Yıldırım: Şeytan taşlamadan arta kalan zamanda kalkınma için çalıştık

ELAZIĞ Fırat Üniversitesi'nin akademik yılı törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım, hükümet olarak son 15 yıl içerisinde, sağ-sol, Alevi-Sünni, PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerine karşı verilen kararlı mücadeleye rağmen Türkiye'nin Avrupa'da 5'inci ülke konumuna geldiğini belirterek, "Şeytan taşlamadan arta kalan zamanda kalkınma için çalıştık" dedi.

Haberler 22.10.2017 - 13:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Frat Üniversitesinde düzenlenen törende, Rektör Prof. Dr. Kudbeddin Demirba, 2017-18 akademik yl törenine katlan Babakan Binali Yldrma fahri doktora unvan verdi. Daha sonra burda konuan Babakan Yldrm, AK Parti hükümeti dönemindeki son 15 yl içerisinde meydana gelen olaylar, ekonomik gelimilii ve kalknma ile Suriye ve Irakta yaanan olaylar deerlendirdi. Babakan Yldrm, örencilere sk sk yabanc dil bata olmak üzere gelecek için çok iyi çalmalar ve salkl kararlar almalar uyarsnda bulundu.

ZAMANI çOK Y DEERLENDRMEK LAZIM

Dünyann küresel bir köy haline geldiini anlatan Babakan Yldrm, öyle konutu:

Sadece Türk meselesi deil internet, biliim teknolojilleri ve yapay zeka gibi yeni hayatmza giren alanlar, bizi küresel aktör haline getiriyor. O bakmdan yarta geride kalmamak, baa güreen, söz sahibi milletler arasnda yerimizi almak için zaman çok iyi deerlenirmek lazm. u anda zaman parann önüne geçmitir, vakit nakittir deriz ya gerçekten dorudur. Paray kaybettiinizde bulabilirsiniz ama zaman geri getirme ansnz yok. Onun için yapacamz her ite, zaman etkili bir ekilde kullanp kendimizi gelecee hazrlamamz lazm. Gençlik yllar, örenci psikolojisi, bugün olmazsa yarn gibi düünceler hepimizde var. Ama unutmayn zaman su gibi akyor.

SORUNLARI TORUNLARIMIZA HAVAL ETMEDK

Son 15 yl içerisinde Türkiyenin ekonomik olarak 3 kat büyüdüünü söyleyen Babakan Yldrm, ülkeyi 230 millyar dolardan, 863 milyar dolar milli gelir düzeyine çkardklarn anlatt. Babakan Binali Yldrm, Hep bunlar görüyoruz, yüzlerine altk, baka bir deiiklik olsa diye aklnza gelebilir. Biz deiiklie kar deiliz. Daha iyi yapacak varsa buyursun gelsin, bamzn üstünde yeri var. insanmzn gelecek umudunu, hedefini, özlemini gerçee dönütürmek için ta üstüne ta koyduk, laf üstüne laf koymadk. Sorunlarmz torunlarmza havale etmedik. Sorunlarn üzerine kararllkla gittik, yollar böldük, hayatlar, gönülleri birletirdik. Yollar böleriz de Türkiyeyi böldürtmeyiz dedi.

MLLET, 15 TEMMUZDA TÜRK MLLETN 7 DÜVELE GÖSTERD

Osmanl mparatorluu ile hesap görmek isteyen er odaklarnn oyunlarnn yarm kaldn, o er odaklarnn yarm kalan hesab Türkiye Cumhuriyeti ile görmeye çaltna dikkat çeken Babakan Yldrm, öyle konutu:

Etrafmza bir er çemberi oluturmaya gayret ediliyor. Bu oyun yeni deil gençler. Bu oyunun yüz yldan fazla geçmii var. 1860lara gidiyor. O günden bu güne yarm kalm hesaplar var. O gün Osmanl ile hesab görmeye çaltlar, imdi Türkiye Cumhuriyeti ile görmeye çalyorlar. Ama bunu herkes bilsin; bu aziz millet 15 Temmuzda herkese bilen, bilmeyen yedi düvele Türk milletinin nasl bir millet olduunu göstermitir. Bayra indirmemi, ezanlar dindirmemitir. Onun için ülkemizin gelecei her bakmdan parlaktr. Yarnmz bugünümüzden çok daha güzel olacaktr. Endieniz olmasn. Biz sizlere her yönüyle, sorunlar çözmü bir ülke emanet etmek için bata Sayn Cumhurbakanmz olmak üzere ekip olarak çalyoruz, gayret ediyoruz.

