Yeni sistem benim projem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı sisteminin, belediye başkanlığından bu yana savunup, ısrar ettiği reform olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı sistemi şahsımın projesidir. " dedi.

Haberler 18.02.2017 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 16 Nisanda yaplacak anayasa deiiklii referandumu için ilk mitingini, ayn zamanda toplu açl töreni için geldii Kahramanmarata yapt. Erdoan, öle saatlerinde geldii kentte cuma namazn kldktan sonra Müftülük Meydannda düzenlenen toplu açl törenine katld. Babakan Yardmcs Veysi Kaynak, Gümrük ve Ticaret Bakan Bakan Bülent Tüfenkci, TBMM Bakanvekili Ahmet Aydn, milletvekilleri ile protokol üyelerinin de katld törende alan dolduranlara hitap eden Erdoan, yeni Cumhurbakanl sistemini anlatt ve 16 Nisanda Evet çarsnda bulundu.

Alan dolduran kalabal kentte karde ve aabey anlamnda kullanlan Edeler diye seslenen Cumhurbakan Erdoan, Kahramanmaran düman igalinden kendi bana direnerek kurtulduunu hatrlatt ve kahramanln isminde tescillendirerek Türkiyenin sigortasnn garantisi olmay baardn ifade etti.

HAMDOLSUN SANA YARAB

Geçmite olduu gibi bugün de Kahramanmaran ülke ve milletin bana gelecek belalara en güçlü tepkiyi verecek kent olacana inandn anlatan Cumhurbakan Erdoan, 15 Temmuz darbe giriiminde 248 kiinin Kurtulu Savandaki gibi mücadele ederek ehadete yürüdüünü söyledi. 15 Temmuz gecesi insanlarn bomba yadran F 16larn, helikopterlerin, tanklarn, karsna çktn ehitlerin yan sra 2 bin 193 kiinin gazi olduunu hatrlatan Erdoan, Allaha hamdolsun böyle bir milletin reisi cumhuru olmaktan daha güzel ne olabilir ki. Millet sinesinde yük deil mangal gibi yürek tadn dosta dümana göstermitir. Böyle bir milletin evlad olmakla, Edelere yol arkada olmaktan ne kadar iftihar etsem, he kadar hamd etsen azdr. Sana hamdolsun Yarab. Beni bu deerlerle milletimle birlikte yolda ettin, gönülda ettin hamdolsun sana Yarab dedi.

HANS, CORç NE DERSE DESN

Cumhurbakan Erdoan, bu srada alandan yükselen dam isteriz sloganna; Benim kanaatimi biliyorsunuz. Hedef ilk olarak 16 Nisanda Evet oylarn halletmek eklinde karlk verdi.

16 Nisandan sonra parlamentoda konunun gündeme geleceine ve geçeceine inandn dile getiren Erdoan, Parlamentodan geçmesi halinde bana geldiinde ben bunu onaylarm. çünkü bunu onaylamak boynumun borcudur. ehitlerimize bunun hesabn veremem, Allaha bunun hesabn veremem çünkü. Bir katili affetmek devletin yetkisinde deildir. Onu ancak onun varisleri affeder affederse ama devlet edemez. Devlet kendisine kar ilenen suçlar affeder. Bu gerçei de bilelim. Efendim, AB öyle diyor, Hans böyle diyor, Corç böyle diyor, bunlar beni ilgilendirmiyor. Hans ne derse desin, Corç ne derse desin, Ahmet ne diyor, Mehmet ne diyor, Aye ne diyor, Fatma ne diyor, Allah ne diyor, beni o ilgilendirir diye konutu.

TARH KARARIN ARFESNDEYZ

16 Nisanda yeni ve tarifi bir kararn arifesinde olunduunu ve yönetim sistemi araynda yeni bir yola girileceini vurgulayan Erdoan, öyle dedi:

Meclis onayna dayal babakanlk hükümeti sisteminden, millet onayna dayal cumhurbakanl hükümeti veya cumhurbakanl sistemine geçiyoruz. Bir baka ifadeyle artk hükümeti seçtii cumhurbakan vastasyla dorudan millet kuracak. Milli iradenin tecellisi üzerinde kara bulut gibi dolaan vesayet güçlerinin devri ahslara bal olarak deil sistem itibariyle inallah tamamen kapanyor. Birilerinin 16 Nisanda yaplacak halk oylamasna bambaka anlamlar yüklemeye çalmas kafa kartrmasn. Dikkat ederseniz onlar Kasm 2002 seçiminden beri her seçimde her halk oylamasnda ayn çarptmay yapyor. Her defa hak ettii dersi alsalar da tekrar ve tekrar ayn hezeyanlar ortaya saçmaktan geri durmuyorlar. Dünya deiti, Türkiye deiti o zaman doan çocuklar artk delikanl oldu imdi oy kullanacaklar. Ama bunlar yerlerinden bir milim kmldamadlar.

