Yıldırım ve Merkel'den ortak basın toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım ile Angela Merkel, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberler 03.02.2017 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm ve Markeln konumasndan satrbalar:

Güvenlik ve ekonomi olmak üzere ikili münasebetleri ileriye nasl tarz bunlar konuma frsatmz oldu. AB aday ülke olmamz nedeniyle birlik ve ilikilerimizin yeniden canlandrlmas, 2016 Martn da yaplan anlamann önümüzdeki aylarda güncellenerek birlie üyelik konusunda bir adm daha ileriye gidilmesi için neler yaplabilir bunlar deerlendirme frsat bulduk.

Dünya demokrasi tarihinde eine az rastlanan tanklara toplara uçaklara, füzelere kar bedenini ortaya koyup ülkesini savunan kahraman ehitlerimizin va gazilerimizin bir milletin baarsndan bahsediyoruz. Alçak örgüt maalesef çok büyük tahribat brakt. Onlarn zararlarn ortadan kaldracak tedbirleri de elimizden geldiince alyoruz. Uygulamalarla ilgili ikayetler kulamza geliyor. Bu kadar büyük bir olayn yüzbinlerce sorumlunun içinde olduu bu darbe giriiminde hata olabilir. Ancak bir kast söz konusu olamaz. Bandan beri söylüyoruz. Türkiye bir hukuk devleti, intikam duygusuyla hareket etmeyeceiz. Adalet içerisinde muamele yapacaz.

BUNLAR TÜRKYENN BAINI ARITIYOR

Özellikle FETÖ ile ilgili mücadelede Almanyann çok daha fazla desteine ihtiyacmz var. Zira bu örgütler Avrupa ülkelerinde rahatça faaliyetlerini sürdürebiliyorlar. Bunlar Türkiyenin bugün ban artyor, cann yakyor ama eminim ki gelecek zaman içerisinde bütün Avrupa için tehdit olabilir. Bu yüzden terörle mücadeledeki ibirliimiz hayati öneme sahiptir. Suriyede, Irakta DEAa kar verdiimiz amansz mücadelede Almanyann yapt katklar önemlidir. Bunu takdir ediyoruz ve teekkür ediyoruz. Amacmz terörün yok olduu, ilikilerimizin her alanda gelitii bir ortam oluturmak.

ALMANYA VE TÜRKYE çOK KÖKLÜ GEçME SAHP K ÜLKE

Avrupann güvenlii Türkiyeden geçiyor. 3 milyon mülteciye ev sahiplii yapyoruz. ABnin terör ve güçler bakmndan engelleyen, kaynanda durduran ülke konumunda. Bunun da AB tarafndan takdir edileceini düünüyoruz. Bu konular da ele aldk. Almanya ve Türkiye çok köklü geçmie sahip iki ülke. Türkiyenin ikinci büyük ticari orta, ihracatnda birinci, ithalatnda ikinci srada. 35 milyar dolarlk ticaret hacmimiz var. Almanyann dorudan yatrmlarnda Türkiye 6. srada yer alyor. Almanyada yaayan 3,5 milyona varan Türk meneeli vatandalarn da en önemli varlmz olduunu belirtmek isterim.

Merkelin konumasndan satrbalar:

Sayn Babakan bu tür ayrntl bir görümede bu zor dönemlerde bulunabildiimiz için çok mutlu oldum. TBMMyi gezerken darbe teebbüsünün yaratt tahribat görme frsatn elde ettim. Halkn demokrasi için nasl siper olduunu da gördüm. Bundan sonra atlacak siyasi admlarda, ifade ve basn özgürlüünün, güçlerin ayrlnn ne kadar önemli olduunun dikkate alnmasn istiyoruz. Arzu ediyoruz. Bu konuda görü alveriinde bulunduk. Bunu da sürdüreceiz.

MERKELDEN SAYGISIZCA TAVIR! YNE SLAMCI TERÖR DED

Terör tehditini ele aldk. slamc terörü ele aldk. Sayn Cumhurbakanna da söyledim. Burada müslümanlara kar üphecilik deil. Bu insanlar insan hayatn yok etti. Demokrasiyi ortadan kaldrmak istiyorlar. Bu mücadelede birlikteyiz. Irakta da pemergelerle birlikte bu teröre kar mücadele ediyoruz. Türkiyeyi destekliyoruz. Burada büyük bir yük altnda olduunu biliyoruz. Almanyada PKK terör örgütü olarak kabul edilmekte. çileri Bakanlarmzla bu konuda temas halinde olmay sürdürecekler.

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

VZE MUAFYET KONUSU

MERKEL: Bu yolda çok ey baardk, çok adm atld. Fakat halen üzerinde çallmas gereken konular var. Örnein terörle mücadele yasalarnn deitirilmesi. Bu konuda youn görümeler var. Sayn Babakanla, bu görümeleri ilerletmemiz gerektiini konutuk.

ALMANYANIN PKKYA DESTEK VERMES KONUSU

(Anadolu Ajans muhabirinin Almanyann PKKya destek verdii konusu gündeme geldi mi sorusu)

MERKEL: PKKnn ve PKKya bal örgütler hakknda konutuk. Konuyu elbette inceleyip izliyoruz, önlem alyoruz. Almanyada da PKK terör örgütü olarak yasak. Türkiye tarafndan bize iletilen farkl vakalar hassasiyetle inceliyoruz.

Burada PKK saldrlar gerçekletiinde, tabi ki Türk halknn büyük bir hassasiyeti var böyle bir örgütün baka bir yerde serbestçe dolamas hakknda.

Ana Sayfaya Git