ÜNVERSTE ÖRENCLERNE BURS MÜJDES

Türkiyenin 81 ilinde daha önce 76 üniversite olduunu belirten Babakan Yldrm, AK Parti hükümeti döneminde bu saynn 185e çktn ifade ederek, Üniversiteler ile ilgili son 15 ylda ne oldu? Bakalm. 81 il var, 76 üniversite vard. Her ilde bir üniversite deil, 50 ilde ya vard, ya yoktu. Büyük illerde çok fazla vard, bazlarnda da yoktu. Bugün her ilimizde üniversite var, say da 76dan 185e çkt. 1665 fakültemiz var. Örenci saymz 7 milyonu am, 7 milyon demek, Birlemi Milletlerde olan 60 ülkenin nüfusundan fazla. Okullara bilgi, iletiimle ilgili her türlü altyap yapmz. Sadece yol yapmadk, akl yolu da yaptk. Geni bant interneti de en ücra köeye götürdük. Douda ne varsa, batda da o var. letiimde saysal uçurumu ortadan kaldrdk. u anda okullarmzda etkileimli tahtalar var. nternet balants var, hocalarmz merkezi sistemle Ankaradan snav sorusu alp, imtihan yapabiliyor. Bir ilden baka bir ile gelene örencilerimizin en büyük problemi yurt sorunuydu. Burda sorun halledilmi deil, bunun için gayret ediyoruz. 190 yurt vard, 562 yeni yurt buna ilave ettik. 752ye say çkt. Hizmet standard yükseldi. Kou sistemi vard, imdi otel odalar gibi 3 örencinin bir arada kalaca yurtlarmz var. Örencilerimiz burs ve kredilerle desteklenmiyordu. lk baladmzda 2003 ylnda örenci bana 45 lira burs, ya da kredi veriliyordu. 2017de 425ti, 470e çkt. Hayrl olsun, bunu da ilk Elazda açklam oluyoruz diye konutu.

AVRUPANIN 5NC ÜLKES KONUMUNA GELDK

Dünyann 17nci büyük ekonomisi haline gelen Türkiyenin tüm olumsuzluklara ramen Avrupann 5inci ülkesi olduunu anlatan Babakan Yldrm, Bunlar önemli ama yetmez. Türkiye dünyann 17nci büyük ekonomisi olan ülkesi. Ama hedefimiz Türkiyeyi parmakla gösterilen, iki elin parmaklaryla gösterilen ülkeler arasna sokmak. Aslnda satn alma gücü ve kalitesine göre 13üncü sraya yükseldik. Avrupada da son 15 ylda 3 ülkeyi geride braktk. Hollanda, spanya ve sveçi geride braktk. Avrupann 5inci ülkesi konumuna geldik. Türkiyenin potansiyeli, imkanlar büyük, çünkü Türkiyenin geçmii var, tarihi derinlii var, medeniyet birikimi var. Yllardan beri dünyann bats ile dousunu buluturmu, çatmalar kardelie dönütürmü bir ulus milleten bahsediyoruz ifadelerini kulland.

KÜRT REFERANDUMU

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin referandum kararndan sonra yaanan olaylar da deerlendiren Babakan Yldrm, unlar söyledi:

Bakn Irakta bir takm gelimeler oldu. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi referandum karar ald. Dedik ki, etmeyin yapmayn, kendi halknza kar yanl yapyorsunuz, onlar madur edersiniz kafanza göre karar alrsanz. Hadi siz bedel öderseniz neyse ama ordaki Kürtlere, Türkmenlere, Ezidilere ve Araplara, her türlü etnik kimlie sahip insanlara bu bedeli ödetmeye hakknz yok. Fakat dinleyen mi oldu? imdi ne oldu? Baladklar yere geri geldiler. Bütün kazanmlarn kaybettiler. Tabi artlar ne olursa olsun, biz biriz, beraberiz. Hiçbir zaman burada olup bitenden, orada yaayan kardelerimize bir zarar gelsin istemeyiz. Bizim derdimiz burda birlii, dirlii, kardelii bozmaya çalan d aktörlerdir. D aktörler güney snrmz boyunca hem Irak, hem Suriyede yapay devlet hevesi içerisine girmitir. Ancak unu herkes bilmelidir ki, bu aziz millet buradaki er ittifakna asla müsamaha göstermeyecektir. Bölgedeki statü deiiklii Irakn, Suriyenin toprak bütünlüü üzerine oyananan oyunlar, dorudan Türkiyeyi ilgilendirir. Hiç kimse bu Türkiyenin ii deil diyemez. Tarihe baktmzda, bu snrlarn hangi artlarda olutuunu biliyoruz. O tarafla, bu taraf arasnda bir fark yok. Bu yapy bozmaya çalan er oda oluturmaya çalanlar, eninde sonunda amacna ulaamayacaktr. Bizim hedefimiz bölgede kardeliin yerlemesidir. Buradaki oluan her olumsuzluun faturasn biz karlyoruz. Sorun üretmekten baka hiçbir rolü olmayan ülkelerin burada racon kesmesi kabul edilebilir bir ey deil. Sevgili katlmclar, gençler oyuna gelmeyelim. Birliimizi kardeliimzi gözümüz gibi koruyalm. Bir olursak, diri olursak, birlikte Türkiye olursak evellallah hiç kimse bize bir ey yapamaz. Tarih boyunca etnik kimliimizi hiç öne çkarmadk. AK Parti olarak ilk gün dedik ki, bizi birletiren inancmz var, dinimiz var yüce slam var.

