Yeni bir sayfa açılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2023 hedeflerimizi yeni bir başlangıç haline dönüştürüyoruz Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 7. Olağan Büyük kongresinde, "Uzunca bir süredir takip ettiğimiz rotamızın adı olan 2023 hedeflerimizi yeni bir başlangıç haline dönüştürerek, 21'inci yüzyılı ve ötesini kuşatacak büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa ediyoruz" dedi.

Haberler 25.03.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti 7nci Olaan Büyük Kongresi Ankara Spor Salonunda yapld. 81 ilden 16 bin partilinin katld kongreye, 11 siyasi parti davet edildi. Kongre salonuna ilk gelen parti heyeti Cumhur ttifak orta MHP oldu. HDPnin çarlmad AK Parti kongresine aralarnda CHP, Y Parti, BBP, DSPnin de olduu 11 siyasi partinin temsilcileri katld. AK Parti Tüzüünün ilgili maddeleri uyarnca, kongreyi yönetmek ve divan bakanln yürütmek üzere divan bakan ve üyelikleri için seçim yapld. AK Parti Tekilatlardan Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Erkan Kandemir, salonda kongrenin toplanmas için gereken delege saysnn tespit edildiini, yeterli çounluun hazr bulunduunu, böylelikle kongrenin açldn ilan etti. Kongrenin açl konumas AK Parti Genel Bakan Yardmcs Erkan Kandemir tarafndan yapld. Ardndan Divan Bakan konutu ve AK Partinin tantm filmi izlendi. Kongrede istikamet istikbal, tek kalp, iman varsa imkan vardr isimli üç ayr ark yer ald. Salonda Güven ve istikrar temal slogann yan sra Cumhur ttifaknn, Bir masa ba ittifak deil, gönül mutabakat slogan dikkat çekti.

75 KLK MKYK LE YOLA DEVAM EDECEZ

Cumhurbakan Erdoan, ei Emine Erdoan ile birlikte salonun önünde bekleyen partilileri otobüsün üzerinden selamlad. Emine Erdoan, Kbrs ii Lefkara nak maskesiyle dikkat çekti. Maskenin Kbrs ziyareti srasnda KKTC Cumhurbakan Ersin Tatarn ei Sibel Tatarn hediyesi olduu bilgisi paylald. Burada partililere hitap eden Erdoan, Kurulduumuzdan bu yana üye kayt saymz 13 milyon 500 bine ulat. Brakn Türkiyeyi dünyada böyle bir siyasi parti yok. Önünüzde 2023 var; hazr myz 2023e? Bugün yapacamz tüzük tadilatyla 50 kiilik deil 75 kiilik Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) ile yola devam edeceiz. Yedek diye bir ifade var 35 kii. Onlar yedek olarak kalmayacak, onlar da aynen asl üyeler gibi çalacaklar. nallah yakn zamanda koronavirüs belasndan kurtulduktan sonra Diyarbakra gideceiz. Gözü yal analarmz bizzat yerinde ziyaret edeceiz dedi.

81 L SELAMLADI

Cumhurbakan Erdoan, kongrede 2023 manifestosunu açklad konumasna, 81 ilin ismini tek tek sayarak balad. llerden gelen partilileri, o illerin özellikleriyle selamlayan Erdoan, zmiri selamlad srada, klimiyle, insanyla, efesiyle dünyada biriciksin; zmir, ho geldin dedi. zmirden gelen partililerin Bir gün olacak, onlar da bizim harmann taneleri olacak yazl pankart açmas Erdoan, Bir gün olacak; 2023 diye karlk verdi.

