Yedek milletvekilliğinden vazgeçildi

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmesinden anayasa değişiklik teklifinde yapılacak rötuşlar konusunda da uzlaşı çıktı. Yeni anayasa teklifinde yedek milletvekili düzenlemesinden tamamen vazgeçildi.

Haberler 28.12.2016 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan için gerekli niteliklerden Doutan Türk ifadesi çkarld. HSYKn üye says 15e yükseltildi.

Babakan Binali Yldrm ve MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin pazartesi akam yapt 45 dakikalk görümeden anayasa deiiklik teklifinde yaplacak rötular konusunda da uzla çkt. Yedek milletvekili düzenlemesinin tekliften tamamen düürülmesine, Cumhurbakan seçilmek için gerekli nitelikler arasnda saylan Doutan Türk ifadesinin de çkarlmasna karar verildi. HSYKnn üye says ise 15e yükseltilecek

Anayasa Komisyonunda görümeleri devam eden 21 maddelik anayasa deiiklii teklifinde bu üç temel konunun yan sra bir kaç tane de teknik düzeltme yaplacak. AK Parti, MHPye milletvekilleri ve tekilatndan gelen eletirileri dikkate alarak, yedek vekillik düzenlemesinde deiiklik yerine düzenlemenin tamamen tekliften çkarlmasn önerdi.

Mevcut Anayasann 78. maddesinde deiiklik yaparak, ara seçimi ortadan kaldrmak gerekçesiyle teklifte yer verilen yedek milletvekillii öyle düzenlenmiti.

YEDEK MLLETVEKLL

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliinin dümesi, düürülmesi, ölüm ile dier boalma hallerinde boalan üyelikler ayn siyasi partinin yedek milletvekilleriyle doldurulur.

Siyasi partilerin seçim çevrelerindeki milletvekillii aday listelerinde bulunup da seçilemeyen adaylar, bulunduklar sra esas alnarak yedek milletvekili saylrlar. Ayrca siyasi partiler genel seçimlerde hem seçim çevresinde en az iki olmak üzere seçilecek milletvekili saysnn bete biri orannda, bamsz adaylar ise bir yedek milletvekili aday gösterirler

Yldrm - Bahçeli görümesinden önce AK Parti kaynaklar, yedek vekillik ifadesinin deiebilecei ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliinin boalmas halinde ifadesinin konulabileceini belirtti. Ancak görümeden sonra düzenlemeden tamamen vazgeçildii örenildi.

TÜRK KELMES çIKARILDI

Cumhurbakan aday olacak kiilerde aranacak özellikler arasnda saylan Doutan Türk vatanda olma koulundan da vazgeçildi. AK Parti milletvekilleri ifadeyi rkç bulmutu. Mevcut anayasadaki metnin korunaca kaydedildi.

MHP lideri Bahçelinin onay verdii bir baka deiiklik teklifi de HSYK üye saysnn artrlmas konusuna oldu. Teklif ile 12ye düürülen üye saysnn 15e çkarlaca örenildi. Kuruldaki avukat ve öretim üyesi saysnn azaltlarak, adli yargdan gelecek üyelerin saysnda art salanacak.

Ana Sayfaya Git