Yeni askerlik sistemi kanun teklifi Meclis'te

AK Parti tarafından yeni askerlik sistemi kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, "Bedelli askerlik sürekli hale getiriliyor. Yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanlar, bedelli askerlikten faydalanma imkanına sahip olmayacak. Bedelli askerlikte yaş sınırı kalkıyor. Askerlik 6 aya düşürülecek. Kanunun yürürlüğe girmesiyle 6 ayı dolduranlar, terhis olabilecek" dedi.

Haberler 24.05.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakan Vekili Mu, yeni askerlik sistemine ilikin kanun teklifini Meclis Bakanlna sunduktan sonra basn mensuplarna açklamalarda bulundu. AK Partili Mu, yeni sisteme ilikin kanun teklifinin asker alma ve yedek subaylk kanunlarnda deiiklik öngören kanun teklifi olduunu belirtti. Yeni sistemde askerliin 6 aya düürüleceini kaydeden AK Partili Mu, öyle konutu:

u an klada bulunan askerler ve bu süreyi dolduranlar kanun yürürlüe girdii tarihten itibaren terhis olma imkanna kavuabilecekler. Yedek astsubaylk müessesesi geliyor. Yedek subaylk ise devam edecek. Bir vatandamz 6 ay askerlik yaptktan sonra terhis olabilir ya da kendisinin talebi, Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) uygun görmesi halinde 6 ay daha görev yapabilir. Eer böyle bir tercihte bulunursa kendisine asgari ücretten az olmamak üzere bir ücret ödemesi yaplacak. Bu süreci tamamladktan sonra yine kendisinin talebi TSKnn uygun görmesi halinde artk profesyonel anlamda TSKya hizmet edebilir. Bir vatandamz bu ekilde devam ederse kendisi buradan balamak suretiyle generallie kadar yükselme imkanna sahip olacak. Kendisine yaplacak olan snavlarda yüzde 20ye kadar fazla puan verilme imkan oluacak. Ayrca bir vatandamz yedek astsubay olarak askerliini yaparsa Meslek Yüksek Okullar (MYO) ksa dönemden faydalanamyorlard. Artk MYO ve lisans eitimi olanlar yedek astsubay olarak görev yapabilecekler. Burada 2 aylk temel askerlik eitiminden sonra 10 ay kta eitimi olacaktr sonra bu vatandalarmz yedek subay olarak belli bir maa alarak hizmet edebileceklerdir.

BEDELLDE YA SINIRI KALKIYOR

Yeni sistemde bedelli askerliin kalc hale getirildiini, ya snr olmadn, ücretinin pein alnacan aktaran Mu, Ücret 31 bin gibi bir rakama denk geliyor. Belli bir çalma neticesinde bu rakama ulatk. Bir yedek astemenin maann 6 kat gibi bir rakam. Bu bedeli yatranlar 1 aylk temel askerlik eitimini alarak, askerlik görevini yapm olacaklar dedi.

Yoklama kaça olanlar ve bakaya kalanlarn bedelli askerlikten faydalanamayacaklarn da belirten Mu, Geçmite yani bu kanun yürürlüe girmeden önce bu kiilere bir seferliine bedelliden faydalanma imkan getirilecek. Sistemin genel kurgusu içinde kanun yürürlüe girdikten sonra yoklama kaça olanlar ve bakaya kalanlar bedelli askerlikten faydalanma imkanna sahip olmayacak. Bu önemli; çünkü her vatanda zaman geldiinde gidip gerekli bildirimlerde bulunmas gerekiyor. Sistemin genel kurgusu içinde bu önem arz etmektedir. Eer bir vatandamz kanun yürürlüe girdikten sonra yoklama kaça olursa ya da bakaya kalrsa gelmedii her gün için 10 TL gibi belli bir ceza oran ileyecek. Eer kendi isteiyle gelirse bu oran yarya indirilerek, 5 TL olacak diye konutu.

DANIMA KURULUNA TAVSYE KARARI ÖNERS

AK Partili Mu, kanun teklifinin Meclis Bakanlna sunulmasnn ardndan komisyonda görüülmesi için 48 saat geçmesi gerektiini anmsatarak, Danma Kuruluna tavsiye karar alnmas için öneride bulunacaklarn, kabul olmas halinde yeni askerlik sisteminin kanun teklifi görümelerine bir an önce balanacan kaydetti. Mu, 6 aylk askerlik süresini tamamlayanlarn ikinci 6 aya kadar görevlerini uzatmas halinde sigorta ilemlerinin de bakanlk tarafndan karlanacan söyledi. Mu, ayrca askerlii uzatanlarn TOKden öncelikli ev alabileceklerini, ören yerlerini ücretsiz gezebileceklerini ve kamunun ilettii ulam araçlarndan ücretsiz faydalanabileceklerini belirtti.

