Ve insan hakları eylem planı hazır

Adalet Bakanlığınca "Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye" vizyonuyla hazırlanan plan, Cumhuriyet'in 100. yılına girmeye hazırlanan Türkiye'nin temel politika belgesi olacak. Planın nihai amacının "yeni ve sivil bir anayasa yapmak" olduğu belirtiliyor.

Haberler 02.03.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl tarafndan Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye vizyonuyla hazrlanan nsan Haklar Eylem Plan, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan bugün açklanacak.

Alnan bilgiye göre, Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde saat 13.30da düzenlenecek programa, siyasi partilerin genel bakanlar da davet edildi.

Programa ayrca Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bakan Mustafa entop, yüksek yarg bakanlar, Cumhurbakanl Kabinesi üyeleri, gayrimüslim cemaat temsilcileri, büyükelçiler ile Birlemi Milletler (BM), Avrupa Birlii (AB), Avrupa Konseyi, Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) temsilcileri, sivil toplum kurulularnn bakanlar, rektörler, dekanlar, akademisyenler, hukukçular ve gazeteciler katlacak.

nsan Haklar Eylem Plan, Cumhuriyetin 100. ylna girmeye hazrlanan Türkiyenin temel politika belgesi olacak. Plan, mevzuat ve idari faaliyetleri hukuki öngörülebilirlik, effaflk ve hesap verilebilirlik temelinde ele alacak. Mülkiyet hakkna, kazanlm haklara, suç ve cezann ahsiliine, masumiyet karinesine güçlü bir vurgu yaplan planla, bu alanlarda çeitli deiiklikler hedefleniyor.

Bunun yan sra planda, yargnn bamszln ve tarafszln, hakimlik teminatn ve adalete eriimi güçlendirecek önemli faaliyetler öngörülüyor.

YEN MLAT ANLAMINI TAIYOR

Plann nihai amacnn yeni ve sivil bir anayasa yapmak olduu belirtiliyor. 2 Mart, bu nedenle ayn zamanda yeni anayasa çalmalar için milat anlam tayor.

nsan Haklar Eylem Plan, 2019 ylnda Cumhurbakan Erdoan tarafndan açklanan Yarg Reformu Stratejisi ile 11. Kalknma Plan temelindeki reform ve ilerleme iradesine dayanyor.

Uygulamadaki sorunlarn çözümüne yönelik üst düzey farkndalk ve güçlü bir koruma sisteminin oluturulmasn öngören Eylem Plan ile hak ve özgürlükler alann gelitirici deiiklikler, mülkiyet hakk ve sözleme hürriyetine ilikin kiileri koruyucu faaliyetler de hedefleniyor.

Yarg bamszl ve adil yarglanma hakknn güçlendirilmesinin de ön planda tutulduu çalmada, hukuki öngörülebilirlik ve effaflk, ifade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunmas geni yer alyor.

Krlgan kesimlerin korunmas, toplumsal refahn güçlendirilmesiyle ilgili önemli admlar içeren nsan Haklar Eylem Plannda ayrca kiinin maddi ve manevi bütünlüü, özel hayatnn güvence altna alnmas, mülkiyet hakknn daha etkin korunmas, yarg bamszlnn güçlendirilmesi, insan haklar konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkndalk oluturulmas amaçlanyor.

Eylem Plan, insan haklar standartlarnn yükseltilmesine yönelik 9 amaç ve 11 temel ilkeden oluuyor.

Planda yer alan 11 temel ilke öyle:

1- nsan, doutan sahip olduu vazgeçilmez haklaryla yaar. Devletin temel amaç ve görevi, bu haklar korumak ve gelitirmektir.

2- nsan onuru, bütün haklarn özü olarak hukukun etkin korumas altndadr.

3- Dil, rk, renk, cinsiyet, siyasi düünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrmclk söz konusu olmakszn herkes hukuk önünde eittir.

4- Kamu hizmetinin herkese eit, tarafsz ve dürüst biçimde sunulmas, bütün yönetsel faaliyetlerin temel özelliidir.

5- Mevzuat, tereddüt dourmayacak ekilde açk, net, anlalr ve öngörülebilir kurallar içerir, kamu otoriteleri bu kurallar hukuk güvenlii ilkesinden ödün vermeden hayata geçirir.

6- Sözleme özgürlüüne, hukuki güvenlik ilkesi ve kazanlm haklarn korunmas prensibine aykr olarak hiçbir ekilde müdahale edilemez.

7- Devlet, giriim ve çalma hürriyetini rekabete dayal serbest piyasa kurallar ile sosyal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve gelitirir.

8- Adli ve idari ileyi masumiyet karinesi, lekelenmeme hakk ve ceza sorumluluunun ahsilii ilkelerini koruyan, gözeten ve güçlendiren bir yaklam merkezine alr.

9- Hiç kimse, eletirisi veya düünce açklamas nedeniyle özgürlüünden yoksun braklamaz.

10- Bamsz ve tarafsz yarg ile korunan hukuk devleti, hak ve özgürlükler ile adaletin teminat olarak her alanda tahkim edilir.

11- Haklarnn ihlal edildiini iddia eden herkes, etkili kanun yollarna zahmetsiz ekilde eriebilmelidir. Adalete eriim, hak ve özgürlüklere saygnn merkezindedir.

nsan Haklar Eylem Plannn 9 amac ise unlar:

1- Daha güçlü bir insan haklar koruma sistemi

2- Yarg bamszl ve adil yarglanma hakknn güçlendirilmesi

3- Hukuki öngörülebilirlik ve effaflk

4- fade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunmas ve gelitirilmesi

5- Kii özgürlüü ve güvenliinin güçlendirilmesi

6- Kiinin maddi ve manevi bütünlüü ile özel hayatnn güvence altna alnmas

7- Mülkiyet hakknn daha etkin korunmas

8- Krlgan kesimlerin korunmas ve toplumsal refahn güçlendirilmesi

9- nsan haklar konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkndalk

- Eylem Plannn hazrlk sürecinde yaplanlar

nsan Haklar Eylem Planna ilikin Adalet Bakanl tarafndan yürütülen 1,5 yllk hazrlk sürecinde, toplumun her kesimi çalmalara dahil edildi.

Ulusal ve uluslararas sivil toplum kurulularndan sendikalara, barolardan hukuk fakültesi dekanlarna, hakim, savc ve avukatlardan akademisyenlere kadar tüm kesimlerin görüleri alnarak hazrlanan nsan Haklar Eylem Plan için gayrimüslim cemaat temsilcilerinin de aralarnda bulunduu 1571 kiinin katlmyla 5 çaltay ve 53 toplant yapld.

Bu süreçte Eylem Plannda görev alan hukukçu, akademisyen ve bürokratlar, yaklak 2 bin 380 saat çalt.

Ayrca, hazrlk sürecinde 2014-2019 Eylem Plannn uygulama sonuçlar AHM, Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme kararlar, Avrupa Konseyi ve Birlemi Milletlerin ilgili komitelerinin rapor ve tavsiye kararlar, Avrupa Birlii ülke raporlar ile AGT belgeleri ve dier ülkelerin Birlemi Milletlere sunduu nsan Haklar Eylem Planlarna ilikin analizler de yapld.

Ana Sayfaya Git