Ve Yarış Başlıyor

AK Parti İstanbul Milletvekili Kahraman, AK Parti Adana Milletvekili Dağlı, CHP İzmir Milletvekili Temizel, HDP Hakkari Milletvekili Irmak, MHP İstanbul Milletvekili Adan ve Bağımsız Kayseri Milletvekili Halaçoğlu Meclis Başkanı adayı oldu

Haberler 18.11.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

26. Yasama Döneminde 22 Kasm 2015te göreve balayan TBMM Bakan smail Kahramann görev süresinin 22 Kasmda sona ermesi ve TBMM çtüzüü uyarnca TBMM Bakan adaylnn, birinci devre için seçilen bakann görev süresinin dolmasndan 10 gün önce balamas nedeniyle, adaylk süreci 12 Kasm Pazar günü balad.

Pazar günü balayan adaylk bavurular, önceki gün saat 00.00 itibaryla sona erdi.

AK Parti stanbul Milletvekili ve TBMM Bakan smail Kahraman, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dal, CHP zmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP stanbul Milletvekili Celal Adan ve Bamsz Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçolu Meclis Bakan aday oldu.

TBMM çtüzüüne göre, bakanlk için bir yasama döneminde 2 kez seçim yaplyor.

lk seçilenin görev süresi 2 yl, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yld. Ancak anayasa deiikliiyle genel seçimlerin süresi 4 yla indirildiinden, ikinci dönem için seçilecek TBMM bakannn görev süresi 3 deil, 2 yl olacak.

TBMM Genel Kurulunda, Meclis Bakanl seçimi gizli oyla yaplacak.

lk 2 oylamada üye tamsaysnn 3te 2 (367), üçüncü oylamada ise üye tamsaysnn salt çounluu (276) aranacak.

- Üçüncü turda seçilmesi bekleniyor

Üçüncü oylamada salt çounluk salanamazsa bu oylamada en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yaplacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, bakan seçilmi olacak. Mevcut milletvekili dalmna göre, TBMM Bakannn üçüncü turda seçilmesi bekleniyor.

Genel Kurulda, Meclis Bakanl seçimi 20 Kasm Pazartesi günü yaplacak. Bakann ilk turda seçilememesi halinde, ikinci ve üçüncü turlar da ayn gün gerçekletirilecek.

Ana Sayfaya Git