Yapıcıoğlu: Baraj sıfırlanmalı

Bursa'da gerçekleştirdiği bir dizi temas ve ziyaretten sonra ulusal ve yerel medya mensuplarıyla bir araya gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 15.09.2021 - 06:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bursadaki ulusal ve yerel basn temsilcileri ile kahvaltda buluan Yapcolu, ekonomi, tarm politikalar, seçim baraj, seçim ittifak, yeni anayasa, genç isizlik ve Bursada esnafnn sorunlar hakknda deerlendirmelerde bulundu.

Partisinin 2 Haziranda yaplan 4üncü olaan kongresi sonrasnda yeniden genel bakan seçilmesinden sonra belirledikleri program dhilinde 2022 ylnn ocak ayna kadar tüm illeri dolamay hedeflediklerini belirten Yapcolu, imdiye kadar yaklak 30 ili ziyaret ettiklerini, belirledikleri tarihe kadar tüm illeri ziyaret edeceklerini söyledi.

2 gün önce geldikleri Bursada tekilatlaryla bir araya geldiklerini ve dün sabah da Fevzi çakmak ve Cumhuriyet Caddesinde esnaflar ziyaret ettiini hatrlatan Yapcolu, ayn günün akamnda i insanlar ile ardndan partililer ile bir araya gelerek durum deerlendirmesi yaptklarn kaydetti.

MEMLEKETTE GENEL ANLAMDA BR EKONOMK SIKINTI VAR

Yapcolu, Türkiyenin her yerinde olduu gibi Bursada da ekonomik anlamda esnaf zor durumda. Malum küresel çapta bir salgn var. Bundan dolay esnaf uzun bir süre iletmelerini kapatmak zorunda kald. Üniversite örencilerinin youn olduu illerde de esnaf ayrca bir sknt içerisinde. Buraya gelmeden önce Eskiehirdeydik. Orada da benzer skntlar vard. Memlekette genel anlamda bir ekonomik sknt var. Aslnda Türkiyedeki ekonomi bir Türkiyeyi daha besleyecek kadar genitir. Fakat bize göre sorun adalet sorunudur. Pek çok konuda olduu gibi ekonomik imknlarn datlmasnda, vergi yükünün datlmasnda bir adaletsizlik sorunu var. Bundan dolay bazlar ekonomik sknty yaamazken kimileri iliklerine kadar hissediyor. Kimileri kiralarn dahi ödeyemiyor. Genel manada vatandalar bankalara borçlanm durumdalar ve belki de ileride faizlerini bile ödeyemeyecek duruma düen pek çok vatanda duyacaz. diye konutu.

BÜTÜNCÜL TARIM POLTKALARI UYGULANARAK ÜRETCLER MUTLAKA DESTEKLENMEL

Özellikle gda enflasyonu ortalama enflasyonun epey üzerinde olduunu ve bunun da dar gelirli vatandalarn çok ciddi bir ekilde etkilediini hatrlatan Yapcolu, Geçtiimiz günlerde gda enflasyona kar tahl ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisinin 31 Aralka kadar sfrlanmas yönünde bir karar alnd. Tüketicinin bu yüksek enflasyondan daha az etkilenmesi için belki böyle bir adm atlmtr, ama bunlar uzun vadede çözüm getirmiyor. çözüm ithalata dayal olamaz. Gümrük vergisinin sfrlanmasndan dolay kamunun urayaca vergi kaybnn üzerine bir miktar daha koyarak üreticinin desteklenmesi halinde uzun vadede gda fiyatlarnn düürülmesi daha mümkün hale gelecektir. Özellikle tarmda girdi maliyetleri birkaç kat artmken üretim yapamaz hale gelen çiftçinin bir de sfr gümrükle ithal edilen mallar ile rekabet edememesi sonucunda eer çiftçi ürün ekmekten vazgeçerse ksa vadede belki dardan gelen mallarla fiyatlar düecek ama ekim yapamadmz için fiyatlar tekrar yükselecek ve gdada tamamen darya baml hale geleceiz. Oysa gda, stratejik bir üründür ve önümüzdeki yllarda bunun önemi daha fazla anlalacaktr. Eer biz kendi gdamz kendimize yetecek kadar üretemezsek, bir müddet sonra bizi açlkla terbiye etmeye çalacaklardr. Bu konuda daha çok bütüncül tarm politikalarna ihtiyaç var ve mutlaka üretici desteklenmelidir. eklinde konutu.