ESK TÜRKYE DAHA YYD DYORLAR

Seçilme yan önce 25e imdi ise 18e indirdiklerini anlatan Cumhurbakan Erdoan, batda da seçilme yann 18 olduuna dikkat çekti. Son günlerde eski Türkiyenin bugünden daha iyi olduunun söylendiini belirten Erdoan, öyle konutu:

Eski Türkiye bugünden daha iyi diyorlar. Onlarn hayalindeki Türkiyeyi hatrlyorsunuz deil mi? Hükümetlerin ömürleri yahu 25 günlük hükümetler kuruldu ülkede. Ölçümleme yapyorum biz gelene kadar tüm hükümetlerin ortalama ömrü 16 ay. 16 aylk hükümetlerle bir ülke ayakta durabilir mi, dik durabilir mi? te o Türkiye bizi bitirmitir. Siyasi çekimelerin, sosyal çalkantlarn, ekonomik krizlerin anamz alatt kabus günlerini unutmadnz deil mi? Benzin kuyruklarn, ekmek kuyruklarn, gaz ya kuyruklarn unutmadnz deil mi?

CHP L BAKANLARI VALLK YAPIYORDU

te o Türkiye tek parti döneminin Türkiyesidir. Parti il bakanlarnn yani CHP il bakanlarnn valilik yaptn bilir misiniz? Hem il bakan hem vali. imdi böyle bir ey gündeme gelse ne derler, kyamet kopar deil mi? Bu ülkeyi bunlar ileri götüremediler. Ülkemizi patinaj yaptrmann ötesinde geri götürdüler. te bunlar o Türkiyenin özlemiyle yanp tutuuyorlar. imdi mecliste varl pamuk ipliine bal zayf hükümet olsun istiyorlar. Bu puslu havay kendisine ikbal devirmek için kullanmak istiyorlar. çocuklarn tekerlemesi var aralarnda akalarken; Havada bulut sen bunu unut derler. Biz 14 yldr Türkiyeyi ite bu alacakaranlk kuandan uzak tutmak için çaltk, mücadele ettik ama bunlarn aklnn, fikrinin hala eski Türkiyede kalmasn engelleyemedik. 16 Nisan onlarn son umut kaplarn da kapatyor. çocuklarn ifadesiyle; havada bulut eski Türkiyeyi unut.

BUNLARIN TRAZI SSTEME DEL MLLETE

Anayasa görümelerinde ayak srmadan, burun krmaya, kürsü igalinden, slogan atmaya kadar meclise yakmayacak görüntülerin ortaya çktn kaydeden Erdoan, 2011 ylndan itibaren mecliste ülkeye yeni anayasa kazandrmak için yalvar yakar olduklar muhalefetin topu sürekli taca atarak milleti kandrdn sandn ifade etti. Yeni deiiklikle getirilen cumhurbakanl sistemi ile tüm güç ve yetkinin millete teslim edilmesiyle feverana balandn belirten Erdoan, öyle devam etti:

Millette karlklarnn olmadn biliyorlar. Bunlarn itiraz sisteme deil, millete millete. Bunlar Tayyip Erdoana kar deil millete kar. Ya ben kimim, ben faniyim. Benim 16 Nisana çkacama dair elimde belge var m? Yok. Biz faniyiz ama sistem bu noktada kalc. Dolaysyla biz fani olan deil baki olan konuuyoruz. Bu sistemi ahsma isteyecek, mücadeleyi nefsime verecek kadar halim yok, karaktersiz deilim. Türkiyeye bunca hizmeti ahsmz için mi getirdik? 250 bin derslii, salkta en ücra köelere hastane, ambulanslar, 19 bin kilometre bölünmü yolu, 29 havalimann, hzl tren hatlarn, denizin altndan 3 ylda 200 milyon kiinin geçtii Marmaray ahsmz için yapmadk. Marmaraydan hangi partililer geçiyor diye bakmyoruz, halkmz geçiyor halkmz. çünkü biz onlar için varz, vatandamz için varz. Onlar modern bir Türkiyede nasl yaatrz onun için varz. imdi çanakkalede 18 Mart köprüsünü yapyoruz ve 18 Martta temelini atyoruz. Deeri 12 milyar dolar. O delikli 2,5 kurular vard ona muhtaç olan Türkiyeden ite bugüne geldik. Eski Türkiye 2,5 kurua muhtaçt ama imdi onlar geride kald.