DEVLET BAHçELYE TEEKKÜR

Selamlama konumasnn ardndan konumasna dua ile balayan Erdoan, Her iimize olduu gibi, insanla, ümmete, milletimize, ülkemize hizmet mücadelemizin yeni bir safhasnn ilk adm olarak gördüümüz bu kongremize de Rabbimize niyazla balyoruz. Eksikten ve yanltan münezzeh olan sadece Rabbimizdir. Biz fanilerin elbette hatas ve eksii olmutur, olacaktr. Önemli olan istikameti doru, kalbi ferah, yürei salam, azmi güçlü tutmaktr. Gerisi Allahn takdiri ve milletimizin takdiridir. te bu anlayla, niyet hayr, akbet hayr diyerek, sizlerle birlikte bir kez daha yaptklarmzn ve yapacaklarmzn muhasebesini milletimize arz etmek istiyoruz. Bu vesileyle, MHPye ve Genel Bakan Sayn Devlet Bahçeliye, Cumhur ttifak çats altnda, büyük ve güçlü Türkiye yolunda bizimle birlikte yürüdükleri için ahsm ve tüm partililerim adna ükranlarm sunuyorum. Milletimizin 15 Temmuz gecesi meydanlarda kurduu Cumhur ttifakn, Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte seçimlerde ve Mecliste devam ettirerek, mücadelemizin saflarn tahkim ettik ve genilettik. Hangi partiden olursa olsun, Cumhur ttifakna destek olan her bir kardeime ayr ayr teekkür ediyorum. Türkiyeyi önce 2023 hedeflerine, ardndan da 2053 vizyonuna inallah Cumhur ttifak ile kavuturacaz dedi.

TEK MLLET DYEN BR TÜRKYE VAR

Erdoan, bugün, insanln yakn tarihin en önemli salk kriziyle boutuunu, küresel siyasi ve ekonomik sistemin köklerinden sarsld, yeni araylarn filiz vermeye balad bir dönemden geçildiini söyledi. Erdoan, Ülkemizi ve milletimizi, sürekli kendi iç skntlaryla megul ederek, son iki asrdr bu tür köklü deiimlerin dnda tutanlar, yine ayn oyunun peindeler. Ama bu defa baaramayacaklar. çünkü bu defa farkl bir Türkiye var. Bu defa, kökenine, inancna, merebine bakmakszn 84 milyon vatandayla tek millet diyen bir Türkiye var diye konutu.

AH EDYORUM YNE DÖNDÜREMEYECEKTR

Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet vurgusu yapan Erdoan, Sadece elindekilere sahip çkmakla yetinmeyen, yeni küresel siyasi ve ekonomik düzende hak ettii yeri alma kararln 2023 hedefleriyle, 2053 vizyonuyla, 2071 idealiyle gösteren bir Türkiye var. Bu defa, üzerinde asrlardr sahnelenen senaryolar yrtp atan, bilhassa da son 8 yldr önüne kurulan tuzaklar birer birer ykp geçen, hedeflerinden asla kopmayan bir Türkiye var. Ellerinden gelse, yamurlu havada ülkemize bir bardak su vermeyecek olanlarn her gün karmza yeni dayatmalarla çkmalar, bizi yolumuzdan döndüremedi, ah ediyorum yine döndüremeyecektir. Türkiyeyi, kendi halk ve Yunusun bir ben vardr bende, benden içeru deyiinde olduu gibi temsil ettii tüm deerler adna, yeni küresel siyasi ve ekonomik düzenin asli unsurlarndan biri yapmakta kararlyz ifadelerini kulland.

MAN VARSA MKAN VARDIR

Erdoan, insanl, hakkn, hakkaniyetin, adaletin, merhametin, sevginin, huzurun teminat olacak bir küresel yönetim anlayyla buluturacak medeniyet nöbetini devralmaya hazrlandklarn söyleyerek, Kardelerim unutmayn iman varsa imkan vardr, bu inançla, 21inci yüzyln kaplarn, hem milletimiz, hem tüm insanlk için açmak için yola çkyoruz. Buna hazr myz? Uzunca bir süredir takip ettiimiz rotamzn ad olan 2023 hedeflerimizi yeni bir balangç haline dönütürerek, 21inci yüzyl ve ötesini kuatacak büyük ve güçlü Türkiyeyi ina ediyoruz. Dünyann, karmak bir endie bataklnda çrpnd u dönemde, biz insanlk için saysz imkanlar baheden bir hafza denizinde yol alyoruz. nsanln ihtiyac olduu tüm fikirlerin ve deerlerin, bizim hafza hazinemizde var olduuna inanyoruz diye konutu.

