Yıl bitmeden etkisi görülecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kamu ve özel sektörü ilgilendiren Ekonomi Reformlarına yönelik uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadir Tuna "Yıl bitmeden etkisi görülecek. Biz bunu büyüme tarafında da istihdam tarafında da göreceğiz. Özellikle kısa vadeli etkilerini göreceğiz" dedi.

Haberler 13.03.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan kamu ve özel sektörü ilgilendiren Ekonomi Reformlarn açklad. Uzmanlar Cumhurbakan Erdoann açklamalarn deerlendirdi. stanbul Üniversitesi Öretim Üyesi Kadir Tuna reformlarn yl bitmeden etkisini göstereceini belirtti.

STANBUL ÜNVERSTES ÖRETM ÜYES SEFER ENER:

Gerçekten kapsaml reform paketi, baz noktalar net olarak ortaya çkt. Makro ekonomik verilerle ilgili beklentiler karland. stihdamla ilgili deiik düzenlemeler var. Makro veriler iyi geliyor zaten topluma yansyacak ksmlar neresi diye merak ediliyordu. Bugünkü pakette onu da gördük. in makro boyutu ve toplumun refahn arttrmaya yönelik ksm da düünülmü. stihdamla ilgili ksm dikkatimi çekti. 5. ve 6. bölgelere ilk etapta ucuz kredi getirilmesi 850 bin kiiyi ilgilendiren vergiden muaf tutulmas halka yansyacak ksm. 850 bin kiiyi etkileyeceine göre, beyannameler kaldrlacana göre, istihdam getirileceine göre unu düünüyoruz bundan önceki paketler makro verilere dönüktü. Bunun en büyük fark halka yönelik bir paket. Uygulanmas çok daha önemli. Cumhurbakan 3er aylk dönemlerde denetleneceini bildirdi. Reform paketi yapyorsanz nasl uygulanacan da ortaya koymanz gerekiyor.

Döner sermayeler buraya yeni bir düzenleme getiriliyor. Almlar deil, kiralamalar da gündeme gelmiti. Bununla ilgili de düzenleme geliyor. Özellikle cari açn kapatlmasna yönelik katma deeri yüksek ürün üretilmesinden geçiyor. Bu da reform paketiyle salanacak. thalata dayal deil yerli üretime dayal ürünleri ihraç etmeye dayal. Turizm gelirlerinin de pandemiden dolay dütüü dönem çok anlaml buluyorum.

Enflasyon konusunda çok baarlar elde edildi. Hem merkez bankasnn hem hükümetin ana hedefi var. MB ald kararlar tek haneliye indirmeye yönelik. Halkn refahn arttrmak enflasyon demek. Dediim gibi reformlar açklanyor söyleniyor. Ksa orta ve uzun vadedeki geleceini tartmak gerekiyor. effafl salayacaz. Kurul oluturuyoruz. zleme komitesiyle ilgili dedi. Cari açk ve enflasyonlarla ilgili alacanz kararlar effafln salanmas açsndan önemli. effaflk salanrsa istediiniz sonuçlar elde edilir.

stihdamla ilgili ksmda istihdamda neler yapacanz çok önemli. Doal olarak pandemiyi önlemek için küçük esnaf kapal kald. Küçük esnaf kapal kald. Küçük esnafla ilgili.

Onun için istihdam ksm özellikle küçük esnaf ilgilendiren ksmla ilgili. Tüm bu durumlar düzenleyince yapsal sorunlar düzenliyorsunuz. Hem effafl arttracak düzenlemeler hem de istihdam düzenlemeleri yapsal anlamda önemli. O kadar çok madde var ki. Yeil Enerji mesela... Avrupada tatlarn tamam elektrikli hale gelecek. Yeil enerji özellikle son dönemli nükleer yatrmlar da deerlendirildiinde yeil enerjide ciddi teviklerin gelecei görünüyor.

KOBnin dijitallemesiyle ilgili önemli admlar atlyor. Emeklilikle ilgili, BESin arttrlmasyla ilgili, 18 ya altyla ilgili önemli düzenlemeler getiriliyor. Bu reformlar gelecek tasarlanm ben kesinlikle uygulama ksmyla ilgileniyorum.

Takip edilmesi lazm. Bunlarn uygulanmas lazm. 1980lerde net yabanc sermaye tevikini göremiyorduk. Yasas vard. Ne zaman 2003te kanun çkarld yeniden. Uygulanmas ne zaman gündeme getirildi. O zaman Türkiye 20 milyar dolarlk dorudan yabanc yatrmlarn yakalad.