Dün akam i insanlar ile gerçekletirdikleri görümede kimisinin nitelikli eleman bulamamaktan kimisinin de i bulamamaktan ikyet ettiini belirten Yapcolu, aslnda her iki taraf da doru söylediini, herhangi bir nitelii olmayan içi saysnda bir patlama yaandn söyledi.

Üniversite seviyesinde tahsil görmü ciddi bir i gücü olabilecek bir kitle olduunu ancak ihtiyaç duyulan alanda eleman skntsnn da ciddi seviyede olduunu vurgulayan Yapcolu, bu sorunlarn çözümü için eitim politikalarna yeniden ciddi bir ekilde eilmek gerektiini ifade etti.

TÜK verilerine göre genç isizliin yüzde 23 olduunu söyleyen Yapcolu, isiz olduu halde KURa kayt yaptrmayanlarn bu sayya ilave edilmesiyle rakamlarn daha da artacan, i imkn olmayan baz bölgelerde ise bu rakamn yüzde 50 orannda olduunu vurgulayarak eitimde yeniden planlama yapmann elzem olduunu hatrlatt.

PLANSIZ TARIM POLTKALARI ÜRETCLER DE TÜKETCLER DE OLUMSUZ ETKLYOR

Tarm ile ilgili de ayn ekilde yeniden planlama yaplmas gerektiini kaydeden Yapcolu, Baz ürünlerin fiyatlar bir sene çok düükken, onu ekenler zarar ediyorken bir sonraki sene zarardan dolay ayn ürünü ekmekte tereddüt ediyor ve baka bir ey ekiyor. Bu sefer az ekildii için ucuz olan maln fiyat bir sonraki sene fahi bir ekilde artyor. Bu da plansz bir tarm yaplmasndan kaynaklanyor.

YEN VE SVL BR ANAYASA MUTLAKA YAPILMALIDIR

Türkiyenin gündemindeki meselelerden birisinin de yeni anayasa olduunu belirten Yapcolu 12 Eylül darbesinin üzerinde 41 yl geçti. Ama hl 12 Eylül askeri cuntasnn yapm olduu anayasa ile Türkiye idare edilmeye devam ediliyor. Evet, belki bu anayasada 20 kez deiiklik yapld, belki 100den fazla madde deiti ama hl iskeletiyle, ruhuyla bu anayasa ayaktadr. Bu anayasann yerine mutlaka sivil ve adil bir anayasa yaplmaldr. Biz bu talebimizi siyaset sahnesine çktmz 2012 ylndan beri dile getiriyoruz. Hatta parti programmzda da yazlmaktadr. Bu nedenle de belirli periyotlarla gündeme getirmeye çalyoruz. Son dönemde yeniden siyasetin gündemine geldi. Ama dier siyasi partilerin anayasann nasl yaplmas gerektii hususunda takndklar tavr dolaysyla korkarm ki bu yeni anayasa yapma frsat heba edilecek. Biz unu söyledik. Yeni bir anayasa yapmak mümkündür. Bu bir frsattr ama ayn zamanda bu yeni anayasay siyasi partiler için de bir samimiyet testidir. Yeni anayasa eer toplumun bütününü ilgilendiriyorsa, eer anayasaclarn tabiriyle toplumsal bir sözleme ise o zaman mutlaka taraflarn bütünü bir masa etrafnda bir araya gelebilmeli ve nasl bir anayasa ile idare etmek isteniyorsa tüm siyasi kesimler tarafnda birlikte tartlmaldr. Ta ki, ortak bir metin ortaya çksn. Elbette bu ortak metnin hiç kimsenin yüzde yüz istedii gibi olmayacaktr. çünkü hangi kesimi öne çkarrsak çkalm toplum sadece onlardan ibaret deildir. Bu memlekette çok farkl düüncelerde, inançlarda, kültürlerde insanlar yayor. Siyasi yelpazenin en sandan en soluna kadar çok farkl düüncelerdeki insanlarn tüm konularda yüzde yüz mutabk kalmas elbette mümkün deildir. Fakat olmas gereken ortak bir noktada bulumaktr.

