Yıldırım'dan peş peşe müjdeler!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu Tanıtım Toplantısı'na katıldı.

Haberler 29.03.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yldrmn burada yapt konumasndan baz satr balar öyle;

Ekonomi Bakanl ve Babakan Yardmcm Recep Akda, özel sektör temsilcileri, TOBB Bakan ve ekibi ve bütün katks olan bakanlarmza kurumlarmza yöneticilerimize huzurlarnzda milletim ve i dünyas adna teekkür ediyorum.

Akl teri döktük ve bugün milletimizle paylayoruz. Türkiye kalknyorsa bunun arkasnda i alemi var ve sizin gibi deerli giriimcilerimiz var.

Kolaylatrn, zorlatrmayn. Bürokrasiyi ne kadar basitletirirsek, ülke olarak bundan karl çkarz. Geçtiimiz haftalarda mecliste görüülerek kabul edilen Yatrm Ortamnn yiletirilmesi ile ilgili maddeler bir seferde yalan en büyük reformlardan birisidir. Hazrlklar devam eden 67 maddelik bir paket var. Bunu da yakn zamanda meclise sunacaz.

imdi mümkün mertebe biliimi gelitirerek, vatandala yüzyüze gelmeden ilem yapmann bu süreçte zamann azaltryoruz. kincil düzenlemelerde hzla devreye giriyor ve uygulama hemen balyor.

2 BN 250 LRA YERNE 650 LRA VERLECEK

yapmak isteyen vatandalarmz irket kurmak istiyor. Eskiden 1 ayda kurulan irket imdi 1 saate dütü. Daha da ksalabilir bu. Bu ciddi bir ilerlemedir. yapmak, irket kurmak gelecee yönelik bir fedakarlktr. imdi irket kurmak için iller ve ilçelerde ticaret sicil müdürlüklerine gideceiz. Bunun ne faydas var? 2 bin 250 lira veriyordunuz imdi 650 lira vereceksiniz.

Her bir devletle ilgili iiniz varsa her bir kuruma ayn evraklar tekrar tekrar hazrlayp götürme iine son veriyoruz. Bu bir devrim! E-devlet üzerinden vatandan devletle ilgili i yapma oran yüzde 57ye çkt. Bu yl sonundan itibaren vatanda devlet aras her türlü i e-devlet üzerinden yaplacak. Gerekli dökümanlar zaten mevcut. Onlar arasnda bir elektronik ortamda haberleme olacak, bilgiler havuzda bulunacak. Sizin sadece vatandalk numaranz girerek ilemlerinizi halledebileceksiniz. (Bu yl sonu itibaryla)

18 LEMDEN 6 LEME DÜÜYOR

Geçtiimiz yl bir iflas erteleme hakk getirdik. Gördük ki bunu bir düzen kuruldu, avukat/iveren hiç iflas erteleme durumu olmayanlar bunu kötüye kullanmaya balad. Bunu kaldrdk bunun yerine irketin kurtarlmas ile ilgili bir mekanizma gelitirdik. Kötü niyetlerin de tedbirini alacak bir uygulamay getirmek daha da önemlisi irketin batk hale gelmeden, sknt ortaya çkar çkmaz kurtarma anlamasna girebilmesine imkan getiriyoruz. ayet irket kurtarlamamsa mallarnn bir bütün halinde satlarak ekonomik deerinin de korunmasn hedefliyoruz.

naat sektörü bu ekilde önemli ölçüde rahatlam olacak. naat izni alnmas için 18 tane ilem yaplyor. Bu sayy 6ya indiriyoruz. Belediye elektronik ortamda bu sorgulamalar yapp, ilemi tamamlam olacak.

Benzer bir kolayl da iskan... Yap kullanma belgesi ve elektrik balanmas ileminde de yapyoruz. çileri Bakanlmz ile yürütülecek çalma sonunda hazrlanlan bir ortak platform olacak. Böylece, artk bu her yerde i yapma, kouturma dönemi son alacak. Birkaç ay içerisinde bu ortak platformu çileri Bakanlmz hazrlam olacak.

4 KAT DAHA BÜYÜK YATIRIM YAPIYORUZ

Türkiye offline deil online olan bir ülke konumundadr. Bize bu imkan salayan telekom irketleri var. Gerekli altyapy gecikmeden yapyorlar. Bu altyap ile ilgili zorluklar yaanyordu bu reform çerçevesinde bu sorunu da çözmü oluyoruz. Baz istasyonu kuruluyor, vatanda buraya kuramazsn bir sürü bahane! Biz interneti kabul edeceksek bu istasyonlar da hayatmzn bir parças olacan kabul etmemiz lazm. Bizim standartlarmz bu konuda Avrupann müsaade ettii oranlarn 4te biri kadar. Dört kat daha büyük yatrm yapyoruz.

