Yapıcıoğlu: Yolsuzlukların önü alınıp israf durdurulmalıdır

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Adana’ya giden HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, esnafı ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Haberler 25.12.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esnaf ziyaretinde bulunan HÜDA PAR Genel Bakan Zekeriya Yapcolu, burada esnafn ve halkn youn bir teveccühü ile karlat. Burada esnafla bir süre sohbet eden Yapcolu, sorunlarn dinledi.

Yapcoluna yaadklar skntlar anlatan esnaf, son aylarda döviz kurundaki art nedeniyle ilerinde büyük bir oranda düü yaandn, eskisi gibi i yapamadklarn anlatt. Sadece esnafn deil tüm herkesin ekonomideki skntlardan etkilendiini ifade eden esnaf, yaadklar bu skntlarn son bulmasn istedi.

Ziyaretin ardndan açklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Bakan Zekeriya Yapcolu, ekonomideki skntlarn giderilmesi için üretime dayal bir ekonomi modelinin gelitirilip; acilen israf ve yolsuzluklarn önünün alnmas gerektiini söyledi.

Dövizin dümesi sevindirici

Son günlerde neredeyse ülkenin tamamnn gündem konularndan bir tanesinin döviz olduunu belirten Yapcolu, Dövizin çkndan ikyet edenlerin bir ksmnn, düerken yine ikyet etmeleri aslnda ibretlik bir eydir. Dövizin dümesi elbette sevindirici bir eydir. çünkü döviz çkt dönemde de bizim kanaatimiz yine aynyd ve deimedi. Bu normal bir çk deildi, anormal bir çkt. Ekonomik tablolar ile izah edilemeyecek derecede çok hzl bir ekilde döviz trmanyordu. Bunun önemli bir ksm psikolojik nedenlerle gerçekleiyordu. diye konutu.

Yaplan müdahale ile dövizin dümesi iyi olmutur ama kafalar rahat deil

TLnin döviz karsnda deer kaybetmesinin ekonomik tablolarla açklanabilir bir durum olduunu ancak çok fazla yükselmesinin de elbette anormal bir durum olduunu vurgulayan Yapcolu öyle devam etti:

Yaplan müdahale ile dövizin dümesi iyi olmutur. Ziyaret ettiimiz esnafn da döviz hareketlilii ile ilgili ikyeti oldu. Esnaf, daha önce fiyatlar çok hzl yükselirken tedarikçilerden ya da üreticilerden mal temin etmekte ya da satn almakta zorlandn, sürekli fiyat yükselecek diye kimse elindeki mal çkarmadn belirtti. Esnaf, u anda piyasa duruldu. Döviz düünce ksa bir zamanda olsa durulma olur ve daha sonra bir denge gelir. Bundan sonra artk mal üretenler daha rahat bir ekilde piyasaya mal vermeye balarlar. diyor. Ancak elinde paras da olanlar u anda tam olarak ne yapacaklar konusunda kafalar henüz net deil.

Esnaf denge bekliyor

Dövizin dümesinden sonra ksmen de olsa psikolojik bir rahatlama olduunu ancak tekrar yükselme veya düme konusunda esnafn bir beklentisinin olduunu söyleyen Yapcolu, unlar kaydetti:

Bu soru iaretleri giderildikten sonra tam bir rahatlama salanrsa ben inanyorum piyasa rahatlayacaktr ve dengesini bulacaktr. Esnafta o dengeyi bekliyor. Bu denge olumadan insanlar elindeki paray harcamaya çok yanamyor. Bir hareketlilik olur diye bir beklenti vardr. Ümit ediyorum dövizin düüü kalc hale gelir hatta biraz daha aa düer diye bir beklenti vardr. nallah o beklentiler boa çkmaz.

Üretirsek ekonomi rahatlayacaktr

Eer büyüme sadece inaatla ya da ithalatla olacaksa, bu eer istihdama ve üretime ciddi bir katk salamayacaksa bu büyümenin uzun vadede bir ey ifade etmediini, sürdürülebilir olmadn defalarca dile getirdik diyen Yapcolu, Eer üreterek, ihraç ederek büyürsek ve cari aç kapatrsak inallah uzun vadede ekonomi ciddi anlamda rahatlayacak. Bu hem istihdama, üretime, ihracata olumlu manada yansyacaktr hem de cari açn dümesi daha kolay bir ekilde salanabilecektir. dedi.

Yolsuzluklarn önü alnp israf durdurulmaldr

Üretimin önemli olduunu ancak israfn, yolsuzluklarn önlenmesinin çok daha aciliyet arz ettiine dikkat çeken HÜDA PAR Genel Bakan Yapcolu, konumasn öyle sürdürdü:

Mutlaka o deliklerin kapatlmas gerekiyor. Mutlaka yolsuzluklarn önünün alnmas gerekiyor. Kesinlikle hiçbir ekilde en küçük bir müsamaha gösterilmemeli ve mutlaka en tepeden en aaya kadar israf durdurulmaldr. Küresel manada krizin yaand, ayak seslerinin geldii bir dönemde ayakta kalmak ve minimum düzeyde etkilenmek için bizim mutlaka bunlar yapmamz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git