..Ve teklif mecliste

AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni, Meclis Başkanlığı'na sunduklarını belirtti. Düzenlemenin ayrıntılarını açıklayan Özkan, "Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatın imzasıyla yeni baro kurulabilecektir. Bu şartlara göre bugün itibarıyla barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulabilecek" dedi.

Haberler 01.07.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakan Vekili Özkan, TBMMde düzenledii basn toplantsnda, MHP Grubu ile ortak hazrladklar, 28 maddelik Avukatlk Kanununda deiiklik öngören yasa teklifini Meclise sunduklarn bildirdi. Özkan, avukatlarn meslek yaplanmas olan barolarn yeniden yaplandrlmas, demokratikletirilmesi, hukuk kalitesinin ve meslekta kalitesinin artrlmasna ilikin uzun zamandan beri çalma yürüttüklerini aktard.

Büyük titizlikle yürütülen çalmalar sonuçlandrdklarn kaydeden Özkan, bugün Meclis Bakanlna sunduklar teklife ilikin unlar söyledi: Bu düzenlemeyi niçin yaptk? Herkesin kafasnda bu soru yer almaktadr. Öncelikle barolarn, Anayasada ve yasada belirtilen bu görevleri dikkate alnd zaman bu ihtiyaçlar günümüz koullarnda karlayamadklar ve hakkyla yerine getirmediklerini tespit etmi bulunmaktayz. kinci olarak özellikle son 20 ylk süre zarfnda hzla artan avukat says, artan bu avukat saysnn özellikle stanbul, Ankara ve zmir illerinde younlam olmas, barolar ile meslek üyeleri arasnda rabtann maalesef tamamen kopmasna neden olmutur. Kanunun, yürürlüe girdii tarih itibaryla 10 bin civarnda olan avukat says, aradan geçen süre zarfnda 130 binleri am bulunmaktadr. Artan bu avukat says özellikle stanbulda 50 bini, Ankarada 20 bini, zmirde 10 bin rakamn zorlamaktadr. Artan bu say nedeniyle bata avukat stajyerlerinin meslee hazrlanmas ve eitim konusunda barolarn, görevlerini gerektii gibi yerine getirmemelerine, avukat stajnn sembolik ve ekli anlamda prosedürel bir ileme dönümesine neden olmutur.

BAROLAR BRLNDE DEMOKRATK TEMSLE ZARAR VERD

Avukatlarn yine meslee kabulünden sonra barolarn, gelien hukuki konularda avukat meslektalarmz, meslek içi eitimle onlar, gelien hukuki konulara hazrlayamadklar görülmütür diyen Özkan, unlar kaydetti: Tabi özellikle bu durumun stanbul, Ankara ve zmir barolarnda böylesi bir durumun söz konusu olduunun da altn çizmek gerekir. Artan bu say barolarn demokratik temsilini de maalesef tamamen ortadan kaldrmtr, avukatlarn seçimlerde sandktan uzaklamalarna neden olmutur, baro ile irtibatlarn koparmtr. Bu kopu, barolar ve barolar birliinde demokratik temsile büyük zarar vermitir.

çOKLU BARO 3 LDE KURULABLECEK

AK Partili Özkan, düzenlemeye ilikin Avukat says 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatn imzasyla yeni bir baro kurulabilecektir. Bu artlara göre bugün itibaryla barolara kaytl avukat says dikkate alndnda birden fazla baro, sadece Ankara, stanbul ve zmirde kurulabilecek. 4 kiilik Kurucular Kurulu, 2 bin avukatn imzasn alarak kurulu ilemlerini 6 ayda tamamlayacak. Türkiye Barolar Birlii, kurulu ilemlerini yerine getirmek üzere Kurucular Kurulunu görevlendirecek diye konutu.

Ana Sayfaya Git