AK PART KTDARA GELDNDE DEMOKRASMZ YARALIYDI

Cumhurbakan Erdoan, AK Partinin iktidara geldiinde, her eyiyle tel tel dökülen bir ülke olduunu kaydederek Demokrasimiz yaralyd, kalknmamz eksikti, huzurumuz kaçkt ama hamdolsun inancmz ve umudumuz dipdiriydi. AK Parti, milli iradenin üstünlüünü tam manasyla tesis ederek Türkiyede demokrasiyi güçlendirdi. AK Parti, 81 vilayetimizin tamamn, eitimden sala, ulamdan enerjiye, sanayiden spora her alanda yapt yatrmlarla kalkndrd. AK Parti, polemik ve kavga siyasetinin yerine eser ve hizmet siyasetini getirerek, asrlk kayplarmzn sebebi olan zihniyeti deitirdi. AK Parti, kesintisiz reformlaryla ülkemizin muasr medeniyetler seviyesinin üzerine çkma mücadelesini adm adm ileriye tad ifadelerini kulland.

BÜTçEDE ÖNCEL ETME VERDK

Erdoan, eitime verilen önemi vurgulayarak, milli eitim bütçesini 2002de 7,5 milyar lira seviyesinden 2021 yl itibaryla 147 milyar liraya çkardklarn bildirdi. Erdoan, Önce eitim dedik ve bütçede öncelii her zaman bu alana verdik. Yüksekörenim bütçemizi ilave ettiimizde bu rakam 212 milyar liraya ulayor. Resmi-özel dhil tüm okullarmzn sayn 50 bin 877den 87 bin 678e, derslik saymz 343 binden 600 bine yükselttik. Yllarca vatandamzn üzerinde yük olan okul kitaplarn, her seviyede ücretsiz olarak çocuklarmzn hizmetine sunuyoruz. Bugüne kadar toplam 693 bin öretmenimizin atamasn gerçekletirdik. Eitimi 4+4+4 eklinde kademelendirerek, zorunlu eitimi 12 yla yükselttik. Üniversite saymz 76dan 207ye, üniversite örencisi saymz 1,5 milyondan 8 milyonun üzerine çkardk. Üniversiteye giriteki okul katk puanlarn, katsay farkllklarn, üniversite harçlarn kaldrdk. Okullarn harçlarn biz kaldrdk biz. Bay Kemal siz kaldrmadnz biz kaldrdk biz. Maarif Vakfmz ile 43 farkl ülkede dostlarmza eitim destei veriyoruz. Yüksekörenim yurtlarnn hem kalitesini yükselttik, hem de yatak kapasitesini 282 binden 700 bin snrna getirdik. Lisans örencilerine verilen kredi veya burs rakamlarn, aylk 45 liradan aldk, bu yl itibaryla aylk lisansta 650 liraya, yüksek lisansta bin 300 liraya, doktorada bin 950 liraya yükselttik dedi.

