'Ülkeler insan hakları ihlalleri bakımından sınıfta kalmaktadır'

Danıştay Başkanı Güngör, "Dünya ülkeleri son zamanlarda küresel bir sorun olarak karşımıza sığınmacı, mülteci sorunları, devletler tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı insan hakları ihlalleri bakımından sınıfta kalmaktadır." dedi.

Haberler 15.06.2019 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dantay Bakan Zerrin Güngör, Kamu Denetçilii Kurumu (KDK) ile Portekiz Ombudsmanlk Kurumu i birliiyle yürütülen nsan Haklarnn Korunmas ve Gelitirilmesinde Ombudsmann Rolünün Güçlendirilmesi Projesinin KDKdeki kapan toplantsnda konutu.

Bireyin hak ve özgürlüklerinin güvence altna alnmasnn zorunluluk olduunu, insan haklarnn hukuk dünyasnn en önemli konusu olduuna iaret eden Güngör, ihlalleri önlemek için hak ve özgürlüklerin yalnzca hukuki metinlerde yer almasnn yetmeyeceini, devletin de koruyucu tedbirler almas gerektiini vurgulad.

Güngör, haysiyet sahibi olan insann, dil, din, rk ve dier özellikleri itibaryla deil, sadece ve sadece insan olduundan dolay belirli ekilde muamele edilme hakkna sahip olduuna dikkati çekti.

Ne yazk ki günümüz dünyasnda bu hususlar göz ard edilerek ayaklar altna alnmaktadr. deerlendirmesinde bulunan Güngör, sözlerine öyle devam etti:

Dünya ülkeleri son zamanlarda küresel bir sorun olarak karmza çkan terörizm ve bundan kaynaklanan snmac, mülteci sorunlar, devletler tarafndan gerçekletirilen geni çapl insan haklar ihlalleri bakmndan snfta kalmaktadr. Halepte, Dou Gutada, Arakanda, Filistinde, Yemende katledilen masum insanlarn görüntüleri, daha onurlu bir yaam aray için yasa d yollarla Avrupaya geçmeye çalan snmaclarn Akdeniz ve Egede yaad dramlar vicdanlarmz derinden yaralamaktadr. Türkiye, bulunduu stratejik konum nedeniyle yakn corafyada yaanan terör eylemlerinden ve savalardan etkilenen bir ülke konumundadr. Türkiye, her dönemde bu ülkelerden kaçmak zorunda kalan, dil, din, rk farkll gözetmeksizin zulme urayan kitlelerin özgürlük ve güvenlik bulduu güvenli bir liman olmutur.

Güngör, mays ay itibaryla 4 milyona yakn Suriye vatandann geçici koruma statüsüyle Türkiyede bulunduunu, Türkiyede son 8 ylda doan Suriyeli çocuk saysnn 400 bini geçtiini söyledi.

Zorunluluk arz etmektedir

Türkiyede 600 bin Suriyeli çocuun eitim gördüünü dile getiren Güngör, Türkiyenin sava ve terörden kaçanlara kaplarn açtn belirtti.

Güngör, Türkiyede kurulan kamplarda söz konusu kiilerin temel ihtiyaçlarnn karlandn, bugüne kadar yaklak 37 milyar dolarlk harcama yapldn anlatt.

Medeni dünyann tüm temsilcilerinin bu sorunlarn çözümünde ortak hareket etmesinin zorunlu olduunu vurgulayan Güngör, insanlarn bar, huzur ve refah içinde yaayabilecei, hukukun üstün klnd bir dünyann inas için devletlere, uluslararas kurum ve kurulularn yan sra herkese sorumluluk dütüünü ifade etti.

Temel hak ve özgürlüklerin yargsal güvence altna alnmad, idari eylem ve ilemlerin yargsal denetime tabi olmad bir düzende hukuk devletinden söz edilmeyeceine dikkati çeken Güngör, idarenin eylem ve ilemleriyle hak ve özgürlükleri ihlal edilenlerin bavuraca en etkili yolun idari yarg denetimi olduunu vurgulad.

Dantay Bakan Güngör, idari yargnn hak eksenli bak açsyla idareye yol gösterme görevini de yerine getirdiini, bu sayede yeni ihlallerin domasnn da engellendiini vurgulad.

darenin ilem tesis etmeden, eylemde bulunmadan önce bunlarn temel hak ve özgürlüklere etkisinin deerlendirilmesi, buna göre adm atlmas gerektiinin altn çizen Güngör, temel hak ve özgürlükleri korumann öncelikle idari makamlarn görevi olduunu belirtti.

Uluslararas çalmalar önemli

Güngör, idareyle vatanda arasndaki sorunlar çözmekle görevli ara bulucu kurumlarn varlnn da temel hak ve özgürlüklerin korunmas açsndan önem arz ettiini söyledi.

Kamu Denetçilii Kurumunun da insan haklarnn korunmasna, gelitirilmesine yönelik görevini baaryla sürdürdüünü ifade eden Güngör, kurumun görev alanndaki idari ilem ve eylemleri sadece hukuka uygunluk boyutuyla deil, ayn zamanda adalet anlay, insan haklarna sayg ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelediini kaydetti.

Güngör, evrensel bir konu olan insan haklar alannda uluslararas çalmalarn da önemli olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git