Yerli otomobilin üretileceği il belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla yerli otomobil üretim tesisi Bursa'da kurulacak.

Haberler 28.12.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede yaymlanan Cumhurbakan karar ile yerli elektrikli otomobil üretimine ilikin ayrntlar belli oldu.

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan imzasyla yaymlanan karara göre, yerli elektrikli otomobil üretim tesisi Bursada kurulacak ve proje bazl devlet yardm verilecek.

Türkiyenin Otomobili Giriim Grubu Sanayi ve Ticaret A.. tarafndan komple yeni yatrm olarak ina edilecek tesisin öngörülen toplam sabit yatrm tutar 22 milyar olacak.

Yatrmn süresi ise balangç tarihi olan 30 Ekim 2019dan itibaren 13 yl olarak belirlendi.

Yatrmn öngörülen sürede gerçekletirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan bu sürenin yars kadar ek süre verilebilecek.

Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kii istihdam edilecek ve bu kiilerin 300ü nitelikli personel olacak.

- 5 modelde 175 bin adet üretim

Elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde ylda 175 bin adet olacak.

Proje bazl devlet destei verilecek yatrm için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnas, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar snr olmakszn 10 yllk sigorta primi iveren hissesi destei, 10 yllk Gelir Vergisi stopaj destei, azami 360 milyon liralk nitelikli personel destei, faiz ve kar pay destei ile yatrm yeri tahsisi ve alm garantisi salanacak.

Faiz ve kar pay destei gerçekleen sabit yatrm tutarnn yüzde 13ünü ve ödenen faiz veya kar paynn yüzde 80ini geçmemek kaydyla, her bir kredinin kullanm tarihinden itibaren azami 10 yl olacak.

- Vergi indirimi uygulamas

Yatrma katk tutar 31 Aralk 2032 tarihine kadar azami 960 bin adet araç için kullanlmak üzere 5520 sayl Kurumlar Vergisi Kanununu kapsamnda hak edilen yatrma katk tutarnn yüzde 56,5ini geçemeyecek.

Yatrma katk tutar, bu yatrm kapsamnda üretilen araçlarn ilk iktisab dolaysyla ödenen özel tüketim vergisinin, takvim ylnn üçer aylk dönemleri itibaryla bu mükelleflere tamamen, nakden ya da vergi borçlarna mahsuben ödenmesi suretiyle kullandrlabilecek.

- Nitelikli personel destei

Nitelikli personel destei, her bir nitelikli personel için asgari ücretin aylk brüt tutarnn 20 katn geçmemek üzere 5 yl süreyle uygulanacak.

- Faiz destei uygulamas

Bir veya birden fazla arac kurumdan 31 Aralk 2027 tarihine kadar kullanlacak yatrm kredileri için ödenen faiz veya kar paynn yüzde 80i, gerçekleen sabit yatrm tutarnn yüzde 13ünü amamak kaydyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlnca karlanacak.

Faiz veya kar pay destei, ödeme plannn bakanla gönderildii tarihten itibaren yaplacak kredi geri ödemeleri için uygulanacak.

Yurt dnda yerleik arac kurumlardan kullanlacak en az bir yl vadeli yatrm kredileri veya yatrm finansman için yeminli mali müavir raporu veya krediye araclk eden yurt içindeki bankann bildirimleri çerçevesinde faiz veya kar pay destei salanacak.

Faiz veya kar pay destei ödemelerinin yaplabilmesi için her bir ödeme öncesinde gerçekleen sabit yatrm tutarn gösteren yeminli mali müavir raporunun bakanla ibra edilmesi gerekecek.

Yatrm kapsamnda kullanlacak faiz veya kar pay destekli kredi miktar, faiz veya kar pay desteklerinin balayaca tarih itibaryla gerçekleen sabit yatrm tutarnn yüzde 50sini geçemeyecek.

Mevcut kredinin bakiye ksm kadar kullanlacak refinansman kredisi ilave bir kredi olarak deerlendirilmemek suretiyle, kapatlacak kredinin kullanm tarihinden itibaren bu kararda belirtilen süreyi amamak kouluyla faiz veya kar pay desteinden yararlandrlabilecek.

- 30 bin otomobil alm garantisi

Alm garantisi, belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafndan 31 Aralk 2035 tarihine kadar 30 bin adet elektrikli otomobil için uygulanacak.

- Tamamlama vizesi

Yatrmn tamamlanmasn müteakip, tamamlama vizesi için firma tarafndan bakanla müracaat edilecek. Yatrm yerinde gerçekletirilecek ekspertiz ilemi neticesinde bakanlk tarafndan tamamlama vizesi yaplacak.

Kamudan kaynaklanan nedenler hariç olmak üzere, yatrmn belirlenen süre (ek süre dahil) içerisinde gerçekletirilememesi halinde yatrmc sorumlu olacak.

Yatrmcnn destek kararnda öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde indirimli kurumlar vergisi veya istisna uygulamas ile gelir vergisi stopaj teviki nedeniyle zamannda tahakkuk ettirilmemi vergiler, vergi ziya cezas uygulanmakszn gecikme faiziyle birlikte, dier destekler ise ilgili kanun hükümleri çerçevesinde geri alnacak.

Yatrm tutarnn öngörülen sabit yatrm tutarnn altnda gerçeklemesi durumunda; bu karar kapsamnda faiz veya kar pay destei, enerji destei, nitelikli personel destei ve hibe destei kullandrlmas halinde söz konusu destekler için belirtilmi olan azami tutarlar, gerçekleen yatrm tutarnn öngörülen sabit yatrm tutarna oran nispetinde düürülecek ve varsa fazladan yararlandrlan destekler geri alnacak.

Öngörülen toplam sabit yatrm tutarnn gerçekletirilmesi amacyla 31 Aralk 2023 tarihine kadar en az 3 milyar 500 milyon lira tutarnda nakit sermayenin ortaklarca irkete ödendii yeminli mali müavir raporu ile bakanla bildirilecek.

Destek karar veya yatrm tevik belgesinde yer alan bilgiler firma talebine müteakip bakanlk tarafndan yaplacak deerlendirmeye istinaden revize edilebilecek.

Ana Sayfaya Git