32 EHR HASTANES KAZANDIRDIK

Erdoan, ülke genelinde 32 stadyumun yapmn tamamladklarn, 10 stadyumun inas, 4ünün de proje ve ihale çalmalarnn sürdüünü bildirdi. Erdoan, salk alannda hastanelerdeki yatak saysn 164 binden 253 binin üzerine, nitelikli yatak saysn 19 binden 162 bine çkardklarn belirterek, Halkmza daha iyi hizmet vermek için 378 binden devraldmz salk çalan saymz, bugün 1 milyon 177 bine ulatrdk. Hekim saymz, 2002deki 92 bin seviyesi iken, bugün 174 bini geçti. Salktaki kalitenin önemli göstergelerinden olan ambulans bana düen nüfus saymz 107 binlerden 14 binlere indirdik. lkini 2017 ylnda Yozgatta açtmz ehir hastanelerimizin saysn 17ye, toplam yatak kapasitesini de 22 bin 600e yükselttik. Halen 9 ehir hastanemizin inas, 3ünün ihale süreci, 3ünün de proje çalmalar devam ediyor. Bunlar da tamamlandnda, toplamda 43 bin 158 yatak kapasiteli 32 ehir hastanesini ülkemize kazandrm olacaz ifadelerini kullandk.

HAKM-SAVCI SAYISI 21 BN 651E ULATI

Cumhurbakan Erdoan, adaletin en çok hassasiyet gösterdikleri alanlardan biri olduunu vurgulayarak öyle konutu:

Hkim, savc ve dier personel saysn yüzde 176 orannda artrarak, yargnn insan kayna kapasitesini güçlendirdik. ktidara geldiimizde 9 bin 349 olan hkim-savc says, FETÖcü hainlerin yol açt tahribata ramen, bugün 21 bin 651e ulat. stinaf uygulamasn balatarak 15 bölge adliye mahkemesi ve 8 bölge idare mahkemesini devreye almak suretiyle temyizdeki ylmalarn önüne geçtik. Yargnn, hukuku daha etkin ve sade ekilde iletebilmesi amacyla temel kanunlarn pek çounu batan sona yeniledik. na ettiimiz 274 adalet hizmet binasyla, hem yarg mensuplarmza, hem de vatandalarmza en iyi fiziki artlar salamann gayreti içinde olduk. Adalet araynn insanln bitmeyecek yolculuu olduu anlayyla, reform gündemimizden hiç ayrlmadk. Son olarak da, geçtiimiz haftalarda nsan Haklar Eylem Planmz milletimizin takdirine sunduk. Ayrca, milletimizi yeni ve sivil Anayasa ile buluturmak için çalmaya baladk.

TERÖR ÖRGÜTLERN EYLEM YAPAMAZ HALE GETRDK

Erdoan, güvenlik konusunun önceliklerin daima en banda geldiini söyleyerek, Askerlerimiz snrlarmzda, emniyet tekilatmz ehirlerimizde, jandarmamz krsalda, sahil güvenliimiz kylarmzda, istihbaratmz her yerde, milletimizin huzuru için gece gündüz görev yapyor. PKK bata olmak üzere tüm terör örgütlerini hezimete uratarak, ülkemiz snrlar içinde eylem yapamaz hale getirdik. Dier yandan, milletimizin dorudan günlük hayatna dokunan hizmetler veren mahalli idarelerimizi, mevzuatndan kaynaklarna kadar her alanda güçlendirdik. Muhtarlarmzn vatandalarmza daha etkin hizmet verebilmelerini salayacak mekanizmalar kurarken, muhtarlarmzn özlük haklarnda çok önemli iyiletirmeler yaptk dedi.

HAVALMANI SAYISINI 56YA çIKARDIK

Erdoan, ulatrma alannda 19 ylda 932 milyar lira tutarnda yatrm yaptklarn kaydederek, Karayolu tünel saymz 83den 438e, karayolu tünel uzunluumuzu 50 kilometreden 595 kilometreye, köprü ve viyadük uzunluumuzu 311 kilometreden 701 kilometreye çkardk. Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Nissibi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray, Ilgaz 15 Temmuz stiklal Tüneli, Erkenek, Cankurtaran, Sabuncubeli, Ovit Tünelleri gurur abidesi projelerimiz arasndadr. Havayollarnda, 26dan devraldmz havaliman saymz 30 ilaveyle 56ya çkardk. stanbul Havalimannn yllk 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabn hizmete sunduk. Yurt d uçu noktamz 60dan 329a, uçulan ülke saysn 50den 126ya yükselttik. Salgn sebebiyle durgunlua girmi olsa da, Türkiye gelecein en büyük hava yolu ulam altyapsna sahip ülkesi olarak dünyada ilk sralarda yer alacaktr diye konutu.

