Yeni parti girişimleri hafife alınmamalı

Erdoğan'ın Babacan'a 'partide kal' demesinin yeni parti girişimlerini ciddiye aldığını gösterdiği belirtilirken, AK Partinin krizi fırsata çevirerek küskünlere görev verebileceği konuşuluyor.

Haberler 29.06.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul seçiminde alnan ar yenilginin ardndan parti içinde deiim taleplerinin yükseldii AK Partide, seçim sonras hareketlenen Ali Babacan ve Ahmet Davutolu etrafnda gelien yeni partili oluum çalmalar dikkatle izleniyor. Parti yöneticileri her ne kadar parti kursalar da baarl olamazlar dese de özellikle Babacann kuraca partinin AK Patiye etkisinin olup olmayaca kestirilmeye çallyor. Cumhuriyetten Emine Kaplann haberine göre ba baa yapt görümede partide kalmas için Babacan ikna edemeyen Erdoann bu ekibe yakn duran eski Maliye Bakan Mehmet imekin araclarla nabzn yoklad, ancak bir sonuç alamad örenildi.

BABACAN RESM OLARAK çALIMALARI BALATMI GÖRÜNÜYOR

AK Partide 23 Haziran seçim sonuçlaryla ilgili deerlendirmelerin Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann yurtd gezisinin ardndan daha kapsaml biçimde sürmesi beklenirken, Erdoann seçim sonrasnda srtlarndan hançerlemekle suçlad Abdullah Gül ve Ahmet Davutolu ekibinin çalmalar da yakndan takip ediliyor. Abdullah Gülün desteiyle parti kurma hazrlklarn sürdüren Ali Babacann Erdoanla ba baa yapt görümede parti kuruculuundan ayrlmak istediini bildirmesi, parti kulislerinde, Babacan, partiden de ayrlacan söylediine göre resmi olarak çalmalar balatm görünüyor biçiminde yorumland. Böyle bir partinin partiye ne kadar zarar verebilecei, etkisinin ne olaca, milletvekili koparp koparamayacana ilikin deerlendirmeler yaplrken, parti yönetiminde daha çok Parti kursalar da baarl olamazlar söylemi hkim olmasna karn 23 Haziranda seçmenin verdii mesaj da dikkate alnarak çok da hafife alnmamas gerektii dile getiriliyor.

ERDOANIN BABACANA PARTDE KAL DEMES YEN OLUUMU CDDYE ALDIINI GÖSTERYOR

Cumhurbakan Tayyip Erdoann bu görümede önceki yllarda yeni parti kuranlarn olduu, ancak baarl olamadklarn anmsatarak Babacandan partide kalmasn istemesi, olas yeni bir partinin ciddiye alnd, partide kal uyarsyla da gelecekte tabanda oluabilecek skntlara kar Partide kalmalar için çaba gösterdik denilerek genel merkezin suçlanmasna kar önlem olarak nitelendiriliyor. Görümede yeni parti iddialarnn da konuulduu, Erdoann Babacana Buna teebbüs etmeyin ama yapacaksanz da bir an önce yapn dedii aktarld.

BABACAN KANADI: GRUP SAYISINA ULAABLRZ

Babacann parti kurmas durumunda AK Partiden milletvekili geçii olmayaca savunulurken, Babacan kanadnda ise grup saysna ulalabilecei yönünde görü dile getiriliyor.

AKP KRZ FIRSATA çEVRMEYE çALIIYOR: KÜSKÜNLER GÖREVE GETRLEBLR

Yeni oluumlarla ilgili hareketlilik sürerken, AKP içinde yeni sistemdeki aksaklklarn giderilmesiyle ilgili çalmalarn frsata çevrilmesi, bir ekilde krlan ya da küstürülen eski bakan ve yöneticilere iktidarda görev verilmesi yönünde deerlendirmeler yaplyor. Baz parti yöneticileri, dardan bakan modelinde yaanan skntlar nedeniyle olas bir kabine revizyonunda milletvekillerinin bakan yaplmas yerine deneyimli eski isimlere yer verilebileceini belirterek Ali Babacan ve eski Maliye Bakan Mehmet imeki örnek gösteriyor. Ancak partinin kaplar açlsa bile bu isimlerin artk verilecek görevleri kabul etmeyecei görüü de dile getiriliyor.

DAVUTOLU SÜREC BEKLYOR: AK PARTDEN ÜMD KESERSE

Ramazan ay boyunca iftar programlaryla parti politikalaryla ilgili eletiri ve önerilerini dile getiren eski Babakan Ahmet Davutolu da çalmalarn sürdürüyor. Davutolunun bayramda Cumhurbakan Erdoan bayramlamak için arad belirtilirken, görümede karlkl baz eletirilerin dile getirilmesi üzerine Davutolunun bayramdan sonra etraflca görüme önerisinde bulunarak açk kap brakt, ancak Erdoandan bugüne kadar herhangi bir talep gelmedii kaydediliyor. Davutoluna yakn kaynaklar, partideki sistemsel sorunlarn çözülmedii sürece bir sonuç alnamayacan belirterek, Sayn Davutolu partinin daha iyi olmas için uyarlarn sürdürüyor. Yapt çalmalar bir partileme sürecine gider mi, bunun takvimi nasl olur, bunlar hep partide bir deiim olup olmayacana bal görüünü dile getiriyor. Davutolunun, AK Partide bekledii deiimlerle ilgili ümidini kesmesi durumunda sonbaharda yeni bir durum deerlendirmesi yaparak yol haritasn belirlemesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git