'Uzlaşmayla hazırlanacak yeni Anayasa, en güzel 2023 hediyesi olacak'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis'imizin mümkün olursa tamamının uzlaşmasıyla hazırlanacak bir yeni Anayasa, milletimize vereceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır. Bunun için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan partilerin yeni Anayasa tekliflerini en kısa sürede kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz" dedi.

Haberler 02.10.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, TBMM Genel Kurulunda 27nci Dönem 5inci Yasama Yl Açl nedeniyle düzenlenen özel oturumda konutu. Erdoan, milli mücadelenin öncüsü ve bilfiil yürütücüsü olan Meclisin kuruluundan itibaren milletvekili sfatyla ülkeye, millete hizmet eden tüm mensuplarn tazimle yadettiini söyledi. Erdoan, Bugün hayatn kaybeden, geçmite 5 dönem milletvekillii yannda çeitli bakanlk görevlerinde bulunmu önemli siyasi sorumluluklar üstlenmi aabeyim, kymetli dost Ouzhan Asiltürke de Allahtan rahmet, yaknlarna ve ailesine basal diliyorum diye konutu.

TBMMNN IIKLARI YANIYORSA BU MLLETN SIRTI YERE GELMEZ

Meclisin iki defa gazilik unvanyla müerref olduunu söyleyen Erdoan, artlar ne olursa olsun ülkesine ve milletine hizmet yolundan ayrlmam müstesna bir kurumdur. Tpk milli mücadele döneminde olduu gibi 15 Temmuzda da Meclisimiz, kirli ellerin bu mübarek ülkeye, bu kutlu çatya demesine izin vermemitir. Her biri dierinden youn geçen yasama yllarnda gece gündüz çalarak ülkelerine hizmet eden siz kymetli milletvekillerimizin fedakarlklar ve gayretleri, hiç üphesiz tarihe takdirle kaydedilmitir. Artk milletimiz unu biliyor; Türkiye Büyük Millet Meclisinin klar yanyorsa Meclis çalyorsa milletvekillerimiz görevleri bandaysa Allahn izniyle bu ülkenin srt yere gelmez. Meclis kürsüsünde ifade edilen her beyann, milletin çkar gayesiyle dile getirildiini düünüyorum. Milletiyle ve vekilleriyle yürüttüümüz her mücadele gibi büyük ve güçlü Türkiyenin inas hedefimize de inallah birlikte ulaacamza inanyorum dedi.

GRUBU OLAN PARTLERN YEN ANAYA TEKLFLERN BEKLYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, yeni Anayasa çalmalarna ilikin, Bir süre önce gündeme getirdiimiz, ülkemize, tarihimizde ilk defa dorudan milli iradenin eliyle yeni bir Anayasa kazandrma teklifimizin de Meclisimiz tarafndan baaryla hayata geçirileceini ümit ediyorum. Meclisimizin mümkün olursa tamamnn uzlamasyla hazrlanacak bir yeni Anayasa, milletimize vereceimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktr. Bunun için Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan partilerin yeni Anayasa tekliflerini en ksa sürede kamuoyuyla paylamalarn bekliyoruz. Biz, seferle mükellef olduumuz inancyla bu giriimi balattk, hazrlklarmz yapyoruz, neticede karar ve takdir yüce Meclisindir. Ülkemize kazandrmay hedeflediimiz dorudan milli irade eliyle hazrlanm bu ilk Anayasa teklifimize destek ve katk verecek herkese imdiden teekkür ediyorum diye konutu.

KMSENN HAKKI DA HADD DE DEL

Krml Türklerin haklarn, Ukraynann toprak bütünlüü temelinde savunurken, çinin toprak bütünlüü temelinde Uygur Türklerinin de insan haklarndan en geni manada istifade edebilmelerinin takipçisi olacaklarn söyleyen Erdoan, Ülke ve millet olarak, hamdolsun, geçmiimizde ne sömürgecilik utanc ne soykrm ayb ne hakszlk ve adaletsizlik lekesi vardr. Bunun için de her yere, alnmz ak bir ekilde gösümüzü gererek gidiyor, tenkitlerimizi de tekliflerimizi de hasbi bir ekilde dile getiriyoruz. Bin yl önce Anadoluyu bize vatan yapan devletin armasnda, douya ve batya bakan dolaysyla geni bir corafyay kucaklayan çift bal kartal vard. Böyle bir miras üzerinde kurulan Türkiyenin bölgesiyle olan gönül ban koparmaya çalmak kimsenin hakk da haddi de deildir dedi.