TARIMDA DIA BAIMLILIK SÖZ KONUSU DEL

Erdoan, tarmda 2002 ylnda 37 milyar liray bulmayan Tarmsal Gayri Safi Yurtiçi Haslann geçtiimiz yl 333 milyar liray geride braktn belirterek, Tarm ve gda ürünleri ihracatmz 20 milyar liray geçti. çiftçilerimize bugüne kadar ödediimiz tarmsal desteklerin toplam 160 milyar liraya yaklat. Sadece bu yl yapacamz tarmsal destekleme ödemeleri tutar 24 milyar liradr. Türkiyenin, iklim artlar sebebiyle üretimi snrl olan birkaç ürün dnda, tarmda da bamll kesinlikle söz konusu deildir. Barajlarmzn saysn 276dan 600 ilaveyle 876ya, içme suyu tesislerimizin saysn 84ten 262 ilaveyle 346ya, sulama tesislerimizin saysn bin 764ten bin 457 ilaveyle 3 bin 221e ulatrdk dedi.

PYASALARDAK DALGALANMALAR TÜRKYE YARININI YANSITMIYOR

Erdoan, makroekonomide satn alma gücünün paritesine göre milli gelirde Türkiyeyi dünyada 17nci sradan 13üncü sraya yükselttiklerini belirterek, Dünyay kasp kavuran salgna ramen geçtiimiz yl yüzde 1,8 büyümeyle, G-20 ülkeleri arasnda ikinci srada yer aldk. Göreve geldiimizde vergi gelirlerinin yüzde 86sn bulan faiz ödemelerini, geçtiimiz yl yüzde 16ya gerilettik. Borç stokunun milli gelire orann yüzde 42,6 seviyesinde tutmay baardk. hracatmz 36 milyar dolardan aldk 170 milyar dolar bandna kadar çkardk. Her ay yeni ihracat rekorlar krarak, bu yolda yürümeyi sürdürüyoruz. Son bir kaç gündür piyasalarda yaanan dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin temellerini, gerçek dinamiklerini, tad potansiyeli ve yarnn kesinlikle yanstmyor dedi.

DÖVZ VE ALTINI ÜRETME KAZANDIRMALARINI STYORUM

Erdoan, vaktin daha çok çalma, üretme, gaza basma, hedeflerine yürüme vakti olduunu vurgulayarak ktisadi temeli olmayan hareketlere kar ülkesinin yannda yer alarak, güven ve istikrar mesajmza sahip çktklar için milletimizin tüm fertlerine ayrca teekkür ediyorum.

Sadece kendilerini güvende hissetmek amac ile evlerinde döviz ve altn tutan vatandalarma buradan bir çarda bulunuyorum; Bu vatandalarmdan, milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altn, çeitli finans araçlarna yatrarak, ekonomiye ve üretime kazandrmalarn istiyorum. Finans kurulular, özellikle de katlm finans irketleri, bu altn ve dövizler için müterilerine, onlar memnun edecek getiri salayabilecek alternatifler sunuyor. insanlarmza da, 30 Hazirana kadar devam eden varlk barndan yararlanarak, yurt dndaki kaynaklarn ülkemize getirebileceklerini tekrar hatrlatyorum. Ülkemize yatrm yapan uluslararas yatrmclara ise, Türkiyenin gücüne ve potansiyeline güvenmeleri çarsnda bulunuyorum diye konutu.

