YSK, 23 Haziran'da yapılacak 'İstanbul' seçimlerinin usul ve esaslarını açıkladı

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), 23 Haziran'da yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri ile ilgili usul ve esasları açıkladı. Buna göre siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş olan sandık seçmen listeleri, yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.

Haberler 11.05.2019 - 02:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YSKnn 10 Mays 2019 tarihli kararnda, 2972 sayl kanunun 25inci maddesi 2nci fkrasndaki Bir seçim çevresinde yaplan seçimin, seçim ilemleri sebebiyle iptaline karar verildii takdirde, o seçim çevresinde yeniden seçim yaplr. l seçim kurulu, seçimin iptaline dair karar iln ettii gibi kararn kesinlemesini müteakip o çevrede seçim yaplacan da derhal iln eder hükmü ile YSKnn 6 Maysta verdii kararla stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçiminin iptal karar hatrlatld. Kurul kararnda, yaplm olan bir seçimin, sadece oy verme ve sonrasna ilikin baz ilemler nedeniyle iptal edilmi ve sonuçlanmam olmas karsnda, seçimin yeniden yaplmasna karar verilmesi durumunda iptal edilen seçime bal olarak yaplan veya yerine getirilen tüm ilemlerin yaplacak olan seçimde tekrarlanmasna gerek bulunmadna dikkat çekildi.

YENDEN ADAY TESPT YAPILAMAYACAK

Karar ile 23 Haziran stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimi usul ve esaslar öyle sraland:

-stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçiminde, seçime katlabilecek siyasi partilerin yeniden tespit ve iln edilmesine gerek bulunmayacak.

-31 Mart 2019 tarihinde yaplan seçime katlm olan siyasi partiler bu seçime de katlabilecek ve bu seçim için oy verme günü 23 Haziran 2019 Pazar günü olacak.

-Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak. Ancak; ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boalmalar, stanbul l Seçim Kurulunun belirleyecei tarihe kadar doldurulabilecek.

-31 Mart 2019 Pazar günü yaplan seçime bamsz aday olarak katlanlar bu seçime de katlabilecek, yeniden bamsz adaylk bavurusu kabul edilemeyecek.

31 MARTTAK SEçMEN LSTELER KULLANILACAK

-Birleik oy pusulalarnn basmnda 31 Mart 2019 tarihinde yaplan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

-31 Mart 2019 tarihinde yaplan seçimler için güncelletirilmi ve kesinlemi olan sandk seçmen listeleri, yeni bir güncelletirme yaplmakszn bu seçimlerde de kullanlacak.

-31 Mart 2019 tarihinde yaplan seçimden sonra ortaya çkan 298 sayl Kanunun 7. ve 8. maddeleri kapsamndaki seçmenlerin seçmen kütüündeki kaytlarna oy kullanamaz erhi düülecek.

-stanbulda yaplacak yenileme seçimlerinde seçmen kütükleri üzerinde deiiklik yaplamayacandan, YSKnn 26 ubat 2018 tarihli, 2018/1133 sayl kararndaki esaslar uyarnca ceza infaz kurumlarnda bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olanlardan, yerleim yeri adresi stanbul d olan veya ceza infaz kurumunu birinci adres olarak bildirenlerin seçmen listelerindeki kaytlarna oy kullanamaz erhi düülecek.

SANDIK BAKANLARI KAMU GÖREVLLERNDEN SEçLECEK

-Seçimlerde görevlendirilecek sandk kurulu bakanlarnn, 298 sayl Kanunun 22nci maddesine göre kamu görevlilerinden belirlenmesi zorunlu olduundan; 298 sayl Kanunun 26nc maddesinde belirtilenler hariç olmak üzere mutlaka mülki amirce gönderilen listedeki kamu görevlileri arasndan belirlenecek.

-Seçimlerde görevlendirilecek bir asl bir yedek sandk kurulu üyesi de, 298 sayl Kanunun 23üncü maddesinin deiik 6nc fkrasna göre öncelikle kamu görevlilerinden belirlenmesi zorunlu olduundan; 298 sayl Kanunun 26nc maddesinde belirtilenler hariç olmak üzere mülki amirce gönderilen listedeki kamu görevlileri arasndan belirlenecek. Bu usule göre belirlenenlerden mazereti uygun görülen olduu takdirde, yerlerine yine mülki amirce gönderilen listedeki kamu görevlileri arasndan görevlendirme yaplacak. Bu ekilde belirlenen sandk kurulu bakan ve üyelerinin listesi, seçime katlacaklar ilan olunan siyasi partilere talepleri halinde verilecek.

PROPAGANDA 23 MAYISTA BALAYACAK

-23 Haziran 2019 tarihinde yaplacak olan seçimde kullanlacak sandk seçmen listeleri ve her bir sandkta oy kullanacak seçmen says 31 Mart seçimi ile ayn olacak.

-31 Mart 2019 tarihinde yaplan seçimde sandk kurullarna üye veren partiler, stanbul ilinde gerçekletirilecek yenileme seçimlerinde de sandk kurullarna üye verebilecek.

-stanbulda gerçekletirilecek yenileme seçimlerinde seçime katlma yeterlilii tespit ve ilan edilen siyasi partilerin müahit bulundurma haklar olacak.

-Seçime katlan siyasi partiler ve bamsz adaylar oy verme gününden önce 23 Mays 2019 Perembe gününden itibaren, kendilerini tantc poster, parti bayra, ilan, pankart veya afi gibi malzemeleri yaptrmak amacyla o seçim çevresi içerisinde, belediyelerce dorudan kullanlan ve ilçe seçim kurullarnca belirlenen sabit ilan ve reklam yerlerinden süresi, says ve ücreti eit olmak artyla yararlanabilecek.

Ana Sayfaya Git