Uçum: Bilinçli çarpıtılıyor, esastan bağlayıcı değil

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Poliktikaları Başkanvekili Mehmet Uçum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Selahattin Demirtaş tahliye edilsin" kararı sonrası yaşanan süreci değerlendirdi. Uçum, "AİHM'in esastan bağlayıcılığı yoktur, çarpıtılıyor" dedi.

Haberler 30.12.2020 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AHMin çok tartlan Selahattin Demirta karar. Türk mahkemelerinin bu karara uymad eletirileri o eletirileri Cumhurbakanl Hukuk Politikalar Kurulu Bakanvekili Mehmet Uçum, deerlendirdi. Yarg bamszln kaybetti eletirilerine yant verdi.

Uçum, Yarg bamszl açsndan ele alyorsanz AHM kararna mutlak surette uymak zorundasnz diyemezseniz. Eer yarg bamszlndan yanaysanz. Bizim mahkemelerin ihlal karar çerçevesinde dosyay yeniden ele aldnda karara sayg duyarsnz. Siyaseten bu karara uyun diye talepte bulunamazsnz. O zaman siz yarg bamszlndan yana deilsiniz. dedi. Siyasi iradenin AHM kararna ilikin mahkemelere talimat veremeyeceine dikkat çekti.

ESASTAN BALAYICI DEL

AHMin Öcalan ile ilgili geçmite verdii karar hatrlatan Uçum, AHM dosyay ele ald, eski hükmü verdi. Süreci tamamlad. Dolaysyla AHM bizim mahkemelerimizin üstünde süper bir temyiz mahkemesi gibi anlatlmas bence bir çarptmadr. açklamasnda bulundu.

Mehmet Uçum, AHM kararlarna aynen uyulmamas durumunda Türkiyeye bask geleceine dair endieleri de deerlendirdi. Bu karara uyulmazsa Türkiye büyük sorunlarla karlar gibi Türkiyenin küçük ülke olduu izlenim mi var da bu tezi ileri sürüyorsunuz. Türkiye, ekmek, para bulamaz ekonomik skntya düer. Bunlar son derece saçma iddialar.

Mehmet Uçum, Türkiyenin hem Avrupa Birlii hem de Avrupa Konseyi ile eit seviyede ilikisi olduuna vurgu yapt. 15 Temmuz Darbe Giriimi sonras yeniden yaplanan ilikilere dikkat çekti.

Yeniden yaplanmaya uygun bu taraflarla oluturmak zorundayz. Türkiyeye ders verme, üstenci davranma gibi yaklamlara izin vermemiz mümkün deildir. AHMin Türkiye kararlarnda hukuki zemine hzla dönmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git