Bu yatrmlar daha hzl olacak. Küçük yerleim yerlerine kadar tüm vatandalarmzn geni ve hzl internet alabilmesine imkan getiriyoruz.

GÜMRÜKLERDE YEN DÜZENLEMELER

Gümrük müavirlerinin müterilerinden aldklar ücretlere bir snr getiriyoruz. Bir sürü adlarla bir sürü paralar alnyor. Bunlarn hepsine snr getiriyoruz. Gümrüklerde tek pencere projesinin hayata geçirilmesi için dolam ve menei belgelerinin elektronik ortama geçilmesi ile ilgili çalmalar sürüyor. Tek pencere uygulamas balam. Haberiniz var m? Gümrüklerde artk tek pencere var.

Gümrüklerdeki personelimizin çalma saatlerini de yeniden düzenliyoruz. Mesai bitti, kaplar kapand bekle dönemini mutlaka kaldryoruz. Ne gerekiyorsa yapacaz, sürekli açk tutup hazr halde tutacaz.

Tanr rehin uygulamasn daha önce çkardk ve rasyonel hale getiriyoruz. KOBlerimize bu finansman aracnn da kullanlmasn salyoruz. Menkul kymetlerde, bunlar da teminat olarak kullanabileceksiniz. Bankalardaki ipotek ilemlerini de tapu müdürlüü ile elektronik ortamda yaplmasna imkan getiriyoruz.

malat sanayi ile AR-GE, makine teçhizat alanlarna KDV imkan getiriyoruz. Tevikli olsun veya olmasn, bu imkan herkese getirmi oluyoruz.

Bu yenilikleri birkaç ile böyle. Daha büyük paket yolda geliyor.

Deerli arkadalar özel sektörümüz ile ibirlii halinde hazrlanan bu düzenlemelerdeki ana amacmz yatrmclarn iini kolay etmek. Böylece ülkeyi yatrm yaplabilir cazip bir ülke haline getirmek. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde 2018 yln kapsayan ekonomi ile ilgili 2017de yaptmz gibi kapsaml bir eylem plann hazrladk, kamuoyuyla paylaacaz.

191 MLYAR DOLAR DORUDAN KÜRESEL SERMAYE GELD

Deerli arkadalar i yapmak isteyen vatandamzn önünü kesen deil önünü açan bir anlayla bu reformlar gerçekletiriyoruz. Türkiyenin tarihinin en büyük ekonomik büyümesini gerçekletirdii bu dönemde, yatrm ortamnn iyiletirilmesi için atlan admlar mutlaka katk salad. Bizim amacmz bu ülke için ta üstüne ta koyan herkesin bamzn üzerinde yeri var.

Bu ülkede akl teri, aln teri döken, vergi veren, Türkiyenin büyümesine katk salayan ad ne olursa olsun o bizim için yerli ve milli üreticimizdir. Ülkemize deer katmas kayd ile her türlü yatrm sonuna kadar destekleyeceiz. Ürkek olan sermayeyi ülkemize çekmek için daha fazla çaba göstermek ihtiyac olduunu biliyoruz.

Geçmite ülkemize gelen sermaye rakam ylda 1 milyar dolar civarndayd. Son 15 ylda Türkiyeye 191 milyar dolar dorudan küresel sermaye geldi. Bu, Türkiyeye olan güveni ve istikrar gösteriyor. Satn alma parametresine göre Türkiye, dünyann 13. büyük ülkesi haline geldi. Türkiyenin parmakla saylr ülkeler arasna gelmesi hedefimizi sürdürüyoruz. Herkesin yapt deil, çok azn yapt ileri yaparsak Türkiyeyi zplatrz.

Yatrmn daha da artrlmas ve enflasyonla mücadelenin ana hatlarn içeren tedbirlerimizi de birkaç gün içerisinde paylaacaz. 2018 yl için konuulanlar ortadan kaldracaz, önünüzü açacaz. yapmaya, istihdam oluturmaya devam diyeceiz.

Ben bu duygularla bu güzel projelerin memleketin milletin faydasna olan bu iin hayrl uurlu olmasn diliyorum. Bütün bakanlarmza ve bütün bürokrasiye teekkür ediyorum. dünyas, TOBB, MÜSAD, TM, DEK gibi sivil toplum kurulular da burada bizimle beraber oldular. Sizlere de teekkür ediyorum. Önemli teekkürüm de Cumhurbakanmza. Kendisine de bu vesile ile teekkür sunuyorum.

Ana Sayfaya Git