CUMHURBAKANLII AHSIMIN PROJESDR

Cumhurbakanl sisteminin belediye bakanlndan bu yana savunup srar ettii reform olduunu anlatan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Cumhurbakanl sistemi ahsmn projesidir. Belediye bakanlndan bu yana savunup srar ettiim reformdur. Dier hizmetler gibi ülkemize yarar getireceine inandm için bu sistemin mücadelesini verdim, veriyorum. ayet milletimiz 16 Nisanda evet derse Türkiye bu sisteme geçecek ve bundan sonraki ilk seçimlerde de milletimiz kime teveccüh ederse ilk cumhurbakan o olacak. imdi birileri çkp diyor ki; stediiniz neyi yapamyorsunuz, sistemi deiiyorsunuz. Bizden önce gelenler neyi yapamyorlard? Niye yapmadlar? Mesele insan meselesi ama bunun yannda sistem güçlü olursa insanla sistemi birletirdiimiz zaman o zaman pik yaparsnz. Ama biz engellendik, çok engellendik. Hamdolsun bir dönem ayn partiden cumhurbakan ve babakan olunca hzlandk ama öncesinde maalesef tökezlediler. Atama yapacaksn olmaz ben öyle istiyorum dediler. Bir tane ismi ei baörtülü olduu için kabul etmedi, einin ba açk Amerikan vatanda olana da hayr dedi. Anlamakta zorlanyorsunuz. Neden sonra çok daha farkl eyler geldi. Bunlarla mücadele ede ede geldik. bunlara ramen buralara geldik. Yani bu iler ahslara bal olmasn ülkenin gelecei kiilerin tercihlerine endekslenmesin diye ii sisteme balamaya çalyoruz.

Kap kap dolaarak sistemi engellemeye çalanlarn ilk seçimde bu kez ülke yönetimi için destek isteyeceklerini dile getiren Erdoan, Milletten ricam o gün geldiinde kendilerine mecliste yaptklarn, meydanlarda söylediklerini hatrlatmalardr. Emin olun yüzleri kzarmayacak. Az önce söyledim Marmaray yaparken demedikleri laf brakmadlar Ama imdi en çok oray onlar kullanyor dedi.

Ömürlerinde ülke için millet için hiçbir ey yapmam olanlarn cumhurbakanl sisteminin ne olduunu ve kymetini bilemeyeceklerini savunan Erdoan, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet için sistemi getirdiklerini dile getirdi.

CUMHURBAKANLII SSTEM MUCZE DELDR

Sistem ile ülkede güven ve istikrar ortamnn eskiye oranla daha güçlü tesis edileceini kaydeden Erdoan, öyle devam etti:

Cumhurbakanl sistemi bir mucize deildir. Her eyi her yeri bir anda deitirecek sihirli denek deildir. Bu sistemin en net özellii ülkemizin ekonomisi ve demokrasisi için lazm olan güven ve istikrar ortamn eskisine göre daha güçlü ekilde tesis edecek olmasdr. Bilindii gibi Türkiye esti sistemin zayflklar sebebiyle sk sk siyasi ve ekonomik krizlere maruz kalyordu. nallah yeni sistemde yürütmeyi tamamen cumhurbakanna balayarak be yllk icraat dönemini garanti altna alyoruz. Yürütmeyle yasama arasndaki snrlar iyice netletirerek herkesin kendi iine odaklanmasna imkan salyoruz. Yani cumhurbakan ülkeyi yönetecek, meclis kanunlar çkartacak, yarg hukukun ilemesini salayacak. Bu sistemde hiçbir güç dierinin üzerinde olmayacandan eski Türkiyede ahit olduumuz kavga, çekimeleri, yetki amlarn inallah artk yaamayacaz. Ekonomide atlmas gereken admlar m var, milletin yetkiyi, sorumluluu yükledii cumhurbakan ne gerekiyorsa onu yapacak. Terörle mücadelede atlmas gereken admlar ayn ekilde milletten ald güçle cumhurbakan atacak.

Cumhurbakan Erdoan, 2014 yl Cumhurbakanl seçiminde kendisine yüzde 71.5 ile destek veren Kahramanmarata yine yüksek oranda evet denilmesini istedi.

Erdoan, 5 ylda bir seçimlerin yeni avantajlar salayacan ve bakanlar kuruluna Cumhurbakannn dardan atama yapabileceini ve yeni sistem ile Türkiyenin snf atlayacan kaydetti.

Cumhurbakan Erdoan, konumasnn sonunda 569 milyon liraya mal olan tesislerin toplu açln gerçekletirdi.

48 DAKKA KONUTU, 17 BN K DNLED

Yaklak 17 bin kiinin katld toplu açl töreninde Erdoann yanna gelen Kahramanmara letiim Lisesi örencisi Merve Baykz, çizdii karakalem portreyi hediye etti. Nianl olduunu söyleyen Emine Akbingöl ise alayarak Cumhurbakan Erdoandan i istedi. Akbingöl, Vali Vahdettin Özkann ei Ruhan Özkan, genç kz ile ilgileneceini söyledi. Platformda 48 dakika boyunca kalabala hitap eden Cumhurbakan Erdoann kentte bulunduu süre içerisinde 2 bin polis görev yapt. Cumhurbakan Erdoan, beraberindekilerle birlikte toplu açl törenin ardndan meydandaki bir binaya Ac bir kahve içmeye evet pankart asan aileyi ziyaret etti.

Ana Sayfaya Git