'Yeni anayasa Kürt ve Alevi sorunlarını çözmelidir’

HDP Sözcüsü Günay Kubilay köklü ve kapsamlı bir anayasa önerilerini yinelerken, "Türkiye’nin çok kimlikli, çok inançlı, çok dilli yapısını kapsayacak yeni bir toplumsal sözleşme yapılması önerisidir HDP’nin önerisi" dedi. Kubilay, Ergenekon davasıyla ilgili "Karar, davanın pek çok faili meçhul cinayetin, kaybın, insanlık suçunun açığa çıkarılması, yargılanması ve cezalandırılması amacını taşımadığını gösteriyor" yorumunu yaptı.

Haberler 06.07.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Yeni anayasa Kürt sorunu ve Alevi sorunu gibi köklü sorunlar çözmelidir dedi. HDP Genel Merkezinde basn toplants düzenleyen Kubilay, son dönemlerde karara balanan kritik davalar, anayasa ve rejim tartmalar ve ekonomi konu balklarna deinerek köklü ve kapsaml bir anayasa önerisinde bulunduklarn belirtti.

ÖZEL SAVA AYGITLARININ OLMADII LER SÜRÜLÜYOR

Ergenekon davasnda beraat karar verildiini hatrlatan Kubilay, Karara bakld zaman Türkiyede Ergenekon adnda bir örgütün bulunmadn, öte yandan da örgüt üyeliiyle suçlanan 235 kiinin tamamnn beraat ettiini gördük. Kararda Türkiyede Gladyo, Kontr-Gerila, JT, JTEM, Ergenekon ad altnda hiçbir ekilde derin devlet ve özel sava aygtlarnn olmad ileri sürülüyor. 90l yllarda Kürt illerindeki skyönetim ve OHAL dönemlerinde derin devlet örgütleri eliyle yargsz infazlar, faili meçhuller, kayplar hiç olmam, insanlk suçlar hiç ilenmemi gibi diye konutu.

90l yllarn ilk faili meçhulü olan sayn Vedat Aydn ve onun ahsnda faili meçhulle yaamn yitirenleri sayg ile anmak istiyorum diyen Kubilayn açklamalarnn satr balar u ekilde:

DERN DEVLET çETES AçIA çIKMITI: Evet karara baklrsa o yllarda açk, effaf, hukuka bal, insan haklarna saygl, demokratik bir devlet var! Oysa ki 3 Kasm 1996da Susurluk kazasyla birlikte devlet, ülkücü mafya, siyaset üçgeninde görülen bütün ilikiler; belgeler, tanklklar nda ortaya çkmt. Derin devlet çetesi aça çkmt. O dönemin Refah Partili Babakan (Necmettin) Erbakan buna fasa fiso demi, ayn zamanda Erbakann orta olan Tansu çiller de hatrlayacanz üzere Devlet için kurun atan da kurun yiyen de ereflidir demiti. Susurluk gibi eytan üçgeninde cereyan eden devlet, mafya ve çete üçlüsünün tehir olmasndan ksa süre sonra bu dosyann üzerini örttüler ve uzun süre kapal kald.

ERDOAN BEN DAVANIN SAVCISIYIM DED: Ne hikmetse 12 yl aradan sonra Fethullahç savclar, polisler AKP ortakl ile devleti bu karanlk yapdan temizlemek için bir karar almlar, operasyonlara balamlard. Hatrlanaca gibi Erdoan da Ben bu davann savcsym demiti. Ne var ki tutuklananlar arasnda Susurluk çetesinde ad geçen baz kiiler olmasna ramen tutuklananlarn içerisindeki isimlerin bu çeteyle bir ilgisi olmad ksa süre sonra anlalmt. Karar, davann pek çok faili meçhul cinayetin, kaybn, insanlk suçunun aça çkarlmas, yarglanmas ve cezalandrlmas amacn tamadn gösteriyor.

ERGENEKON TASFYE GRMNE DAYANAK YAPILDI: Oysa davann amac geni bir tasfiye giriimine Ergenekon davas dayanak yapld. Hem ordu içinde istenmeyen kadrolar hem de pek çok siyasetçi, gazeteci, yazar bu örgütün uzants gibi gösterilerek tasfiye edilmek istendi. Bu nedenle de ksa bir süre sonra Silahl kuvvetlere kumpas kuruldu denilerek özellikle 15 Temmuzdan sonra Ergenekon, Balyoz gibi davalarn polisleri, savclar, Yargtay üyeleri meslekten atlp tutuklanrken Ergenekon davasnda yarglananlarn hepsi tahliye edildiler ve geçen günlerde de beraat etmi oldular.

KÜRTLER VE SOSYALSTLER DAVALARLA TASFYE EDLMEK STEND: Bu kumpas davalar içinde ikincisi KCK davas içindeki Kürt siyasetine yönelik tasfiye operasyonuydu. Hatrlarsnz o kelepçeli fotoraf herkesin zihnindedir. Kürt sorununda etkili olan, sözü dinlenen bütün siyasetçiler KCK ad altnda tutuklandlar, uzun yllar hapislerde kaldlar. Bir dier 3üncü kumpas davas ise sosyalistlere yaplmt. Sosyalistlerin önemli bir ksm da Kürt siyasi hareketi ile bir ortak gelecek tahayyülü içerisinde olan, eit haklar temelinde Türkiyenin bütün halklaryla bir arada yaamak isteyen, özellikle Kürtlerin kendi siyasi geleceini kendisinin tayin etmesi gerektiini düünen birçok sosyalist silahl örgütlere üye olma suçuyla yargland ve ceza aldlar.