SYASETTEK SERT VE KIRICI DL DÜZELTLMEL

Sürekli gündemlerinde olan konulardan birisinin de siyasetteki sert, krc, ötekiletirici, kutuplatrc dil olduunu, bu tutumun böyle devam etmesi halinde tabanda farkl sebeplerden dolay psikolojik olarak iyi durumda olmayan kiilerin daha da kötüye gideceini söyleyen Yapcolu, bunun için tüm siyasi gruplara nezih bir dille hem vatandaa hem de birbirlerine hitap etmeleri konusunda çar yapt.

Son dönemde gündeme gelen seçim baraj ile ilgili de konuan Yapcolu Cumhur ittifak bileenleri, siyasi partiler kanunu hususunda seçim baraj konusunda anlatklarn ve meclis açlnca bu konuyu gündeme getireceklerini dile getirdiler. Biliyorsunuz u anda 12 Eylül askeri darbesinden sonra 1980de yaplan siyasi partiler ve seçim kanunlaryla siyaset yürüyor. O zaman yüzde 10luk bir seçim baraj getirilmiti. Bu baraj yönetimde istikrarn salanmas adna temsilde adaletin feda edilmesiydi. u anda Türkiyede cumhurbakanl hükümet sistemi var. Bu sistemde artk parçal koalisyonlar dönemi geride kalmtr. Dolaysyla yönetimde istikrar garanti altndadr. Bu nedenle temsilde adalet mutlak surette salanmaldr. Bunun en iyi salanaca ekil de sfr barajdr. Baraj sfrlanmal ki tüm siyasi görüler kendilerini mecliste temsil ettirtebilsinler.

HçBR PART BEN TTFAKSIZ DA KTDAR OLABLRM DYEMEZ

Yapcolu, basn toplants sonrasnda gazetecilerin seçim ittifak, yüksek fiyat artlar, ekonomi ve bakanlk sistemi hakknda sorduklar sorular da cevaplad.
Önümüzdeki seçimlerde herhangi bir siyasi parti ile ittifak yapp yapmayacaklarna ilikin bir basn mensubunun sorusunu yantlayan Yapcolu, u anda mevcut sistem zaten siyasi partileri en az oy alandan en çok oy alana kadar siyasi partileri ittifaka zorluyor. Geçtiimiz seçimde en yüksek oy alan ve partisinin adayn cumhurbakan seçtiren AK Parti bile adayn seçtirmek için ittifak araynda oldu ve Cumhur ttifak diye bir ittifak dodu. Hiçbir parti ben ittifaksz da iktidar olabilirim diyemeyeceini anlamak mümkündür. Bu yetmezmi gibi bir de seçim baraj var. Seçim baraj da baraja taklma ihtimali olan partileri ya kendinize parlamento içerisinde yer bulamayacaksnz ya da bir ittifak içerisinde kendinize bir yer bulmak zorundasnz diye dayatmada bulunuyor. Bu dayatmalar doru deildir. Ancak sistem bu olduu müddetçe partilerin birbirleriyle ittifak yapmalar en güçlü ihtimaldir. 2018 seçimlerinde herhangi bir parti ile ittifak yapmadan kendi logomuzla, kendi adaylarmzla müstakil olarak seçimlere katldk. Baraj dolaysyla mecliste temsil edilemedik. Önümüzdeki seçimlerde ilkelerimize uygun bir ittifakta yer alabiliriz. Ancak bu seçim barajnn haksz ve adaletsiz olduu gerçeini de ortadan kaldrmyor. imdiden herhangi bir partide, herhangi bir ittifaka dhil olma durumumuz yok. Seçimlerde ittifak yapma siyasetin doasnda var. Bizim de bir ittifak içerisinde yer almamz mümkündür. dedi.