KUTUPTAK BUZULLAR TÜM NSANLIIN SORUNU

Afrikadaki ktln, sadece orada yaayanlarn deil tüm insanln ortak sorunu olduunun yaknda daha iyi anlalacan söyleyen Erdoan, Kutuplardaki buzullarn erimesinin, sadece oradaki penguenlerin deil insanlk bata olmak üzere tüm canllarn sorunu olduu yaknda daha iyi anlalacak. Dünyann uzak ve ücra diye baklan köelerindeki iç çatmalardan kaçan insanlarn yaad trajedilerin, aslnda herkesi bekleyen bir tehlike olduu zamanla daha iyi anlalacak. Velhasl, hiç kimsenin mutlak bir güvenlik ve refah fanusu içinde yaamad, herkesin nimeti ve külfetiyle bu büyük dünyann bir parças olduu gerçei daha iyi anlalacak. Türkiye, ite bu fotoraf içinde kendine, demokrasisini ve kalknmasn güçlendirerek korumak suretiyle bölgesinde ve dünyada hak ettii yere gelmesini salayacak bir vizyon belirlemitir diye konutu.

HçBRMZ çN BAKA TÜRKYE YOK

Cumhurbakan Erdoan, Cumhuriyetin 100üncü ylna atfen ilan ettikleri 2023 hedeflerinin vizyonlarnn ilk dura olacan vurgulayarak, unlar söyledi:

Tpk geçtiimiz bir asr gibi, önümüzdeki asrn ekillenmesinde de Millet Meclisimizin esiz bir rolü olacana tüm kalbimle inanyorum. Geçtiimiz 19 ylda eitimden sala, güvenlikten adalete, ulamdan enerjiye kadar devlet ve millet hayatnn her alannda gerçekletirdiimiz büyük atlm, bu vizyonun temel altyaps olarak görüyoruz. Artk siyasi olmaktan çkp milli hedefler haline dönüen bu vizyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisimizden balayarak hiçbir ayrm gözetmeksizin, ülkemizin tüm fertleriyle hep birlikte sahiplenmeliyiz çünkü hiçbirimiz için baka Türkiye yok. Hiçbirimiz için baka vatan yok. Hiçbirimiz için baka devlet yok. Hiçbirimiz için baka gelecek yok. Aklmzdan asla çkarmamalyz ki, bölünerek büyüyemeyiz. Parçalanarak güçlenemeyiz. Husumeti körükleyerek kardelii kökletiremeyiz. Saplantlara sarlarak demokrasimizi ilerletemeyiz. Bizi biz yapan deerlerden vazgeçerek ufkumuzu derinletiremeyiz. Dünyann gittii istikamet, farkllklarmz deil mütereklerimizi öne çkararak birbirimize daha sk kenetlenmemiz gerektiini gösteriyor. Bunu baaramayan toplumlarn ve ülkelerin balarna gelenleri ibretle takip ediyoruz. Türkiyeyi bugüne kadar böyle bir duruma düüremediler, inallah bundan sonra da düüremeyecekler.

