnda, Libyada ve dier pek çok yerde tekilatmzn nasl canla bala çaltn yakndan biliyoruz. Bunlar ayn zamanda devletimizin tüm kurumlaryla ahenkli bir ekilde hareket ettiinde nasl tarihi baarlar elde edebileceimizin de örnekleridir. çatma bölgelerinde elde ettiimiz kazanmlar, diplomatik alanda ülkemizin masaya daha güçlü oturmasn, milli menfaatlerimizi daha etkili savunabilmemizi salyor. Özellikle Suriyede teröristlerin snrlarmzdan temizlenmesi, güvenli bölgeler oluturulmas, göçe zorlanan halkn güvenliinin temini, hareket alanlarnda ordumuza destek salanmas gibi pek çok görev tekilatmzca eksiksiz ifa edilmitir. Libyada da siyasi çözüm yerine askeri yollar benimseyen darbeci Hafterin ilerleyiinin durdurulmasnda Milli stihbarat Tekilatmzn salad istihbari ve operasyonel destek oyun deitirici role sahiptir

STHBARATI OLMAYAN BR DEVLET, BR MLLET YOK OLMAYA MAHKUMDUR

Erdoan, stihbarat diplomasisi alanndaki baarlarmz sayesinde dier çalmalarmz da daha güçlü ve kararl ekilde yürütebiliyoruz. Bütün bunlar söylemenin anlatmann kolay baarl bir ekilde icra etmenin ne kadar zor olduunun yakn ahidiyiz. Hamdolsun her alanda olduu gibi istihbaratta da zoru baardk. 2023 hedeflerimiz dorultusunda sürekli yeni yetenekler kazanmaya odaklanan Milli stihbarat Tekilatmzn teknolojik kapasitesini artrdk, fiziki artlarn da gelitirdik. Ankaradaki karargah ve stanbuldaki bölge bakanl binalar bu anlayn birer ürünüdür. Tekilatn hukuki mevzuatn da güçlendirerek, istihbari ve operasyonel çalmalar için gerekli alt yapy oluturduk. Bu çerçevede yaptmz yatrmlar sayesinde tekilatmz HA, SHA, istihbarat gemisi, istihbarat uça, uydu gibi pek çok yeni teknik kabiliyete kavuarak görünmeyi görünür klma yolunda mesafe kaydetti. Teknik istihbaratn özellikle yan unsur olmaktan çkmas ana itigal alan haline dönütürerek pek çok devletin destek talebinde bulunduu ülke haline geldik. Büyük ve güçlü Türkiye yolunda verdiimiz tarihi mücadelede istihbarat bizim kilit silahmzdr ve öyle olmaya da devam edecektir. stihbarat olmayan bir devlet, bir millet yok olmaya mahkumdur. Rakiplerimizin birkaç adm önünde olmak, gelebilecek tehditleri önceden fark etmek ve buna göre pozisyon almak ancak salkl istihbarat akyla mümkündür. Önümüzdeki dönemde bu vasfmz daha da güçlendirmekte kararlyz eklinde konutu.

HTYAçLARIMIZI TAM MANASIYLA ANCAK BU KURUMLARIMIZ ARASINDAK KUSURSUZ UYUMLA KARILAYABLRZ

Erdoan, Milli Savunma Bakanlmz, çileri Bakanlmz, Dileri Bakanlmz ve Milli stihbarat Tekilatmz arasndaki i birliini daha da gelitirmek mecburiyetindeyiz. Milli güvenlik ihtiyaçlarmz tam manasyla ancak bu kurumlarmz arasndaki kusursuz uyumla karlayabiliriz. Yeni yönetim sistemimizin salad imkanlar kullanarak Türkiyenin kar karya olduu tehditleri bertaraf etmeye yönelik daha etkin ve daha iyi koordine edilen bir milli güvenlik sistemi gelitiriyoruz. Amacmz bu kurumlarmzn elindeki tüm imkanlar ve kapasitelerini, devletimizin güvenlii ve gelecei ortak paydasnda birletirerek srt srta mücadele vermelerini salamaktr. Gayretleriyle, emekleriyle azimle ülkesine ve milletine hizmet eden tekilatmzn tüm mensuplarna teekkür ediyorum. Görevleri srasnda hayatlarn kaybeden ehitlerimizi rahmetle yad ediyorum dedi.

Erdoan konumasnn ardndan binann açl kurdelesini kesti.

Ana Sayfaya Git