Uygulama ksmna bakmak lazm. Uygulama ksmnda denetleme yaplrsa, kiralama ve almlarla ilgili, döner sermayeye düzenleme getiriyor. Meclisin denetimi salanmaya çallyor. Makro verileri iyiletirelim deniliyor. Kamu maliyesine dönük olan ksmlar en önemli olanlar. Bu yl yüzde 3,6 bütçe aç. Buna dönük de önemli düzenlemeler yeniden getiriliyor. Kamu borçlaryla ilgili ABnin tamamndan rakamlarn iyi olduunu iyilemeye ne gibi katklar salanr, devamll nasl salanr, önümüzdeki dönemde takip edildikçe beraber göreceiz.

ÖRETM ÜYES KADR TUNA:

Hem effaflk hem de hesabn artacan söyledi. Bütçede birlik salanaca belirtti. Yabanc sermaye açsndan son derece önemli. Kamunun denetim mekanizmas da olumu durumda. Kamudaki tasarruf vurgusu bunlarn balklarn verdi. Kamuda dikkatli ve özenli davranlacan belirtti. Kamuda belli standartlar içinde alm gerçekletireceini belirtti. Bu da önemli vurgulardan biri. Tartlan konulardan biri araç almlarnda standartlarn olmas isteniyordu. Birçok kurumun kaynaklar kullanmas açsndan da daha doru olacak. Kamu ihale sisteminin denetlenebilirliinden bahsetti. halelerin doru yönlendirilmesi kamu kaynaklarnn doru kullanlmas açsndan önemli. 3 aylk denetimlerde bunu net olarak görebilecek herkes.

PROF. DR. SEDAT AYBAR:

Takip sistemi, burada yaplan önemli bir vurgu reformlarn sürekli olaca. Yakndan izleme söz konusu olacak. Bu da gerçekten de son derece önemli bir durum. çinde yaadmz hzla deien dünyada bu tür uygulamalarn canl ekilde takip edilebilmesi, bunlarn uygulamada belli esneklikler içerisinde hayata geçirilmesi önem arz ediyor.

Kamu disiplini ve kamu maliyesinin disiplinli ekilde salanyor olmas. Birincisi getirilecek kstlamalar ve tasarruflar. Bu konuda hem biliim teknolojileri devreye sokularak bu ekilde idare edilecei ön plana çklyor.

kincisi, döner sermayesi zarar eden bir takm kurumlarn unsurlarn devre d braklacak olmas. Ve bunun da sürekli takip edilecek olmas.

PROF. DR. MURAT FERMAN:

Sayn Cumhurbakanmzn bu kapsaml beyanlarnda iki temel kulvarda yürüdüü görüldü. Bir tanesi makro ekonomik politikalar, dieri kamu politikalar.

yi bir örgüyü görüyoruz. ç ticaretin kolaylatrlmas ve rekabetçi politikalar ile piyasa denetimi ortaya konuldu.

Öne çkan ne derseniz, müjdesini verdii birkaç yeni bamsz kurumdan bahsetmek isterim. çünkü bu yapsal düzenlemeler veya reformlarn dnda bu yeni kurumsal yaklamlar bundan sonra herhalde ileyii deiecek.

ABDURRAHMAN KAAN - MÜSAD BAKANI

Gelimekte olan ülkelerin tarihlerinin en kötü büyüme performanslarndan birini sergiledii 2020 ylnda, Türkiye ekonomisi yüzde 1,8 orannda büyümütü. Ayn zamanda yln son çeyreinde kaydedilen 5,9 puanlk büyüme de 2021 yl için ciddi bir motivasyon kayna olmutu.

Türkiye ekonomisine taze kaynak girii salayacana inandmz bu Reform Paketi ile birlikte, iç talepten yatrm harcamalarna kadar birçok parametrede hzl bir geliim gözlenecektir. Böylece son dönemde parasal sklatrma admlaryla birlikte nispeten bask altnda kalan ekonomik aktivitedeki toparlanma hz da yln ikinci çeyrei itibariyle ivme kazanacak; Türkiye ekonomisi pozitif büyüme patikasnda yoluna devam edecektir.

EKB AVDAGç - TO BAKANI

stanbul Ticaret Odas (TO) Bakan ekib Avdagiç, Yeni normale reform as, yerli ve yabanc yatrmcya tedarikte Türkiyeyi iaret edecektir. Cumhurbakanmzn açklad ve odana yatrmn, üretimin, ihracatn ve istihdamn tevik edilmesini koyan kapsaml reformlar, sonuçlar ksa vadeyi aamayan faiz art gibi admlarn çok ötesinde neticeler verecektir deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git