KÜRT SORUNU DENEN MESELEY BZ çÖZDÜK

Türkiyeye yaptklar en büyük hizmetlerden birinin de güvenlik stratejisini deitirmek olduunu söyleyen Erdoan, Tehditleri kaynanda bulup yok etme esasna dayanan yeni güvenlik anlaymz sayesinde, snrlarmzn dibinde bir veya birkaç terör koridoru oluturulmasnn önüne geçtik. Yllarca terör örgütleri dahil her kesim tarafndan istismar edilen ve adna Kürt sorunu denen meseleyi, hak ve özgürlüklerden kalknmaya kadar tüm boyutlaryla biz çözdük. Diyarbakrdaki vatandalarmza bizzat söz verdiimiz ekilde ret, inkar, asimilasyon politikalarn nasl ortadan kaldrdysak, geri kalmlk zincirini nasl krdysak, bu meseleyi hala istismar konusu yapmak isteyenlerin maskelerini de ayn ekilde düüreceiz. Böylece Diyarbakr annelerinin anl direnileriyle terör örgütünü tir tir titretebildikleri, onlarn siyasi uzantlarnn gerçek yüzlerini ortaya çkardklar bir dönemi balattk. Bu vesileyle Diyarbakr annelerini bir kez daha buradan selamlyorum diye konutu.

MERKEZ BANKASI REZERVMZ 122 MLYAR DOLAR SEVYESNDE

Cumhurbakan Erdoan, ülke ve millet olarak, küresel sistemdeki yeni deiimi kaçrmayacak, her alanda hedefledikleri seviyelere ulaacaklarn vurgulayarak, unlar söyledi:

Hiç üphesiz bu snamalar içinde ekonominin, hem her insann hayatna dokunan yönü hem de dier tüm atlmlarn itici gücünü oluturmas sebebiyle ayr bir önemi ve yeri vardr. Türkiyenin son 19 ylda elde ettii her kazanm gibi ekonominin de sorumluluu bize aittir. Ülkemizin IMFe olan 23,5 milyar dolarlk borcunu, 2013 yl Mays aynda tamamen bitirerek, hiç de ho hatralarla anmadmz bir dönemi kapatm olduk. Birilerinin sürekli Nerede? diye sorduklar Merkez Bankas rezervimiz de 122 milyar dolar seviyesine ulat. Geçmiten bugüne baktmzda ise milli gelirini üç kat artrm, satn alma paritesine göre dünyada 11inci sraya yükselmi yatrmda, üretimde, ihracatta, istihdamda, büyümede rekorlar krm bir Türkiye görüyoruz. Son dönemde yaadmz skntlarn da ayn resmin içinde olduunu elbette unutmuyoruz ama artlar-eksiler analizi yaptmzda, artlarmzn kyas edilemeyecek kadar fazla olduunun kabul edilmesini de hak teslimi babndan bekliyoruz.

IMF VE DÜNYA BANKASI CDD YÖNETM KRZ çNDE

Cumhurbakan Erdoan, dünyann son 2 yldr küresel salgnn neden olduu problemlerle boutuunu belirterek, Geçtiimiz asrdaki dünya savalarnn ya da bundan önce yaanan küresel krizlerin getirdii yüklere göre, çok daha derin, çok daha ykc ve dönütürücü bir dönemden geçiyoruz. Siyasi, sosyal ve ekonomik hayatta, doru bildiimiz, alk olduumuz düzenler temelden sarslyor. Küresel ekonominin temel belirleyicisi konumundaki ürünler bata olmak üzere, emtia fiyatlarnda keskin artlar yaanyor. Tedarik zincirlerindeki aksamalar, hammaddeye ve kritik baz ürünlere eriimdeki dar boazlar halen sürüyor. sizlik küresel bir sorun olarak varln devam ettirirken, pek çok ülkede bütçe açklar ve borçluluk oranlar tarihi seviyelere ulat. Arz-talep dengesinin bozulduu, enflasyon tehdidinin küresel çapta artt belirsizliklerin çoald bir dönemdeyiz. IMF ve Dünya Bankas gibi dünya ekonomisine yön verme iddiasyla ina edilen kurumlar ise ciddi bir yönetim krizi içindeler. Bizim uzun zamandr zaten maruz kaldmz küresel kurulularn ekonomi analizlerinin tarafszlna ve effaflna ilikin soru iaretleri, artk herkesin zihnini kucaklyor. Bir bakma Covid-19 virüsü, dünya geneline yaylm hastalkl ve adaletsiz siyasi ve ekonomik düzeni de aça çkard. Türkiye, ite bu zorlu dönemde güçlü kalmay baaran hatta gücünü artran az saydaki ülkeden biridir diye konutu.

Ana Sayfaya Git