Yıldırım: Muameleye misliyle karşılık verilecek

Başbakan Binali Yıldırım, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile yaşanan krizin ardından bir telefon görüşmesi yaptı. Başbakanlık kaynakları görüşmenin gece gerçekleştiğini belirtti.

Haberler 13.03.2017 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm yapt yazl açklamasnda, 16 Nisanda yaplacak referandum çalmalar için Almanyaya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Fatma Betül Sayan Kayann buradaki çalmalarnn sonrasnda Hollandaya geçtiini, oradaki Türklerle bir araya gelmeyi istediini ancak Hollanda polisinin Bakan Kayann vatandalarla bir araya gelmesine izin vermediini hatrlatt.

Böylece gün boyu kamuoyuna malm olan büyük bir diplomatik skandal ortaya çkmtr diyen Babakan Yldrm, u deerlendirmeleri yapt:

Bu durum tarafmzca en kuvvetli ekilde protesto edilmi, Hollandal muhataplarmza bunun karlnn en ar ekilde verilecei ifade edilmitir. çeitli düzeylerde yaplan diplomatik temaslara ramen makl bir çözüm salanamam olup Bakanmz planlad toplanty gerçekletiremeyerek Hollandadan ayrlmak durumunda kalmtr. Her frsatta demokrasiden, ifade özgürlüünden, insan haklarndan bahseden sözde Avrupal dostlarmz, bu olay karsnda bir kez daha snfta kalmtr.

Aziz milletimiz bilmelidir ki Türkiyeye ve diplomatik dokunulmazl bulunan bakanlara kar yaplan bu kabul edilemez muameleye misliyle karlk verilecektir. Hollandada, Almanyada, Avrupada yaayan vatandalarmzn saduyu ile hareket etmelerini, tahriklere asla itibar etmemelerini istiyorum. Bu aymazlklara ve faizan uygulamalara verilebilecek en güzel cevap, 16 Nisanda sandkta olmaldr. Bu ve buna benzer olaylar, bizim millet olarak birliimizi ve beraberliimizi daha da güçlendirecek, gerçek dost ve dümanlarmz yakndan tanmaya vesile olacaktr. Siyasi parti bakanlarna yaanan bu krizde göstermi olduklar milli durutan dolay AK Parti Genel Bakan ve Babakan olarak teekkür ediyorum.

Bizim açmzdan kabul edilemez

Babakan Binali Yldrm ayrca 24 TVnin yaynna telefonla katlarak açklama yapt. Hollandann hiçbir diplomasi ve nezaket kuralna uymadn vurgulayan Yldrm, vatandalara Tahriklere kaplmamalar çars yapt.

Herkes evine çekilsin. imdilik bu kadar yeter diyen Yldrm, Hollandada bulunan Türk vatandalarnn da sakin olmalarn, akl selimle hareket etmelerini ve tahriklere prim vermemelerini istedi.

Yldrm, Hollanda hükümetine verilebilecek en güzel cevabn 16 Nisanda halk oylamas sonucu ile daha iyi anlalacan belirtti.

Babakan Yldrm, Hollandann iç siyaset sorunlar olduu anlalyor, ayn 14ünde yaplacak seçimler var. Bu seçimler dolaysyla bugün yaadmz olay Hollandann tamamen iç siyasetinden kaynaklanan bir durum olduunu düünüyoruz ama artlar ne olursa olsun hiçbir yönüyle bu bizim açmzdan kabul edilemez ve bunun mutlaka karl en ar ekilde verilecek diye konutu.

Hollanda, Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun uçann ini iznini de iptal etmiti. çavuolu buna tepki olarak, Her bakmdan skandaldr ve kabul edilemez. Bir kere diplomaside en uç noktadr. Türkiyede Dileri Bakan bizdeki laleleri görmeye gelebilir demi. Bir defa o laleler Osmanl döneminde gitti Hollandaya. Demek ki o laleler bunlar adam edememi demiti.

Ana Sayfaya Git