ENGEL GÖRDÜKLER HER YAPIYI TASFYE ETMEK STEDLER: Görülüyor ki sadece Fethullahçlar deil Fethullah Gülen ile kutsal bir ittifak içinde olan AKP, bu tarihsel rövan birlikte yürüttüler. çünkü bugün görüyoruz ki ister bir otoriter rejim tahayyülü olsun isterse onlarn gördükleri itaatkar bir toplum tahayyülü olsun bunlarn önünde engel gördükleri bütün farkl görülerden kadrolar u ya da bu ekilde tasfiye etmek, kendi yollarn açmak istediler.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK DE KALDIRILMALI

ÖZEL SAVA AYGITLARI DAITILMALI: Hangi ad altnda olursa olsun gizli sava aygtlar, özel sava örgütleri datlmaldr. Bunlara büyük ölçüde kaynak salayan örtülü ödenek de kaldrlmaldr. Bir devletin bünyesinde bu tür gizli sava örgütleri oldukça o ülkede herhangi bir demokratiklemeden asla söz edilemez. Bu ülkede vicdan olan herkes insan haklar örgütlerinin kaytlarna da geçtii gibi özellikle 90l yllardan balayarak günümüze kadar uzanan 17 bin 500 faili meçhul cinayetin ilendiini biliyor. Ayn zamanda buna elik eden büyük kayplar var, eer gerçekten çoulcu bir demokrasi ve onurlu bir bara kap açlacaksa bu geçmile yüzleme ve hakikatte ulamaktan geçiyor.

MECLSTE HAKKATLER KOMSYONU KURULMALI: O yüzden de 744 haftadr kaybedilen yaknlarn arayan, hakikate ulamaya çalan Cumartesi Annelerini, kayp yaknlarn hiç kimse görmezden gelemez, onlarn derin aclarn hissetmiyorum diyemez. Biz bu vesileyle hükümeti Cumartesi Annelerine kar hoyratça davrantan vazgeçmeye ve saldrlarna son vermeye çaryoruz. 45 haftadr Cumartesi Annelerine, kayp yaknlarna kapatlm olan Galatasaray Meydannn yeniden açlmasn istiyoruz. Parlamentoda hakikatler komisyonu kurulmaldr. Kayplarn akbeti aça çkarlmal, sorumlular ve failler yarg önüne çkarlana kadar bu süreç iletilmelidir.

23 HAZRAN ÖNCES DEMOKRATK ANAYASA çARISI YAPMITIK: Bildiiniz gibi henüz stanbul seçimleri 23 Haziranda yenilenmemiken ayn zamanda Türkiyenin demokratik geleceine bir pencere açlmas umuduyla, bunun demokratik bir çerçeveye kavumas, yeni bir toplumsal sözlemeye dönümesi amacyla, HDP bir demokratik anayasa ve demokratik ittifak çars yapmt. HDP, 7 Haziran sonrasnda da görüldüü gibi toplumun çounluk desteini yitirmi, meruiyet krizi içine girmi Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ad altnda topluma dayatlan tek adam rejimini rehabilite etme ve restore etme amacyla bir anayasa önerisinde bulunmuyor.

KÖKLÜ VE KAPSAMLI BR ANAYASA ÖNERSNDE BULUNUYORUZ: Biz köklü ve kapsaml bir anayasa önerisinde bulunuyoruz. Her eyden önce bu anayasa bata Kürt sorunu ve Alevi sorunu olmak kaydyla, bata tarihten bugüne bakiye kalm sorunlar olmak üzere içi ve emekçisiyle Türkiyenin çok kimlikli, çok inançl, çok dilli yapsn kapsayacak yeni bir toplumsal sözleme yaplmas önerisidir HDPnin önerisi. Dolaysyla hak eitlii temelindeki böyle bir anayasa ancak Türkiye halklarnn bizatihi kendi eseri olabilir. Demokratik, ekolojik, özgürlükçü, sosyal bir anayasa isteyen herkesi ortak zeminde bulumaya ve demokratik bir anayasa için birleik mücadeleye çaryoruz.

ASKER OPERASYONLARLA çÖZÜME VARILAMAZ: Bu vesileyle artk Kürt sorununun askeri yöntemlerle çözülmeyecei, snr d operasyonlarla bir yere varlmayaca anlalmtr. Biz bütün iktidar ve muhalefet partilerine, bütün toplumsal muhalefete u çary yapyoruz. Artk askeri yöntemlerle, operasyonlarla bir çözüme varlamaz.

TÜRKYENN SÜRÜNMESNE GEREK YOK

DEMOKRATK MÜZAKERE YÖNTEMLERYLE çÖZÜMÜ BR KEZ DAHA DLE GETRYORUZ: O yüzden barçl yollarla bir demokratik çözüme kavuturmak için herkesi ortak bir masa banda bulumaya ve demokratik müzakere yöntemleriyle demokratik çözüme kavuturulmas talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Bizim u ya da bu büyük devletin kapsnda Kürt sorunu nedeniyle Türkiyenin sürünmesine gerek yoktur. Diyarbakr ile Ankara arasnda kardelik hukukuna dayal bir köprünün kurulmas yeterlidir.

Ana Sayfaya Git