(VİDE) HDP, savunmasını anayasa mahkemesine sundu

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kapatılması istemiyle açılan davada esasa ilişkin savunmasını Anayasa Mahkemesine verdi.

Haberler 20.04.2022 - 16:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Partinin Hukuk ve nsan Haklar Komisyonundan Sorumlu E Genel Bakan Yardmcs Ümit Dede, daha önce iddianamenin kabul edilmesi sonras ön savunmalarn Anayasa Mahkemesine sunduklarn, bugün de esas hakkndaki savunmalarn sunduklarn ifade etti.

Kapatma davasnda ileyen süreç kapsamnda, daha sonra belirlenecek bir tarihte Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin sözlü açklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardndan, davaya ilikin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkndaki raporunu hazrlayacak. Bu ilemler sürerken Yargtay Cumhuriyet Basavcl ve daval HDP, ek delil veya yazl ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine datlmasnn ardndan Anayasa Mahkemesi Bakan Zühtü Arslan, toplant için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görümeye balayacak.

HDP hakkndaki kapatma davasn 15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak. Anayasann 69uncu maddesinde saylan hallerden ötürü partinin kapatlmasna veya dava konusu fiillerin arlna göre devlet yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmasna, toplantya katlan üyelerin 3te 2 oy çokluuyla yani 15 üyenin 10unun oyuyla karar verilebilecek. Siyasi parti kapatma davas sonucunda verilen karar, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ile ilgili siyasi partiye tebli edilecek ve Resmi Gazetede yaymlanacak.

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git