"Uykudan uyanmamız gerekiyor"

İstanbul'da düzenlenen Al Sharq Forum programına katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İslam dünyasına seslenerek, "Bizim uykudan uyanmamız gerekiyor" dedi.

Haberler 08.10.2017 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, Al Sharq Forum programna katld. Programn açl konumasn yapan Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, Bizim geleceimiz adna birlikte yapacamz eyler çok önemli. Bu sorunlardan bahsetmek zorundaym. Büyük resmi göstermem gerekiyor. Buradaki politik, ekonomik sistem adalet üretmiyor. Buras çok net. Pek çok dünya liderleri güvenlik konseyi ismini veriyor. Küresel sistem olarak bir güvenlik salamyor. Bu tabii ki çok kolay deil. Bunu kabul ediyorum. Buradaki güvenlik konseyinin üyeleri hiçbir ekilde ayrcalklarn brakmak istemiyorlar dedi.

AVRUPA MERKEZL POLTKAYI ARTIK TARH YAPMAMIZ GEREKYOR

Kaln konumasnn devamnda Dünya 5ten büyüktür diye bir formül gelitirildi. Sadece 5 ülkeden ibaret deil. Dünya 5 üyenin gözlerinden görülemez sadece. Konseyde bulunan ülkelerin says arttrabilmekten daha fazlas gerekiyor. Kültürü ve politikay anlamamz deitirmemiz gerekiyor. Ekonomiyi de anlamamz gerekiyor. Avrupa merkezli politikay artk tarih yapmamz gerekiyor. çünkü tarih Avrupa merkezli anlayn gölgesinde yayoruz. Müslüman dünyasnda bile bu böyle. Artk buradaki sorunlara eletirel yaklamamz gerekir. Biz bu kavramlar çok fazla içselletirmi durumdayz. Avrupa merkeziyetçi durumdayz ifadelerini kaydetti.

Avrupann milyonlarca mülteciye arkasn döndüünü ifade eden Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, Sistemlerin karsnda durmamz, eletirmemiz gerekiyor. Temel kavramlarn karsnda durmamz, eletirmemiz gerekiyor. Buradaki algy hemen deitiremeyiz. Bir konumayla bir makaleyle deitiremeyiz. Bunu sistematik olarak tekrar tekrar yapmamz gerekiyor. Avrupa tabii ki aydnln, medeniyetin merkeziydi. Milyonlarca mülteciye tamamen arkasn döndü. Bizim kapmza gelmedikten sonra sorun tekil etmiyor dedi. Avrupadaki sokaklarda mülteciler görüldüü zaman bir sorun tekil etti. O zaman Türkiyeyi çardlar ve 2015te bir anlama yapld. Bu konuda bile sözlerini tutmadlar. Türkiye bu konuyu üstlenmek zorunda kald. 3 milyon mülteciyi ve Afganistandan Libyadan bir sürü mülteciyi arlamak zorunda kald. Biz kendi sözümüzü tutuyoruz. Elimizden geldiince bunu yapmaya çalacaz. Açk kap politikasn bütün mülteciler için, etnik alanlarn, rklarn göz önünde bulundurmakszn kaplarmz açk tutacaz. çünkü Cumhurbakanmz böyle söyledi. Bizim paylaacak ekmeimiz olduu sürece bunu yapacaz. Dünyann güçlü ülkeleri neredeler? Dünya insanln temsil ettiklerini iddia eden ülkeler neredeler? Lafa gelince çok ho kavramlardan söz ediyorlar. Bunlar sadece sözde kalyor. Biz bunu tekrar tekrar gördük dedi.

BZM UYKUDAN UYANMAMIZ GEREKYOR

slam dünyasnn derin uykudan uyanmas gerektiini ifade eden Kaln, Artk yine Avrupada bile neyi görüyoruz? Almanya seçimlerinde gördüümüz gibi daha da saa doru ilerliyorlar. Neonazi politikalarna doru ilerliyorlar. Bu aa yukar Avrupann önde gelen ülkelerindeki durum. Bunlar tekrar tekrar sormalyz. Gerçekten ne olup bitiyor? Peki durum buysa ne yapmamz gerekiyor? lk olarak yapmamz gereken u: Bizim uykudan uyanmamz gerekiyor. çok uzun zamandr Müslüman dünyasndan bahsediyorum, Müslüman akademisyenlerden söz ediyorum. STKlardan, politik liderlerden, örencilerden söz ediyorum. Kadnlardan söz ediyorum. Bu derin uykudan uykudan uyanmamz gerekiyor. Bu konunun, sorunun ne kadar ciddi olduunu fark etmemiz gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git