11 BN ULUSLARARASI RKET GEçEN YIL FAALYETE BALADI

Erdoan, bu çarnn somut göstergeleri olduunu da iaret ederek, Geçen yl ülkemizde yeni açlan i yeri says 103 bine yaklarken, kapanan says 16 binin altnda kald. Türkiyede 2010-2020 arasnda kurulan 75 bin 699 adet uluslararas sermayeli irketten, toplam sermayesi 39 milyar liray bulan 11 binden fazlas, salgna ramen geçtiimiz yl faaliyete balad. imdi buradan soruyorum; hangi uluslararas yatrmc geleceine güvenmedii bir ülkeye gelip irket kurar ve o ülkenin vatandalaryla i ortakl yapar? Ayn ekilde, ülkemizde dünyann hemen her devletinden 200 bin uluslararas örenci eitim görüyor. Soruyorum, hangi ana-baba evladn geleceine güvenmediini, huzurundan ve güvenliinden emin olmad bir ülkeye 4-5 yllna eitime gönderir? dedi.

HER TÜRLÜ OKA DAYANIKLI OLDUUMUZU DEFALARCA SPATLADIK

Erdoan, Türkiye ekonomisini içeriden kötüleyenlere baklmamas gerektiini bildirerek Siz içeride birilerinin battk, bittik, ykldk, öldük diye terane tutturduuna, kendi ülkelerini kötüleme yarna girdiklerine bakmayn. Bunlar kendi ülkelerinin ve milletlerinin felaketinden iktidar devirme hevesinde olan, gözlerini kin ve nefret bürümü, kifayetsiz muhterislerdir. Türkiye gücünü, ekonomisinin salam altyapsndan, üretiminden, yetimi insan kaynandan, giriimcilerinden, ihracatçlarndan; velhasl reel ekonomisinden alan bir ülkedir. Dinamik iktisadi yapmzla, mali disiplinimizle, serbest piyasaya ekonomisine ballmzla, her türlü oka dayankl olduumuzu defalarca ispatladk. Önümüzdeki dönem Türk ekonomisini yatrm, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyüterek, çok daha iyi yerlere geleceiz diye konutu.

SURYE HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEZ

Erdoan, d politikada 2002 ylnda 163 olan d temsilcilik saysnn 251e yükseltildiini söyleyerek Türkiye- Suriye ilikilerine ilikin Ülkemizin milli menfaatlerine sayg gösteren hiçbir ülkeyle çözülemeyecek sorunumuz olmadna inanyoruz. Önümüzdeki dönemde dostlarmzn saysn artrp husumetleri gidererek bölgemizi bir huzur adasna çevirmekte kararlyz. Suriyede, tüm dünya mazlumlara srtn dönerken, biz snrlarmz ve kalbimizi açtk. Rejimin zulmü yannda, DEAtan PKK-YPGye kadar pek çok terör örgütünün acya ve kana bulad bu kadim topraklara bar ve istikrar getirmek için tüm imknlarmz kullandk. Snr ötesi harektlarmzla milyonlarca masumun rejim veya terör örgütleri tarafndan katledilmesinin önüne geçtik. Ülkenin siyasi birliinin ve toprak bütünlüünün salanmas konusunda yürütülen çabalara samimi ve yapc destek verdik. Suriye gerçek anlamda Suriyelilerin yönettii bir yer haline gelene kadar da bu gayretlerimizi sürdürecek, Suriye halknn yannda olmaya devam edeceiz ifadelerini kulland.