Yapcolu, ekonomideki sorunlar ve gelir dalmndaki adaletsizlik ile ilgili sorulan soruya ise u ekilde cevap verdi:

Türkiye ekonomisi büyüyor ve ikinci çeyrekte çok ciddi büyüme rakamlar açkland. Önce yüzde 7, sonra yüzde 20 ve sene sonunda yüzde 5lik bir büyümenin gerçekleecei öngörülüyor. Aslnda Türkiye ekonomisi yeterince güçlü. Sokaklar lüks arabalardan geçilmiyor. Konut ve kira fiyatlar zirve yapmken bazlarnn gelir seviyesinin artmamas bize gelir dalmnda ciddi bir adaletsizliin olduunu gösteriyor. Reel sektör içi maliyetinden, içi ise maan kendisine yetmediinden ikyet ediyor. Biz diyoruz ki asgari ücret vergiden arndrlmal ve zorunlu ihtiyaç maddelerinden vergi alnmamaldr. u anda bu memlekette sadece kendi ihtiyacn karlayacak kadar dilenen insanlar dahi vergi veriyor. Memleketimizde toplanan her 3 lira verginin 2si dolayl, yani harcarken ödediimiz vergidir. Bu da gelir dalmndaki adaletsizlie neden oluyor. Vergi politikalaryla gelir dalm daha adil hale de getirilebildii gibi dar gelirlilerin aleyhine de iletilebilir. u anda kt üzerinde aksi durumu gözükse de aslnda vergiyi dar gelirli veriyor.

KAYNAKLARIMIZIN BÜYÜK çOUNLUU FAZE GDYOR

Yeni anayasa konusunda bütçelerin denk olmas konusunun anayasa da zorunluluk olarak düzenlenmesi gerektiini belirten Yapcolu, 2021 bütçesinde borç faizine ayrlan miktar 181 milyar TL. Yatrma ayrlan oran ise bunun 4te biri dahi deil. Yatrma bu kadar az miktar ayrlyorsa, sosyal harcamalar bu miktarn altndaysa ve kapitalistlerin borç olarak verdii parann faizi olarak ödeniyorsa, elbette bunun bir ekilde karlanmas lazm. Kaynamzn önemli bir ksm faize gidiyorsa bunun sebebinin borçlanma olduunu bilinmelidir. Borçlanmamzn sebebi de ürettiimizden fazla tüketiyor, kazancmzdan fazla harcamamz ve korkunç bir israf içinde olmamzdandr. srafn önlenmesi, bütçenin denkletirilmesi ve borçlanlmamas bizi bu sarmaln içinden kurtaracaktr. eklinde konutu.

CUMHURBAKANLII SSTEMNDEK AKSAKLIKLAR GDERLMEL

Yapcolu, partisinin cumhurbakanl hükümet sistemi veya parlamenter sistem hakknda görüü hakknda sorulan soruyu da öyle cevaplad:

Cumhurbakanl hükümet sistemine geçile ilgili referandumda HÜDA PAR olarak anayasa deiikliine Evet demitik. Fakat bugün itibariyle bizimde ikyetçi olduumuz hususlar var ve mutlaka bunlarn düzeltilmesi gerektiini söylüyoruz. Bu nedenle önerimiz slah edilmi bakanlk sistemi veya cumhurbakanl sistemidir. Yani bu sistemin aksayan yönleri slah edilmelidir. 70 yla yakn çok partili sistemden bu yana parlamenter sistem kullanld ve bu süre de birçok skntlarn gördük. Bakanlk sistemin de de 1-2 dönem ans tanyalm. ayet olmuyorsa ve milletin faydasna olmayacaksa deitirilmesi mümkündür. Fakat u anda o noktaya gelinmedii düüncesindeyim. Sistemin aksayan yönlerin düzeltilmesiyle devam edilmelidir.

KENTTEK SORUNLAR DLE GETRLD

Bursada esnaf ve i insanlarn ziyaret eden Yapcolu, kentte ahit olduklar durumlara ilikin Fevzi çakmak Caddesinin 4üncü Namert Sokak ile kesitii noktada bir esnafmzn ilettii ikyeti ilgili yerlere ileteceimizi söylemitik. Burada siz deerli basn mensuplar araclyla bunu yetkililere iletmek istiyorum. Sokak ve caddenin kesitii yerde parke talarnn çökmesi sebebiyle her gün birkaç kiinin dütüünü dile getirdi. Özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandalarn söz konusu bölgede sknt yaadklarn ifade ettiler. Burada sizin araclnzla hem Osmangazi Belediyesine hem de Bursa Büyükehir Belediyesine bu sknty iletmi olalm. dedi.

Ana Sayfaya Git