Yeni tip denizaltı projesiyle 2027'ye kadar 6 denizaltı hizmete alınacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında üretilecek denizaltılar, yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyeti özellikleriyle Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma özelliği taşıyor

Haberler 24.05.2022 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakanl tarafndan yürütülen yeni tip denizalt projesi kapsamnda, havadan bamsz tahrik sistemi ile birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayn dökebilme özelliine sahip, su alt, su üstü ve kara hedeflerine kar silahlarla donatlm 6 denizaltnn 2027ye kadar hizmete alnmas planlanyor.

Kocaeli Gölcük Tersane Komutanlnda Hzrreis Denizalts Havuza çekme ve Selmanreis Denizalts lk Kaynak Töreni, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann katlmyla gerçekleti.

Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakanl ve Thyssen Krupp Marine Systems arasnda imzalanan sözlemeyle havadan bamsz tahrik sistemine sahip 6 denizalt ina edilmesi ve bunlarn Deniz Kuvvetleri Komutanlnn hizmetine verilmesi amaçlanyor.

Tip-214 olarak tannan ve sahip olduu yakt pili teknolojisi sayesinde havadan bamsz tahrik kabiliyetine haiz denizaltlar bu özellikleriyle Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma nitelii tayor.

Birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayn dökebilme özelliine sahip su alt, su üstü ve kara hedeflerine kar silahlarla donatlan denizaltlarn 68,35 metre uzunluunda, mukavim tekne d çapnn 6,3 metre, deplasmannn 1850 ton, personel saysnn ise 40 olduu örenildi.

- Piri Reisin bu yl hizmete girmesi planlanyor

Proje kapmasnda Gölcük Tersanesi Komutanlnda yapm süren ilk denizalt Piri Reisin bu yl içinde hizmete alnmas hedeflenirken, bugün havuza çekim ilemi gerçekletirilen Hzrreisin 2023te, Selmanreisin ise 2027de hizmete girmesi planlanyor.

Bunlarn yan sra denizaltlar Muratreisin 2024, Aydnreisin 2025, Seydialireisin ise 2026 ylnda hizmete alnmasyla beraber, 2027 ylna kadar yeni tip 6 denizaltnn donanmaya kazandrlmas amaçlanyor.

Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakanl tarafndan yürütülen Yeni Tip Denizalt Projesinde, Milli Savunma Bakanl, Hazine ve Maliye Bakanl, Sanayi ve Teknoloji Bakanl, Ticaret Bakanl, Deniz Kuvvetleri Komutanl, TÜBTAK, Tersaneler Genel Müdürlüü, Gölcük Tersanesi Komutanl gibi birçok devlet kurumu koordineli ekilde çalyor.

Proje kapsamnda ASELSAN, HAVELSAN, STM, Gürdesan, Sirena Marine, Arta, MLSOFT, AYESA, Koç Bilgi Savunma, -Marine gibi birçok özel sektörün denizalt platformuna ve su alt teknolojisine yönelik tasarmlarn ve üretimlerini gerçekletirdikleri ürünler kullanlyor.

- Projede yaklak 30 yerli firma görev ald

Yaklak 30 yerli firmann görev ald projede, birçok yerli firmaya teknoloji transferleri yaplarak, önümüzdeki yllarda denizalt platformlar ve su alt araçlarnda kullanlacak sistem ve cihazlarn tasarm, üretim ve testlerini yapabilme kabiliyetleri kazandrld.

Proje kapsamnda yürütülen teknoloji transferi, altyap gelitirme ve yerlileme faaliyetlerinin olumlu sonuçlarndan biri, STM firmasnn Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait Agosta 90B yar ömür modernizasyonlar için açlm uluslararas ihalenin kazanlmasyla görüldü.

Bu sözleme ile ilk defa bir yurt d denizalt projesinde bir Türk firmas ana yüklenici olarak seçildi. lk kez denizalt tasarm, mühendislik hizmetleri ile çeitli sistemlerin ihracatna kap aralanm olup, yerli ve milli imkanlarla birçok firma tarafndan üretilmi ürünler dier ülkelerin envanterine girdi.

Reis snf denizaltlarda mevcut sistemlerin gelitirilerek kullanlmasna yönelik AR-GE faaliyetleri de gerçekletirilirken, yerli ve milli yakt pili, ana elektrik motoru, batarya ve çeitli tipte sonarlarn gelitirilmesine Savunma Sanayii Bakanl bünyesinde balanld.

Ana Sayfaya Git