TÜRKYENN DESTEYLE LBYA GELECEE UMUTLA BAKABLYOR

Erdoan, bir baka önemli d politika açlmnn Libyadaki meru hükümetle yaplan deniz yetki alanlarna ilikin anlama olduunu anmsatarak Ülkemizi ve Libyay Akdenizde dlamak için kurulan tezghlar birer birer bozduk. Libyann meru hükümetine verdiimiz destekle, bu ülkeyle ilgili emelleri olan kötü niyetli çevrelerin heveslerini de kursaklarnda braktk. Türkiyenin salad destek sayesinde bugün Libya yeniden geleceine umutla bakabiliyor, demokratik süreçleri yürütebiliyor. Önümüzdeki dönemde de Libyal kardelerimizin yannda yer almay sürdüreceiz. Türkiyenin destei ve Azerbaycan ordusunun kahramanl sayesinde verilen destans bir mücadeleyle, hamdolsun bu kirli igal sona erdi. Türkiye-Azerbaycan kardeliini daha da güçlendiren bu sürecin, varlan anlamaya uygun ekilde neticelenmesi için takipte kalacaz. Amerika Birleik Devletlerinden Rusyaya, Avrupa Birliinden Arap corafyasna kadar tüm ülkelerle ilikilerimizi, Türkiyenin menfaatleri ve milletimizin beklentileri dorultusunda ekillendirmeyi sürdüreceiz dedi.

75 MLYON TURST HEDEFMZE LERLEMEY SÜRDÜRECEZ

Erdoan, Türkiyeye gelen turist saysnn 2002 ylnda 13 milyon olduunu, bu rakam 52 milyona, turizm gelirini de 35 milyar dolara kadar çkardklarn hatrlatarak, Salgn sebebiyle geçtiimiz yl 16 milyon turist ve 12,4 milyar dolar turizm geliriyle kapatm olsak da, inallah önümüzdeki dönemde 75 milyon turist hedefimize doru ilerlemeyi sürdüreceiz dedi.

KADINLARIMIZIN HAKLARINI KAITLARDA ARAYANLAR

Erdoan, AK Partinin gündeminde 2023 hedefleri içinde yer alan program ve projeler, yeni ve sivil Anayasa çalmalar, hukuk ve ekonomi reformlarn uygulama programlarnn var olduunu belirterek, Gündemimizde, salgn sonras yeniden ekillenecek dünyaya ve ülkemizin orada alaca konuma dair deerlendirmelerimiz var. Gündemimizde, ülkemizin önüne kurulan tuzaklar birer birer aarken, demokrasiden güvenlie, ekonomiden kalknmaya kadar bizi hedeflerimize ulatracak yol haritalarmz var. Gündemimizde, teröriste terörist diyemeyenlerin riyakrlklar var. Gündemimizde, kadnlarmzn haklarn korumay vicdanlarda deil, ktlarda arayanlara söyleyeceklerimiz var. Gündemimizde, ülkemize kar sergilenen çifte standartlar hak ve özgürlük dayatmas diye göstermeye çalanlarn zavalllklar var. Gündemimizde, biz tüm taahhütlerimizi yerine getirdiimiz veya getirme sözü verdiimiz halde, Türkiyeye srarla srtn dönenlerin sinsilikleri var. Gündemimizde, srf ülkemizi hedef aldklar için PKKdan FETÖye ve hatta DEAa kadar terör örgütleriyle i tutanlarn acizlikleri var. Gündemimizde, son dönemde kesintisiz bir ekilde uradmz saldrlar ve bunlarn üzerine gelen salgn yükü sebebiyle skntya düenlere verdiimiz ve vereceimiz destekler var. Velhasl bizim gündemimizde ülkemizin ve milletimizin bugününe ve geleceine dair her mesele var dedi.

YEN ANAYASA TEKLFMZ HER KESMDE YANKI BULMUTUR

Erdoan, AK Partinin yeni ve sivil Anayasa teklifiyle ilgili yaklamn u ekilde anlatt:

Mevcut Anayasamz, 1960 darbesiyle ilk ekli verilen, 1980 darbesinin ardndan da yeniden yorularak milletimizin önüne konan bir metindir. ki asrlk Anayasa geçmiimize baktmzda aa yukar her çeyrek asrda yeni bir Anayasayla karlayoruz. 1982 ylnda kabul edilen mevcut anayasamzn üzerinden 29 yl geçti. Yani bu Anayasa, tarihi periyodu içinde de artk geçerliliini kaybetmitir. Üstelik bu süre zarfnda, Anayasann neredeyse deimeyen maddesi kalmad halde, yine de ortaya ülkedeki herkesi kucaklayacak bir metin çkmad. Türkiyenin yeni ve sivil bir Anayasay tartmas, hem kendi tarihimizin, hem de gelien ve deien dünya artlarnn kaçnlmaz bir gereidir. Nitekim, yeni ve sivil Anayasa teklifimiz, fikri temeli olmad için dikkate almay gerektirmeyen kimi s itirazlar dnda, her kesimde olumlu yank bulmutur diye konutu.

YEN ANAYASA MLLETN ANAYASASI OLMALIDIR

Erdoan, Milletimiz nasl bir Anayasayla yönetilmek istiyorsa, biz de ite öyle bir Anayasa istiyoruz. Dolaysyla bu yeni Anayasann ruhunda millet, yani insan olmaldr. Bu yeni Anayasann merkezinde insann huzuru, refah, mutluluu yer almaldr. Bu yeni Anayasann özü, tüm deerleriyle, farkllklaryla, zenginlikleriyle, hayalleriyle 84 milyon vatandamzn tamamn içermelidir. Bu yeni Anayasann temelinde, ülkemizin gücü, güvenlii, istikrar, kazanmlar ve elbette hedefleri bulunmaldr. Bu yeni Anayasa, ilhamn ihtiaml geçmiimizden alan, yönü Türkiyenin geleceine dönük, toplumun birlikte yaama ve geleceini birlikte kurma iradesinin ürünü asrlk bir sözleme, bir vizyon belgesi olmaldr. Velhasl yeni Anayasa, darbecilerin, vesayetin, u veya bu dengenin deil, dorudan milletin Anayasas olmaldr ifadelerini kulland.

TÜRKYE Hç OLMADII KADAR YEN BR AYANASA çN HAZIR

Erdoan, ütopik veya bürokratik deil, millet mahreçli yeni bir Anayasa hazrlamann kolay olmadn söyleyerek öyle devam etti:

Daha önce bu çerçevede çeitli giriimlerimiz oldu. Maalesef, siyasi iklim yeteri kadar uygun olmad için, bu çalmalarmz hep yarm kald. Buna ramen 2011deki Anayasa tecrübesinin ülkemize önemli kazanmlar saladn düünüyoruz. Türkiyenin bugün, yeni bir Anayasa için, hiç olmad kadar hazr olduuna inanyoruz. Bu çerçevede, Cumhurbakanl bünyesinde, AK Parti Genel Merkezinde, akademi dünyasnda, çeitli sivil toplum kurulular nezdinde yürüyen, hepsini de yakndan takip ettiimiz çalmalar var. Ayn ekilde dier partilerin ve ilgili kurulularn da benzer hazrlklar olduunu biliyoruz. Bunlar, önce ilkeler, sonra somut metinler düzeyinde belirli bir olgunlua geldiinde bir araya getirilecek ve milletimizin gözü önünde tartmaya açlacaktr. Bir baka ifadeyle, yeni Anayasa, açk ve effaf bir sürecin ürünü olarak hazrlanacaktr. Yeni Anayasa çalmalarnda bu safhaya önümüzdeki yln ilk diliminde ulamay hedefliyoruz. Mümkün olan en geni mutabakatla ortaya çkacak yeni Anayasa metni de, mutlaka milletin onayna sunulacaktr. Buradan, siyasi partiler bata olmak üzere, yeni Anayasa konusunda sorumluluk üstlenecek herkese çarda bulunuyorum. Gelin ideolojik, zümrevi ve kiisel tüm bagajlarmz, duvarlarmz, erhlerimizi bir kenara brakarak, Türkiyeyi en az bir asr boyunca tayacak lafza ve ruha sahip yeni bir Anayasaya kavuturalm. Biz buna varz ve hazrz.

Ana Sayfaya Git