Yanlışa düşeceğine ihtimal vermiyorduk

Erdoğan, "Şimdi biz yaptırımları uygulamaya başladığımız andan itibaren zaten ortada kalacaksın. Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri meliri ortadan kalkıyor. TIR’lar Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek yiyecek bulamayacaklar. E niye? Mecburuz, yaptırım. O zaman bunlara İsrail nereden neyi gönderecek? Buyursun göndersin" ifadelerini kullandı.

Haberler 27.09.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Betepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yl Açl Töreninde konuan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan unlar söyledi:

Yeni bir krizle kar karyayz. Kuzey Irak Bölgesel yönetimi kar çkmamza ramen referandumu yapmakta srarc davrand. Bu referandumun Irak Anayasas bakmndan hiçbir hükmü yok. srailden baka destekleyen hiçbir ülke ve kurulu da yok. imdi yaptn, neymi yüzde 92 ile onaylanm. Yahu bunun bir kymeti harbiyesi var m? Senin bamszln kim kabul edecek? srail. E dünya srailden ibaret deil ki. Kosovay 114 ülke kabul etti ama hala Kosova dünyada maalesef devlet olamad. Hala sknt içinde. te BMde Cumhurbakanyla görütük, ne olur siz islam ibirlii tekilat dönem bakanznz, dier Müslüman ülkelere söyleyin de onlar da desteklesinler. Gerekli oy saysna uraalm. Ey Kuzey Irak sen bir srail ile neyi elde edeceksin? Bunlar siyaseti de bilmiyorlar. Devlet nasl olunur bundan da bihaberler. Ama sadece biz yaptk oldu demeye çalyorlar. Olmayacak ya olamaz zaten.

VANAYI KAPADIIMIZ ANDA BTT

imdi biz yaptrmlar uygulamaya baladmz andan itibaren zaten ortada kalacaksn. Bir vanay kapadmz anda i bitti. Bütün geliri meliri ortadan kalkyor. TIRlar Kuzey Iraka çalmad anda bunlar yiyecek yiyecek bulamayacaklar. E niye? Mecburuz, yaptrm. O zaman bunlara srail nerden neyi gönderecek? Buyursun göndersin.

SRAL MESAJI

Amerikada bir görümemiz oldu. Netenyahu ile münasebetleri sordular. Ben de kendilerine dedim ki, her eyden önce bir münasebetin kurulmas için Türkiye ile ortak paydada bulumak lazm. Önce kendilerine söyleyin nereden çkt bu Kuzey Irak Yerel Yönetiminin att adm desteklemek? Bunu kendilerine söyleyin önce bunu gözden geçirsinler. Bunu gözden geçirmedikçe atacamz bir çok adm da srail ile atamayz. Türkiyeyi bölgede oyun kurucu olarak görmeyenlerle bizim adm atmamz mümkün deil. Türkiye bu bölgede oyun kurucudur.

BU SABAH GÜZEL BR STHBARAT GELD

u anda Kuzey Irakta Araplar var, Türkmenler var ve ciddi bir nüfusa sahip. Türkiyenin rann, Irak merkezi hükümetinin kar olduu bir bamszlk giriiminin fiilen mümkün olmas düünülemez. Bu sabah güzel bir istihbarat geldi. Bir oföre sormu Kuzey Irakl. Ne yaptn ne oy verdin? Evet oyu verdim. Peki bamszlnz tannmazsa ne olacak? çoluumu çocuumu alacam Türkiyeye gideceim demi.

1.5 MLYAR DOLAR KREDK VERDK

imdi bu nasl itir? Yani iin mant, yani Türkiye gibi memurunun maan ödeyemiyorsun, sana ta babakanlm döneminde bunlara biz kredi açyoruz yaklak 1,5 milyar dolar kredi veriyoruz memurunun maan öde diye. Sen böyle bir adm atarken bir soralm demiyorsun.

