YPG'ye geri çekil çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump "Kürtlerin (YPG/PKK) Türkiye sınırı boyunca 22 mil, 30 kilometrelik alandan çekilme eğilimdeler ve bu iyi bir şey. Kendi sınırımızı koruyamazken askerimizi Türkiye Suriye sınırında 50 yıl daha tutmamalıyız. (YPG/PKK) Umarım çekilirler. Uçağınız yoksa uçakları olan bir gücü yenmek çok zor"

Haberler 14.10.2019 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Donald Trump, YPG/PKKnn Türkiye snrndan çekilme eiliminde olduunu ve örgütün çekilmesini umduunu ifade etti.

TÜRKYE VE YPG ARASINDA KALDIK

Washingtonda seçmenlerle bir araya gelen Trump, ABD askerlerini Bar Pnar Harekat bölgesinden çekme kararn deerlendirdi. Geçen yl Irak ile Bölgesel Kürt yönetimi arasnda kaldn ifade eden Trump bu sefer de Türkiye ile YPG/PKK arasnda kaldn ifade etti. Trump, Kürtler (YPG/PKK) Türkiye snr boyunca 22 mil, 30 kilometrelik alandan çekilme eilimdeler ve bu iyi bir ey. Brakn onlarn (Türklerin) snrlar onlarn olsun. diye konutu.

SURYE SINIRINDA KALAMAYIZ

ABD askerlerini bölgeden çekme kararn da deerlendiren Trump, Kendi snrmz koruyamazken askerimizi Türkiye Suriye snrnda 50 yl daha tutmamalyz. dedi. Karar ne olursa olsun medyann hedefi olacan belirten Trump, Aksine karar verseydim. Kalacaz, savaacaz ve Türkiyeyi yeneceiz deseydim yine, ne karar aldma baklmakszn nefret edeceklerdi. ifadesini kulland.

YPGYE çEKLN çARISI YAPTI

YPG/PKKnn çekilmesine ilikin deerlendirmede bulunan Trump, Umarm çekilirler çünkü uçanz yoksa sava uça olan bir gücü yenmek çok zor. diye konutu.

YER ALLAMAK çOK AKILLICA

Öte yandan, Trump, Twitter hesabndan yapt açklamada, Türkiye snrndaki youn savata yer almamak çok akllca. ifadesini kulland.

Bakan Trump, Bizi Orta Douda yanllkla savaa sürükleyenler, hala savamamz için bask yapyor. Onlarn, ne kadar kötü bir karar verdiklerine dair hiçbir fikri yok. Neden sava ilan için talepte bulunmuyorlar? deerlendirmesinde bulundu.

ki yl önce Irakn Suriyenin farkl bölgesinde Kürtler (YPG/PKK) ile savaa gidecekken birçok insann kendisinden Iraka kar Kürtlerin yannda savamalarn istediini belirten Trump, Onlara hayr dedim ve Kürtler sava iki kez brakt. imdi de ayn ey Türkiye ile oluyor. Kürtler ve Türkiye uzun yllardr savayor. Türkiye, PKKy tüm terör örgütlerinin en kötüsü olarak görüyor. Bakalar bu savaa girip, bir tarafn yannda savamak isteyebilir. steyen savaabilir! ifadelerini kulland. Trump, Suriyedeki durumu yakndan takip ettiklerini de vurgulayarak Sonu gelmeyen savalar! ifadesini paylamna ekledi.

ABDL BAKAN BÖLGEDEN çEKLYORUZ

Trumptan pe pee bu yönde açklamalar gelirken, ABD Savunma Bakan Mark Esper, Trumpn, Suriyenin kuzeyindeki tüm ABD askerlerinin bölgeden geri çekilmeleri ancak Suriyeden ayrlmamalar talimat verdiini bildirdi.

Esper, CBSin Face the Nation programnda yapt açklamada, Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) balatt Bar Pnar Harekat nedeniyle bölgedeki durumun ABD ordusu açsndan savunulamaz hale geldiini belirterek Trumpn Suriyenin kuzeyindeki ABD askerlerinin ihtiyaten geri çekilmesi talimat verdiini kaydetti.

Son 24 saatte (Türklerin) saldrlarn aslen planladklarndan daha güneye ve batya geniletme niyetinde olabileceklerini örendik. diyen Esper, Suriyenin kuzeyinden kaç askerin geri çekilecei konusunda bilgi vermezken, Suriyedeki bin kiilik gücün büyük bölümünü temsil eden bu askerlerin Suriyeden tamamyla ayrlmasnn istenmediini vurgulad.

Mark Esper, ABD askerlerinin bölgeden geri çekilmesinin mümkün olan en ksa zamanda güvenli biçimde yaplacan ifade etti.

ABD Savunma Bakan ayrca SDGnin, Esed rejimi ordusu ve Rusya ile Türklere ve Suriyeli muhaliflere kar koymak için anlama yapma araynda olduunu dile getirdi.

Ana Sayfaya Git