TSKNIN HTYAçLARI DKKATE ALINARAK DZAYN EDLD

AK Partili Mu, yeni askerlik sistemine ilikin kanun teklifinin, TSKnn ihtiyaçlar ve talepleri dikkate alnarak, dizayn edildiine dikkate çekip, unlar söyledi:

Ülkemizin gelecei ve güvenlii için sistem daha güçlü hale getirilmesi için atlan admlardr bunlar. Savunma kuvvetlerinin ülke savunmasn yapan ordumuzun her zamankinden çok daha güçlü olmas için bu çalmalar yapyoruz. Astsubaylktan balayp generallie kadar yükselmesi hep bir eko sistem. Türkiyenin 82 milyon nüfusu var. Genç nüfusu olan bir ülke. Bütün bunlarn hepsini hesaba katarak, TSKnn herhangi bir ihtiyac olmayacak ekilde ihtiyaçlarnda herhangi bir problem oluturmayacak ekilde sistem dizayn edilmitir. TSKnn ihtiyaçlar ve talepleri dikkate alnarak, sistem dizayn edilmitir.

KOMSYONA SEVK EDLD

AK Partinin TBMM Bakanlna sunduu 65 maddelik yeni askerlik sistemi kanun teklifi, Milli Savunma Komisyonuna sevk edildi. Bu akam görümelerine balanacak teklif ile 20 yan dolduran ve üstünde olanlar, bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen ve bu hakk kullananlar sonradan vazgeçme hakkna sahip olamayacak. Yurt dnda bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti vatanda olanlar, kanunlarda belirtilen artlar tamak kaydyla bedelli hakkn kazanm olacak.

Düzenleme ile Emniyet tekilat kadrolarndaki, Emniyet Hizmetleri snfna mensup personel ile polis eitim ve öretim kurumlarnda örenim görenler, veya bu kurumlarn giri snavlarn kazananlarn, her türlü askerlik ilemlerinin ertelenmesi ve Emniyet Hizmetleri snfnda 10 yllk hizmet süresini tamamlayanlar, askerlik hizmetini yerine getirmi saylacak.

LK SALIK RAPORU GEçERL OLACAK

Askerlik görevini çeitli nedenlerle yerine getiremeyenlerden ikinci kez salk raporu istenmeyecek. lk ald rapor Bakanlk onay ile geçerli saylacak. Bu çerçevede; çeitli rahatszlklar nedeniyle yetkili salk kurulularnca engel durumunu bildirir geçerli salk raporu verilen yükümlülerin, yeniden muayeneye tabi tutulmadan, Milli Savunma Bakanlnca bu raporlara göre askerlie elverili olup olmadklar kararnn verilerek, yükümlülerin maduriyetlerinin ortadan kaldrlmas hedefleniyor.

AYNI ANDA ASKERLK SIRASI GELEN KARDELER

Geçici rahatszlklar veya hapiste bulunmalar nedeniyle askere sevki mümkün olmayanlarn iyileinceye veya tahliye oluncaya kadar, kanunla belirlenen yalar ile snrl olmak üzere; eitim öretimine devam edenlerin örenimleri süresince; sanatta yeterlilik, doktora veya ihtisas yapanlar ile çaltklar bilim dallarnda dünya ölçüsünde bir yenilik getiren orijinal çalmalarda bulunanlar, aktif spor hayatna devam edenlerin askerlikleri ertelenebilecek. Düzenleme ile iki kardein ayn anda silah altna alnma sras gelmesi halinde anne veya babann görüüne bavurularak, taleplerine göre kardelerden birinin askere alnmasnn ertelenmesi de öngörülüyor.

TEKNOLOJ VE MEDYA KULLANILACAK

Düzenleme ile tasarruf edilmesi amacyla yoklama, kaçak tespit etme gibi durumlarda kiilere tebligat gönderilmeyecek. Teknoloji ve iletiim imkanlarnn artmas ve yaygnlamas nedeniyle yükümlülere münferit tebligat yaplmayarak, zaman, emek ve para tasarrufu salanacak. Duyurular, ulusal yayn yapan televizyon ve radyo kanallarnca yaynlarn en çok izlendii saat diliminde yaynlanacak. Ayrca e-devlet sisteminden ilan edilerek vatandalarn bilgi sahibi olmas salanacak ve böylece cezal duruma dümesi engellenecek.

15 TEMMUZ EHTLER

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekletirilen darbe teebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devam niteliindeki eylemlere, görevi olmad halde mukavemet ederken, ehit olanlarn erkek çocuklar ile ayn anne ve babadan kardelere tannm bulunan askerlik muafiyet hakk devam edecek.

SONRADAN TÜRK VATANDAI OLANLAR

22 yandan sonra Türk vatandalna alnanlar, dorudan askerlik hizmetinden muaf tutulacak. 22 yandan küçükler ise Türkiyede askerlik hizmeti yapmak mecburiyetinde olacak. Ancak geldii ülkede askerlik hizmeti yapanlar, bu hizmeti yerine getirmi saylacak. Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinde zorunlu askerlik hizmetini yerine getiren yükümlüler, bu hizmetlerinin saylarak ayrca Türkiyede mükerrer olarak askerlik yapacak.

CUMHURBAKANLIINCA BELRLENECEK

Düzenleme ile seferberlik ve sava halinde ihtiyaca göre terhis tarihi, Cumhurbakannca belirlenecek.

Ana Sayfaya Git