AMAç TÜRKYENN TÖKEZLEMES

Türkiyenin medeniyet yolculuunu yavalatmak için er yaplanmalarnn tarih boyunca var olduuna dikkat çeken Babakan Yldrm, buna kar her zaman tedbirli olmak gerektii uyarsnda bulunarak, Bir zaman sa-sol, bir zaman Alevi-Sünni, olmad PKK, olmad DEA, olmad FETÖ. Malesef bizim enerjimizi azaltan, medeniyet yolculuuumuzu yavalatan bu er yaplanmalarna kar daha tedbirli olmamz lazm. Daha uyank olmamz lazm, büyük fotorafa, gelecee odaklanmamz lazm. Gelecek bizim, gelecek sizlerin. 30 yl öncesine gidelim; göç doudan batya gidiyordu. imdi zenginlik noktalar douya doru gidiyor. Hangi yöne giderse gitsin geçecei yol Anadoludur. imdi havacln kalbi, merkezi Türkiyedir. Bunu nerden söylüyorum; Türkiye, 2003 ylnda havaclk pastasndan yüzde yarmdan az pay alyordu, yüzde 0.45. imdi yüzde 2nin üzerine çkt, baka bir deyile 30 milyondan çkt 200 milyona, 15 sene içerisinde. 200 milyon yolcu kapasiteli havaliman yapyoruz. Bunu yapnca bazlarnn keyfi kaçyor, kskanyor. Ne yapalm da bunu yavalatalm, engelliyelim. Gezi olaylarnn arkasnda 100 yl sonra faizlerin yüzde 5in altna dümesi, IMFye borcun ödenmesi, yollarn, köprülerin yaplmas var. O zamanlar da benzer olaylar Latin Amerika ülkelerinde de vard. Türkiye ile ayn anda oldu. Onlar, paralar çarçur etmeyin diye sokakta baryordu. Bunlar da, yol, köprü, havaliman yapmayn diyorlard. Bu olaylarn onda biriyle baka bir ülke karlasayd, u anda yerle bir olmutu. Maksat baka, yeil çevre, yol bahane, amaç Türkiyenin medeniyet yolunda tökezlemesidir dedi.

EYTAN TALAMADAN ARTA KALAN ZAMANDA KALKINMA çN çALITIK

2008 ylnda yaanan küresel kriz, terör ve iddet olaylarna ramen bunlarla baarl bir ekilde mücadele edildiini kaydeden Babakan Yldrm, 2008de küresel bir kriz oldu, hala devam ediyor. Dünya küçüldü, ekonomik olarak küçüldü. 80 trilyonluk dünyann serveti, 40 trilyona geldi. Eski günlere gelmi deiliz. Dünyada büyüme oranlar yüzde 3lerde seyrediyor. Türkiyede yüzde 5 ve 5.6. Yani dünyann iki kat. Peki neye ramen? Yaadmz olaylara bakn. Küresel kriz var. Darbe giriimleri var, Cumbakan seçtirmemek için 367 icad var, Gezi olaylar var, 17-25 Kasm olaylar. Tüm bunlara ramen Türkiye büyümeye devam ediyor. te bu Türkiyenin farkn ortaya koyuyor. Bu olaylarn onda biriyle karlam bir ülke belini dorultamazd. Evellalah bu kumpas ve engellerle mücadele ettik, hem de kalknma için gerekli hizmetleri yaparak bugünlere geldik. Tabiri caizse, eytan talamadan arta kalan zamanlarda ülkeyi kalkndrmak için var gücümüzle çaltk diye konutu.

ÜNVERSTE SINAVI K AAMALI

Konumasnn son bölümünde de deien üniversite snavnn iki aamal olacan anlatan Babakan Binali Yldrm, Bir milyonun üzerinde gencimizi, daha dorusu eskilerle birlikte 3.5 milyon genci ilgilendiriyor. Snavlarda deiiklie gidiliyor. Sadeletirme, yani iki kademeli seçimden ama ayn günde yaplacak bir sisteme geçiliyor. Yüksek öretim snav, sabah ve ölen 2 oturumdan söz ediyoruz. Örencilerimiz 3-4 ay boyunca üniversite giri snav telayla yaasn istemiyoruz. Esasnda üniversitede geldiimiz nokta bugün liselerimizin mezun ettii örenci saysyla, üniversitelerin kabul ettii örenci says hemen hemen ayn, birbirinie çok yakn. Ne gerek var o halde snava diyebilirsiniz. Ama geçmiten gelen 2.4 milyon örencimiz var. Hepsi Elaz Frat Üniversitesine girmek istiyor diyelim. Ne oluyor orda, bir skma oluyor. O yüzden bir seçici sisteme ihtiyaç var. Bunu belirleyecek olan da ortaokul, liseden 12 yllk temel eitimden aldnz beceri, birikim ve art snav. Bununla nereyi hakediyorsanz oraya girmi olacaksnz. Önümüzdeki yl üniversite girii bu kadar stresli olmasn gerektirecek bir durum yok dedi.

Ana Sayfaya Git