BÖYLE BR YANLIA DÜECENE HTMAL VERMYORDUK

Son ana kadar Barzaninin böyle bir yanla düeceine ihtimal vermiyorduk, yanlmz. likilerimizin tarihin en iyi döneminde olduu zamanda alnan bu karar açkças ülkemize de ihanettir. Bu mesele öyle Barzani tarafnn iddia ettii gibi Kürtlerin hakk meselesi deildir. Sen orada zaten huzur içinde yayordun. Neydi? Bir eyalet devleti olarak sürdürüyordun. Ne gerek var bu tür yollara girmeye? Eer haktan söz edeceksek, araplarn Türkmenlerin Süryanilerin haklarn da konumamz gerekiyor. Buyur Türkmenler, Araplar sanda gitmedi.

TEK DESTE SRAL VERYOR

Kimse kimseyi kandrmasn. Cumhurbakan Erdoan: Referandumu Kuzey Irak yönetimi gerçekletiriyor, tek destei srail veriyor, daha sandklar açlmadan kutlamay PKKllar yapyorsa orada masumiyet de meruiyet de yoktur, bu böyle bilinsin.

KATILIM ORANI DA SONUçLAR DA ABEL

Nasl ve hangi artlarda fiiliyata geçirildii meçhul olan bu referandumla ilgili açklanan katlm oran da çkan sonuçlar da aibelidir. çünkü yaplan i aibeli. Özellikle Türkmen ve Arap nüfusun çounlukta olduu yerlerde nüfus kaytlarnn imhasndan zorla göçe kadar her türlü hukuksuzluun yaand bir sürecin ardndan yaplan bu referandumu meru kabul etmek mümkün deildir.

BU YANLITAN DÖNMEZLERSE...

DEA tehdidinden çok daha fazla ykc olaylarn içine itilmeye çallmaktadr. Türkiye snrlarnn yan banda yaanan böyle bir çarpkla sessiz kalamaz. Biz u anda bata ran olmak üzere, merkezi yönetim olmak üzere yani çevresindeki üç ülke zaten sürekli görüme halindeyiz. Burada bütün istihbarat örgütlerimiz ayn zamanda çalmalar sürdürmektedir. Yakn takip içinde süreci deerlendiriyoruz. Barzani ve Kuzey Irak yönetimi bu yanltan dönmezlerse bölgemizi mezhep savana itme utancyla tarihe geçeceklerdir.

SRAL BAYRAKLARININ DALGALANMASI SZ KURTARMAZ

Bölgemizde ayrlklar tevik edenler, bölünme, parçalanma iyi bir eyse bunu kendi topraklarnda tatbik ederek dünyada emsal etmelidir. Böyle bir çabay asla göremezsiniz. Buradan Irak ve Suriyedeki akl selim kardelerime sesleniyorum gelin kendinizi kullandrtmayn. Bugün sizi kkrtanlar yarn çekip gidecekler unutmayn. Ama bizler inallah birlikte yaamaya devam edeceiz. Bugünün hrs için yarnlarnz heba etmeyin. srail bayraklarnn orada dalgalanmas sizi kurtarmaz, bunu bilesiniz.

Ve u anda bunlarn durumu aynen deve kuunun haline döndü. çünkü tarihte elimizde belgeler var bunlarla ilgili. imdi onlar meydana çkt. Dolaysyla bu belgeler bu vesileyle çok açk net artk müzakere edilmeye ve gündeme gelmeye balayacak. Biz Kürt kardelerimizi de Arap kardelerimizi de soydalarmz Türkmenleri de dier gruplar da bar huzur içinde görmek istiyoruz. Bunun için elimizden gelen her eyi yapmaya hazrz. Gerekirse ekmeimizi bölümeye, kol kola girip mücadele etmeye, icap ederse kanmz ayn topraa birlikte aktmaya hazrz. Yeter ki birlik beraberlik kardelik yolundan ayrlmayalm.

Türkiyenin gücü ve imkan bu tür tehditlerle mücadeleye yeterlidir. Ülkemizi Suriye ile oyaladklarn sananlar, bizim en zor zamanmzda 7 düvelle mücadele edebilecek gücümüzün olduunu unutmasnlar. Ekonomik yaptrmlardan askeri seçeneklere kadar tüm ihtimaller u anda masadadr. Hava sahalar, kara hepsi masadadr. Bütün bu opsiyonlar u anda masada görüülmektedir. Ümit ediyorum ki bunlarn hiçbirine gerek kalmadan Kuzey Irak yönetimi akln bana alr.

Ana Sayfaya Git